Zeci de familii din municipiul Suceava nu au apă caldă de luni de zile, iar acum nici căldură, după ce s-au trezit că au datorii la Termica, deşi au plătit lună de lună.
În prezent, locatarii asociaţiei H 10-32, de pe strada Oituz, se află cu plăţile la nivelul lunii februarie 2006, având de achitat aproximativ 310 milioane de lei vechi către Termica, care le-a sistat furnizarea agentului termic din luna iunie.
Nemulţumiţi de faptul că sunt lăsaţi fără apă caldă în vară, oamenii au căutat răspunsuri de la administrator, apoi de la Termica, ca să afle cu stupoare că sunt plini de datorii.
„Noi am plătit până acum lună de lună, avem chitanţe pentru fiecare lună în parte. Nu înţeleg de ce trebuie să suferim noi, dacă banii nu au ajuns unde trebuia”, spune Radu Bizum, locatar al blocului, devenit între timp preşedinte de asociaţie.
Prima măsură a oamenilor a fost să-l schimbe pe administrator şi să numească un preşedinte de asociaţie. Acum se organizează cum pot, dar povara datoriilor acumulate către Termica şi ACET, care nu se justifică, din moment ce ei ştiu că au plătit, atârnă ca o piatră de moară de gâtul lor.
Vor să aibă căldură şi apă caldă, fără a trebui să scoată din nou bani din buzunare pentru a achita datoriile cu care sunt înregistraţi la Termica.
Preşedintele de asociaţie susţine că o bună parte din datorii au fost făcute de o vecină a lor, Veronica Tănase, care, după ce nu a plătit nimic din ce a consumat, ani la rând, şi-a pus centrală termică. Acum, asociaţia se judecă cu ea, dar fără mari speranţe de recuperare a datoriilor.
Pentru recuperarea datoriilor, Termica a acţionat în instanţă asociaţia de proprietari, care, la rândul ei, a înaintat sesizări către Poliţia Economică şi Parchet, contra fostului administrator, Gheorghe Moroşanu.
În prezent, cele 30 de familii lăsate fără apă caldă şi căldură caută o soluţie prin care problema banilor lipsă din contabilitate să se rezolve, încât să beneficieze şi ei de aceste servicii necesare.
"