“A fi huţul nu este ceva ce apare în acte, ci e ce avem în inimă”, spune primarul comunei Moldoviţa, unde, ieri a avut loc prima ediţie a Târgului Huţulilor – Huţulia.
E şi el huţul, din moşi-strămoşi, iar frigul venit pe neaşteptate nu îl descurajează. “Bine aţi venit la tremurat”, îi întâmpină Nicolae Chiforec pe locuitorii comunei şi pe cei aproape 100 de invitaţi huţuli din Ucraina, reuniţi pe stadionul Foresta din localitate.
Vântul şi frigul te tăiau la oase, dar pe feţele huţulilor nu vezi decât un zâmbet ce le-a fost răsădit în suflet încă de la naştere. Veselia lor e molipsitoare, e transmisă şi de costumele ce par să fi adunat în ele toate culorile curcubeului.
Parada huţulilor
Pe străzile comunei e forfotă, lucru neaşteptat pentru o după-amiază de duminică, mai ales că frigul te îndemna să te ascunzi cât mai rapid, undeva la căldurică. Toţi aşteaptă parada huţulilor.
Dintr-o curte mare îşi fac apariţia grupuri de bărbaţi, femei şi copii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, peste care unii, mai friguroşi, au tras şi câte o geacă.
Imediat, au găsit leacul pentru frig. Toba jos, beţele-n mână, fluierul la gură şi degetele pe clapele acordeonului, iar văzduhul răsună de ritmuri vesele, ce te îmbie la joc. Bărbaţii au luat femeile la dans şi cadenţa ritmată a jocului popular îi face să uite frigul. Chiuie şi strigă, în limba lor, iar alţii se prind şi ei în joc, venind cu alte strigături, care îi fac pe ceilalţi să râdă din toată inima. S-au încălzit şi acum pot începe parada. Străbat strada principală cu capul sus, pieptul umflat de mândrie şi zâmbetul pe buze. Sunt huţuli şi sunt mândri de asta.
Târgul meşteşugarilor
Au pornit cu joc, au terminat cu joc. De cum au ajuns pe stadion, români şi ucraineni deopotrivă, s-au unit în hore, dansând cu foc, parcă vrând să alunge iarna cu veselia lor. Au şi reuşit, în cele din urmă, pentru că soarele a apărut, când nimeni nu se mai aştepta.
Între două dansuri, unii dintre participanţi dădeau câte o fugă la tarabele unde puteau să îşi expună obiectele artizanale create de ei, meşteşugarii huţuli fiind recunoscuţi pentru măiestria lor – bărbaţii în prelucrarea lemnului, iar femeile pentru încondeierea ouălor şi a obiectelor de decoraţiuni.
De altfel, acest târg este specific festivalului organizat pentru prima dată la Moldoviţa, localitate în care majoritatea populaţiei este de origine huţulă.
“Vrem ca huţulii să fie între huţuli”, spune primarul Nicolae Chiforec, care a fost sprijinit în acest sens de Fundaţia Baltagul din Câmpulung Moldovenesc. Primarul Câmpulungului, Gabriel Şerban, a fost şi el prezent la manifestare, printre invitaţii de seamă numărându-se şi Consulul Ucrainei în România.
“Astăzi s-a născut în Moldoviţa Târgul Huţulilor – Huţulia, loc de întâlnire istorică a huţulilor care s-au stabilit aici în urmă cu sute de ani, cu cei veniţi din Ucraina”, au spus organizatorii evenimentului.
Frumoşii huţuli, cu inima plină de dans şi voie bună, vor fi chemaţi şi la anul să participe la târgul dedicat lor, care ar putea avea loc mai devreme, pe 15 august, atunci când se aniversează zilele Moldoviţei."