Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2007 - Anul XII, nr. 241 (3616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Campanie

Vulpile din judeţ, împuşcate pe capete de frica rabiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Vulpi sub bătaia puştii. Până la sfârşitul anului, mai bine de 75% din efectivele de vulpi din judeţul Suceava vor fi împuşcate. În încercarea de a combate răspândirea rabiei, vânătorii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava au demarat deja o amplă campanie de vânătoare a acestei specii. Din cele 1950 de vulpi, cât se estimează că exită în judeţ, cel puţin 1500 vor fi împuşcate în următoarele luni. Operaţiunea nu este una deloc uşoară, vânarea vulpilor fiind destul de dificilă. Singura metodă eficientă de împuşcare a acestora este vânătoarea cu hăitaşi, care presupune însă angrenarea unui număr mare de oameni. În plus, şi muniţia necesară vânării costă destul de mult. Un cartuş cu 5 alice, cu care un vânător cu experienţă pune la pământ o vulpe, costă în jur de 2 lei.

„Am început de puţin timp campania de vânătoare la goană, urmând a acţiona cu precădere în zonele Zahareşti, Ilişeşti, Preuteşti şi Câmpulung Moldovenesc. Vom lichida mare parte din efectivele de vulpe, ceea ce nu va afecta însă deloc specia, familiile de vulpi având un spor natural mare”, a explicat directorul A.J.V.P.S Suceava, Nicolae Goicea.

Vulpile s-au înmulţit pentru că vânătorii nu sunt interesaţi de ele

În ultimii ani, numărul vulpilor din judeţul Suceava a crescut simţitor. Dacă în 2006 era estimată prezenţa a 1250 de vulpi, în acest an numărul lor este de cel puţin 1950. Principala cauză a acestei creşteri pleacă de la scăderea valorii blănii de vulpe, intrate practic în derizoriu. În aceste condiţii, deşi vânătoarea de vulpi este lăsată la liber, vânătorii nu sunt interesaţi deloc de a obţine trofee din această specie. Doar în zonele unde se vânează iepuri se mai împuşcă şi vulpi, ele fiind lichidate doar pentru a proteja iepurele.

„Era o propunere de promovare a vânatului vulpii prin premierea celor care le împuşcă. Nu s-a concretizat însă nimic, aşa că numărul lor a crescut simţitor”, spune şeful A.J.V.P.S Suceava. Campania va fi intensificată după ce lucrările agricole vor fi sistate, iar terenul de vânătoare va fi mult mai liber decât acum.

4-5000 de câini vagabonzi lichidaţi anual

Măsura de împuşcare masivă a efectivelor de vulpi a fost luată la propunerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.  Doctorul Petrea Dulgheru  atrăgea atenţia, după ultimul caz de rabie din judeţ, că acţiunea de rărire a efectivelor de vulpi a devenit o urgenţă majoră, care trebuie demarată în cel mai scurt timp. În caz contrar, atrăgea atenţia şeful DSVSA, „creşterea numărului de cazuri de rabie este iminentă şi ar putea avea consecinţe dintre cele mai grave şi asupra oamenilor”.

Deşi a demarat campania de împuşcare a vulpilor şi nu îi contestă utilitatea, şeful AJVPS Suceava spune că adevăratul pericol de răspândire al rabiei în reprezintă câinii fără stăpân. „Cred că avem pe puţin 40.000 de câini vagabonzi în judeţ. Deşi sunt mai rezistenţi la rabie, o pot contacta şi ei. Noi ne străduim să-i lichidăm pe cei din extravilan şi din zonele de pădure, pentru că strică puietul de căpriori şi iepuri. Muncim cam în zadar, pentru că cei aciuaţi prin oraşe populează imediat zonele în care noi vânăm”, a arătat Nicolae Goicea, subliniind că anual asociaţia pe care o conduce împuşcă 4-5000 de câini hoinari.

Multiple cazuri de rabie

De la începutul anului, în judeţ s-au descoperit 5 cazuri de rabie numai la bovină. Ultimul caz s-a înregistrat chiar la începutul acestei luni. O vaca turbată a fost descoperită în gospodăria unui bărbat din Şaru Dornei.  Toată localităţile de pe o rază de 30 de kilometri, inclusiv municipiul Vatra Dornei, au fost băgate în carantină. Un alt caz, cu adevărat ieşit din comun, s-a petrecut în Bogdăneşti. Un localnic a ajuns la spital după ce un jder turbat i-a sărit la gât şi l-a muşcat. Omul a fost atacat în propria gospodărie, în momentul în care a ieşit afară. A scăpat de animalul turbat doar cu ajutorul soţiei, care a aprins lumina în casă, speriind animalul. 

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vulpile din judeţ, împuşcate pe capete de frica rabiei.
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vulpile din judeţ, împuşcate pe capete de frica rabiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează