Municipalitatea caută explicaţii pentru faptul că lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare din Suceava se vor finaliza cu întârziere. Potrivit primarului Ion Lungu, vina este, în acelaşi timp, a firmelor care execută aceste lucrări, dar şi a societăţii Termica, ce nu a ştiut să monitorizeze desfăşurarea lucrărilor.
„Cauzele sunt şi obiective şi subiective. Cred că trebuia o mai bună implicare a salariaţilor din Compartimentul Tehnic al societăţii Termica. Au avut toată vara la dispoziţie ca să se refacă şi să lucreze mai susţinut în această perioadă scurtă în care am avut de făcut lucrări de anvergură”, a declarat primarul Ion Lungu.
Acesta este de părere că, în contextul în care, în România, se înregistrează o lipsă acută de forţă de muncă, în momentul licitaţiei, Termica ar fi trebuit să fie mai fermă şi să pună în vederea acestor firme necesitatea de a asigura forţa de muncă pentru finalizarea lucrărilor la termenul stabilit. Pe principiul contabil că „nu bate geanta cu registrul”, planuri scriptice cu cele faptice, din teren, nu au mai corespuns. Poziţionarea conductelor din planşele puse la dispoziţia constructorilor nu este aceeaşi cu cea din teren, fapt care a dus la necesitatea efectuării unor lucrări neprevăzute. După 1989, în Suceava au fost făcute racorduri care nu au mai apărut ulterior în planurile deţinute de societatea Termica sau de ACET.
„La sfârşitul acestor lucrări, vom face o analiză la sânge a contractelor cu aceste firme. Acolo unde este cazul, vom aplica penalităţi fără nici un fel de rezervă. În acelaşi timp, vom face şi o analiză a personalului de la Termica care, din punctul meu de vedere, trebuia să se implice mai mult în realizarea acestor lucrări”, a precizat primarul Ion Lungu.
Potrivit acestuia, mentalitatea învechită gen „Nu este treaba mea, ci a constructorului” a determinat ca o serie de angajaţi ai societăţii Termica să nu-şi respecte atribuţiile din fişa postului.
"