Doi tineri din judeţ au fost căsătoriţi doar în acte pentru a putea închiria o locuinţă în Portugalia, ţara în care lucrau. În momentul în care certificatul de căsătorie era întocmit, „mireasa” nici măcar nu se afla în ţară, fiind la locul de muncă de peste hotare. De întocmirea efectivă a actului s-a ocupat un angajat al primăriei din Horodnic (pe atunci comuna nu era împărţită în două), în timp ce un doctor a fost intermediarul care a pus o vorbă bună pentru întocmirea falsului.
Nu i-a văzut la faţă pe miri
Toată povestea, susţin anchetatorii, s-a petrecut în 2005. Gheorghe Popescu, astăzi în vârstă de 40 de ani, lucra la acea vreme în cadrul Primăriei Horodnic. Bărbatul a fost contactat de doctorul din comună, Virgil Puiu Iacob. I s-a explicat că un tânăr din comună are nevoie de un certificat de căsătorie pentru a obţine o locuinţă în Portugalia. Prietena sa era însă deja plecată „afară” şi căsătoria cu acte trebuia realizată urgent. Angajatul primăriei a acceptat să-şi ajute consăteanul. A întocmit un certificat de căsătorie pe numele localnicului Aurel Ieţcu, astăzi în vârstă de 25 de ani, şi al Mărioarei Violeta Begean, o tânără din Voitinel. A realizat actul de căsătorie, deşi nu i-a văzut niciodată la faţă pe cei doi însurăţei. Tânărul a plecat şi el în Portugalia, cu certificatul de căsătorie, şi totul s-a desfăşurat conform planului iniţial.
Falsul, descoperit după ce fata a vrut să-şi schimbe numele
Nimeni nu a aflat nimic de falsul întocmit în 2005 până luna trecută. Revenind în România, Violeta Begean s-a gândit că ar fi timpul să-şi schimbe numele după cel al bărbatului. S-a prezentat la Serviciul Public Comunitar local Rădăuţi, solicitând informaţii despre documentele necesare pentru eliberarea noii cărţi de identitate. Pentru a intra în posesia noului buletin a trebuit însă să prezinte şi certificatul de căsătorie. „Am oprit o copie xerox după certificat. Când m-am uitat cu atenţie am observat ceva care mi-a atras în mod deosebit atenţia. Certificatul de căsătorie avea literele HD la începutul seriei, asta deşi toate certificatele au serii care încep cu litera C. După ce am făcut şi alte verificări, am realizat că ar putea fi vorba de un fals şi am sesizat poliţia”, ne-a spus subcomisarul Maria Oltea Dumitru, şeful Serviciului Public Comunitar local Rădăuţi.
Ieri, oamenii legii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au început urmărirea penală în cazul tuturor celor patru persoane implicate în acest caz. Gheorghe Popescu, care lucrează şi astăzi în cadrul Primăriei, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în timp ce Virgil Puiu Iacob este cercetat pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Nici cei doi tineri căsătoriţi prin certificatul fals nu au scăpat, în cazul lor cercetările vizând săvârşirea infracţiunii de uz de fals. Toate cele patru persoane implicate în fals şi-au recunoscut vina.
"