Graficianul satiric sucevean Mihai Pânzaru PIM a participat la sfârşitul săptămânii trecute, în Franţa, la cel de-al VIII-lea Festival de carte şi bandă desenată de la Lille.
Împreună cu graficianul şi BD-istul (creatorul de bandă desenată) Alexandru Ciubotariu, designerii Duţu Petrişor şi Ana Maria Nica şi scriitoarea Cornelia Petrescu, el a reprezentat România la standul organizat de Asociaţia Culturală „Printemps Roumain”.
Invitaţia de participare la această prestigioasă manifestare, care reuneşte reprezentanţi de edituri, librării, asociaţii culturale şi antrenează personalităţi din diverse domenii artistice (scriitori, plasticieni - cu precădere creatori de bandă desenată, muzicieni...), a venit din partea preşedintelui Asociaţiei Culturale „Printemps Roumain” din Lille, prof. univ. Cozmin Lucău, originar din comuna Fundu Moldovei, fiul profesorului şi iconarului Filon-Lucău Dănilă. Cozmin Lucău i-a făcut propunerea încă din vara acestui an, când s-a întâlnit cu PIM în Belgia, unde acesta, în calitate de „ambasador cultural” al CUB-ului (Clubul Umoriştilor Bucovineni) şi al Colegiului PIM, a participat la cel de-al IV-lea Salon Internaţional de Bandă Desenată de la Bruxelles.
La manifestarea de la Lille („un randez-vous literar pentru toată familia”, cum au numit-o organizatorii, întrucât vizitatorii erau de toate vârstele, de la copii, mari „consumatori” de bandă desenată, până la cei mai vârstnici cititori) care s-a desfăşurat la Centrul Sportiv al oraşului, echipa „Printemps Roumain” a avut o prestaţie apreciată.
Alături de expoziţia Asociaţiei Creatorilor de Bandă Desenată din România a fost expusă şi o selecţie cu lucrările participanţilor ultimelor două Saloane Naţionale de Umor de la Suceava (care au avut ca temă BANII şi FEMEIA). Totodată s-au realizat portrete ale vizitatorilor standului, iar volumele scriitoarei Cornelia Petrescu (româncă stabilită la Grenoble) s-au vândut având ca „bonus” portretul cumpărătorului creionat pe loc de Mihai Pânzaru PIM.
Dar PIM a prezentat la Lille („pour conesseurs”) şi cărticica de buzunar, ilustrată de el, „Povestea poveştilor” de Ion Creangă. Week-endul lui Mihai Pânzaru PIM de la Lille a fost însă o ieşire cu ţintă precisă: din această toamnă el coordonează nou înfiinţata secţie de bandă desenată de la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” din Suceava, o noutate absolută în sistemul românesc de învăţământ artistic. Iar contactul cu lumea benzii desenate din cadrul acestui festival reprezintă o „fereastră”, cum a spus el, pentru tinerii săi învăţăcei, care vor avea astfel posibilitatea să se afirme în anii următori la manifestări de gen de anvergură."