Societatea Termica Suceava are veşti proaste pentru sucevenii care nu au mai avut apă caldă la robinete din luna august. Ritmul mult prea lent al lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare face imposibilă reluarea furnizării apei calde în zona centrală a municipiului în 15 octombrie, aşa cum au promis iniţial autorităţile. Şi mai grav este faptul că mai mult de jumătate dintre cei care nu vor primi apă caldă la timp, nu vor putea beneficia nici de încălzire până spre finalul lunii octombrie.
Cele mai mari întârzieri se înregistrează în cartierul Zamca, mai exact la Punctul Termic Zamca 5, unde lucrările au fost abordate numai în procent de 40%. Potrivit directorului Termica Suceava, Constantin Plăcintă, până la sfârşitul lunii octombrie, firma Energoconstrucţia Bucureşti va finaliza lucrările deja începute, urmând ca cealaltă jumătate să fie efectuată de Termica, prin eforturi proprii, din primăvara anului 2008. Partea de cartier unde echipele firmei nu au mai ajuns cu lucrările nu va rămâne toată iarna fără apă caldă şi căldură, pentru că aceasta va fi racordată din nou pe circuitul vechi.
La Punctul Termic Obcini 3, unde există trei ramuri ale reţelei de termoficare, vor beneficia de încălzire de luni, 15 octombrie, numai două ramuri, a treia ramură urmând să primească agent termic abia în 24 sau 25 octombrie. Apa caldă va reveni în această zonă la sfârşitul lunii octombrie. La fel se va întâmpla cu apa caldă şi în locuinţele racordate la Punctul Termic George Enescu 4/2. În această zonă, locatarii din blocul T64 vor avea căldură din 20 octombrie, restul urmând să se bucure de încălzire cel mai devreme din 25 octombrie.
Numai 35% dintre sucevenii racordaţi la Punctul Termic Mihai Viteazu vor avea căldură din 20 octombrie, în timp ce cea mai mare parte a acestora rămân cu caloriferele reci până în jurul datei de 25 octombrie. Punctul Termic A1 va începe să funcţioneze, pe o ramură, pe 24 octombrie, şi pe o altă ramură în 27 octombrie. În ambele zone, apa caldă va reveni etapizat, la finalul acestei luni.
Punctul Termic Pompieri, la care sunt racordate numai case, va fi finalizat, din păcate, numai în jurul datei de 30 octombrie, lucrările fiind gata acum în proporţie de doar 30%. Blocul în care a funcţionat Casa Cărţii, racordat la Punctul Termic Ştefan cel Mare, va avea căldură din 20 octombrie, în timp ce casele de pe străzile din spatele Autogării vor beneficia de agent termic şi de apă caldă abia de la începutul lunii noiembrie.
Sucevenii din zona centrală vor avea căldură, probabil, din 15 octombrie
Cele patru puncte termice aferente circuitului primar al reţelei de termoficare, Centru, Tipografiei, Parc şi Tudor Vladimirescu, vor funcţiona, probabil, de luni, 15 octombrie. Cel puţin aşa promite conducerea Termica Suceava, care a precizat că societatea Test Prima a finalizat „în mare” lucrările în zona centrală a municipiului.
Termocentrala se află în probe de două zile, probe care se vor efectua şi la noapte. Vineri după-amiază, termocentrala va fi oprită, urmând să reintre în funcţiune de duminică noaptea. Pentru a nu rămâne cu caloriferele parţial reci toată iarna, sucevenii care au montate repartitoare sunt sfătuiţi să deschidă robinetele la maxim. În caz contrar, aerul care există în instalaţie, în momentul în care se pompează apa, rămâne în caloriferele cu robinetul parţial deschis.
Punctele termice Cuza Vodă III, Liliacul şi Mărăşeşti, care acum funcţionează parţial, vor funcţiona în totalitate cel mai devreme din 16 octombrie.
„Din cele 14 puncte termice afectate de lucrările de reabilitare, şapte vor funcţiona de luni (n.r. 15 octombrie), urmând ca celelalte şapte să devină funcţionale, pe partea de încălzire, de la sfârşitul lunii octombrie. În ceea ce priveşte apa caldă pentru aceste puncte, aceasta se va furniza de la începutul lunii noiembrie”, a declarat directorul Constantin Plăcintă.
În ceea ce priveşte aducerea terenului afectat de lucrări la starea iniţială, pentru care termenul din contracte este 15 noiembrie, data finalizării va fi decalată probabil până în decembrie, evident, dacă vremea va permite acest lucru.
"