Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 oct 2007 - Anul XII, nr. 237 (3612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Producţie bună

Pomicultorii din judeţ, pregătiţi să dea lovitura pe piaţa mărului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Avem mere multe şi de bună calitate. Pomicultorii din judeţul Suceava se pot lăuda în acest an cu o producţie bună, mult peste cea de anul trecut. În ciuda apariţiei câtorva fenomene de îngheţ, care au diminuat producţia, şi a secetei uşoare, cei mai mulţi pomicultori care au livezi pe care le lucrează în sistem intensiv au obţinut sau urmează să obţină (campania de recoltare a mărului este în desfăşurare), o producţie de 30-35 de tone la hectar, faţă de 20-25 de tone, cât au obţinut anul trecut. Cei care au livezi pe care le lucrează în sistem clasic (soiuri mai vechi, plantate mai dispersat), vor obţine o producţie de 10-15 tone la hectar, faţă de cel mult 10 anul trecut.  

Mărul, la preţ dublu

Conform unei situaţii întocmite de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, în acest an în judeţ s-au lucrat 1900 de hectare de livadă. Cea mai mare parte a suprafeţei, 1600 de hectare, este populată cu măr. Prima cumpănă pentru pomicultori a fost la finele lunii februarie. În noaptea de 24 spre 25, mercurul termometrelor a scăzut brusc până la -25 de grade Celsius, mulţi muguri degerând. În noaptea de 2 spre 3 mai, chiar când parte din pomi erau în floare, s-a produs un al doilea fenomen de îngheţ, care a avut efecte distructive mari.

„Am avut două fenomene de îngheţ, dar şi probleme cu dăunătorii. În unele zone fenomenele meteorologice au afectat serios producţia, dar per ansamblu a fost un an bun. Producţia este mare, iar preţul oferit pe măr este unul destul de bun”, ne-a declarat Mircea Costişevschi, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni. Acesta a mai precizat că merele industriale sunt achiziţionate de marii cumpărători cu 4-5 lei pe kilogram, asta în condiţiile în care anul trecut mărul industrial se vindea cu 2,5 lei kilogramul. El a ţinut să sublinieze că în ciuda creşterii substanţiale, preţul este încă mic în raport cu eforturile financiare şi munca depusă de pomicultori     

Profită de seceta din ţară şi îngheţul din Ungaria şi Polonia

Preţul dublu oferit pentru mărul din acest an are o explicaţie destul de simplă. În sudul ţării producţia de mere este slabă din cauza secetei mari de pe tot parcursul anului. În plus, este nevoie de măr la export şi pentru Ungaria şi Polonia, aici îngheţul diminuând serios producţia.

„Am obţinut în acest an o producţie de 28 de tone de hectar. Preţul oferit de cumpărători şi subvenţia de 1,6 lei de la stat pentru kilogramul de măr industrial vândut ne vor asigura un an bun”, ne-a declarat Mihai Fîntînariu, pomicultor care are 30 de hectare de livezi în zona Fălticeni.

Unii au fost mai puţin norocoşi

Momentul decisiv pentru pomicultorii din judeţ a fost în noaptea de 2 spre 3 mai, când s-a produs al doilea îngheţ care a afectat pomii. „La acea vreme, 80% dintre merii din livada mea aveau floarea deschisă. Toţi au fost compromişi. Noroc de restul de 20% din meri, care nu erau încă înfloriţi şi care au supravieţuit”, îşi aduce aminte inginerul horticultor Gheorghe Chiruţă, care are 10 hectare de livadă la Preuteşti. Rămas cu doar 20% din meri, va obţine totuşi o producţie de 10-12 tone la hectar, prea puţin pentru a fi mulţumit, mai ales în condiţiile lipsei de măr de pe piaţă din acest an.

Pomicultorii se plâng că statul nu îi ajută suficient de mult pentru a putea să-şi extindă suprafeţele şi a transforma pomicultura într-o afacere. Au probleme mari şi cu forţa de muncă, plângându-se că nimeni nu vrea să lucreze în pomicultură. Trecând peste probleme, cei mai mulţi sunt mulţumiţi că au avut un an cu producţie bună şi aşteaptă acum să-şi culeagă roadele muncii.

Prunul, cireşul sau vişinul nu au rezistat îngheţului

În afară de măr, în acest an în judeţ s-au mai lucrat şi alte 300 de hectare de livadă cu păr, prun, cireş sau vişin. Aceşti pomi, care în general se dezvoltă greu în această zonă a ţării, având nevoie de multă căldură, au fost compromişi aproape în totalitate încă de la primul val de îngheţ din februarie."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pomicultorii din judeţ, pregătiţi să dea lovitura pe piaţa mărului.
 Vizualizări articol: 830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomicultorii din judeţ, pregătiţi să dea lovitura pe piaţa mărului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează