Strategia judeţului Suceava privind managementul deşeurilor prevede ca, până la sfârşitul anului 2008, actuala groapă de gunoi a municipiului să fie închisă, iar sucevenii să beneficieze de o rampă ecologică de deşeuri. Cu toate acestea, până în prezent, municipalitatea nu ştie concret dacă şi când va primi banii necesari pentru realizarea gropii ecologice.
Valoarea estimativă a acestui proiect este, potrivit primarului Ion Lungu (foto), de 25 – 30 de milioane de euro. Edilul şef al Sucevei a solicitat, prin intermediul unei adrese oficiale, clarificări din partea Ministerului Mediului privind modalitatea de alocare a banilor pentru astfel de proiecte. În cazul în care răspunsul Ministerului Mediului nu va fi unul edificator şi încurajator pentru autorităţile din Suceava, municipalitatea va lua în calcul varianta unui parteneriat public – privat care ar putea rezolva problema finanţării acestui proiect.
Primarul Ion Lungu a atras atenţia că, în cazul în care rampa ecologică nu se va realiza până la finalul anului 2008, deşeurile menajere din Suceava vor trebui transportate către cea mai apropiată rampă ecologică, ceea ce implică costuri mult mai mari pentru serviciile de salubrizare pentru populaţie.
„Nici nu vreau să mă gândesc ce se poate întâmpla dacă acest proiect nu se realizează. Am fi nevoiţi să punem presiune pe tariful de salubrizare”, a declarat primarul Ion Lungu.
Teoretic, finanţarea acestui proiect ar trebui să respecte mai mulţi paşi. Municipalitatea realizează, printr-un proiectant, un studiu de fezabilitate, în concordanţă cu prevederile Programului Operaţional de Mediu. Împreună cu documentaţia de eligibilitate, acest studiu se depune la Organismul Intermediar Bacău, unde se analizează dosarul. Ulterior, întreaga documentaţie este trimisă autorităţii de management de la nivel central, care dispune finanţarea sau nefinanţarea proiectului. Din punctul de vedere al instituţiilor care gestionează fondurile structurale, se pot depune astfel de proiecte încă de pe data de 11 septembrie 2007.
"