„Grupurile de interese pe care le reprezint sunt cele care cred în salvarea monumentelor istorice sucevene”
Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, a recunoscut că este „reprezentantul unor grupuri de interese”, care nu sunt de acord cu demolarea Spitalului Vechi.
Într-o conferinţă de presă blitz, organizată ieri ca urmare a acuzaţiilor pe care i le-au adus primarul Ion Lungu şi prefectul Orest Onofrei, vizavi de faptul că a solicitat, cu câteva zile în urmă, declanşarea procedurii de clasare, ca monument istoric de categoria B, a vechiului spital al Sucevei, Constantin-Emil Ursu, a precizat că „grupurile de interese pe care le reprezint sunt cele care cred în salvarea monumentelor istorice sucevene”.
Pentru faptul că a iniţiat procedura de clasare, pentru a salva de la demolare ansamblul de clădiri care alcătuiesc vechea „Casă publică generală a bolnavilor din Suceava”, Constantin-Emil Ursu a fost acuzat de primarul Ion Lungu că blochează obţinerea finanţării noului Spital de urgenţă, pentru care s-a întocmit deja proiectul. Primarul urbei a declarat că „Emil Ursu este o persoană manipulată de grupuri de interese”...„care vor mai degrabă să se facă un supermarket în locul Spitalului de urgenţă”.
„Sunt uşor şocat de declaraţia primarului Ion Lungu - a precizat el - pentru că eu tocmai propuneam să nu se dărâme Spitalul Vechi, nu să se construiască un supermarket”. „Dacă ar exista intenţia construirii unui supermarket în locul Spitalului Vechi, singurul loc disponibil ar fi ...pe cer, şi asta pentru că eu propun să nu fie demolate construcţiile care s-ar încadra în categoria monumentelor istorice”.
„Mă îndoiesc, cel puţin în privinţa dlui prefect, că nu a citit legea, el fiind garantul legalităţii în teritoriu”
Referindu-se la faptul că edilul urbei l-a acuzat că „atunci când a fost la conducerea Direcţiei de Cultură nu l-a interesat deloc această clădire” (Spitalul Vechi) şi că „acum, brusc, vrea să o transforme în monument istoric”, Constantin-Emil Ursu vine cu argumentul consultării listei propunerilor de clasare, pe care a întocmit-o încă din anul 2004, în vremea directoratului său, listă în care figurează şi complexul de imobile care alcătuiesc împreună Spitalul Vechi.
Cu privire la declaraţiile prefectului Orest Onofrei, care i-a atras atenţia că „legile se mai actualizează şi se mai modifică între timp” (referindu-se la legea 422/2001la care a făcut apel directorul muzeului în demersul de declanşare a procedurii de clasare) Constantin-Emil Ursu a recunoscut că a „comis o eroare”.
„A fost o greşeală pe care mi-o asum - a precizat el - şi în acest sens am refăcut adresa către Direcţia pentru Cultură privind propunerea de clasare a Spitalului Vechi. Dar îi recomand şi eu domnului prefect să facă şi domnia sa acelaşi lucru pe care l-am făcut şi eu, respectiv să citească atent legislaţia în vigoare pentru a constata că instituţia noastră are posibilitatea de a propune clasarea unui imobil în patrimoniul cultural naţional”.
În acest context, el a subliniat că i se pare la fel de grav că „atât dl Ion Lungu, cât mai ales dl Orest Onofrei duc în eroare voit opinia publică prin afirmaţiile lor privind faptul că instituţia muzeală suceveană nu poate solicita clasarea unui imobil”. „Spun asta - a accentuat el - deoarece mă îndoiesc, cel puţin în privinţa dlui prefect, că nu a citit legea, el fiind garantul legalităţii în teritoriu”.
„Mă întreb dacă dnii Ion Lungu şi Orest Onofrei au făcut pactul cu diavolul pentru ştergerea identităţii arhitecturale bucovinene”
Şi în final, pentru că a fost acuzat şi cu alt prilej că este „nostalgic” şi „susţinător al simbolurilor comunismului”, Constantin-Emil Ursu a formulat două întrebări care îi vizează pe ambii acuzatori: „Mă întreb dacă dnii Ion Lungu şi Orest Onofrei sunt bucovineni sau simt asta şi, dacă da, dacă au făcut pactul cu diavolul pentru a termina ceea ce regimul comunist, invocat atât de frecvent de primarul sucevean, nu a mai reuşit: ştergerea identităţii arhitecturale bucovinene. Pentru că, în acest caz, ar trebui să vizităm, cât încă mai putem, monumentele istorice încă nedemolate...Şi ar mai fi o întrebare: este posibil ca eu să fi deranjat anumite interese? Pentru că în varianta nedemolării Spitalului Vechi n-ar mai trebui plătite chirii pentru a muta activitatea instituţiei medicale până la finalizarea noii investiţii”.
Investiţie care, aşa cum a spus directorul CMB, nu este periclitată de demersul său, întrucât „dacă se doreşte într-adevăr un nou spital în Suceava, se va găsi cu siguranţă un alt loc pentru construcţie”.
"