Spitalul de urgenţă prevăzut la Suceava nu va putea fi construit pe locul Spitalului Vechi.
Aşa cum a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Constantin-Emil Ursu, directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, ansamblul de clădiri care alcătuiesc împreună vechiul spital al Sucevei nu poate fi demolat. El a precizat că, în conformitate cu prevederile Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice (lege care prevede că, pentru imobilele susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, clasarea se poate face la cererea sau, după caz, la propunerea muzeului judeţean) a solicitat cu două zile în urmă Direcţiei Judeţeane pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava întocmirea, „în cel mai scurt timp” a dosarului de clasare pentru salvarea acestui obiectiv arhitectural, comunicând în acelaşi timp proprietarului, respectiv Consiliului Judeţean Suceava, declanşarea procedurii de clasare.
Spitalul vechi (“Krankenhaus” sau Casa publică generală a bolnavilor din Suceava), construit din cărămidă şi piatră în etape succesive între anii 1891-1903 (în perioada în care primar al oraşului era Franz Ritter von Des Loges, cel care s-a îngrijit ca Suceava să aibă şi pentru Primărie un imobil reprezentativ - actualul palat Administrativ în care funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean) era vizat pentru demolare, urmând ca pe terenul astfel eliberat să se construiască, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, un nou spital de urgenţă.
Constantin-Emil Ursu a declarat că asupra Spitalului Vechi urmează să se pronunţe acum, dacă se încadrează în rândul monumentelor istorice de categoria B, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, după care clasarea se face printr-un ordin emis de ministrul Culturii. „În consecinţă - a subliniat el - acum, după declanşarea procedurii de clasare, până la publicarea ordinului de ministru, imobilelor în cauză li se aplică, potrivit legii, regimul juridic al monumentelor istorice”. „Aceasta înseamnă - a accentuat directorul general al muzeului judeţean - că nu sunt admise nici un fel de schimbări ale aspectului exterior al clădirilor, ca să nu mai vorbim de demolare”.
Constantin-Emil Ursu a mai adăugat că „dacă se doreşte într-adevăr un nou spital în Suceava, se va găsi cu siguranţă un alt loc pentru construcţie”.
"