Dau zeci de amenzi pe zi folosindu-se de un radar montat pe o maşină care circulă încălcând legislaţia rutieră. Poliţiştii de la circulaţie acţionează în trafic cu o maşină care are aplicate pe geamurile laterale din faţă folii de culoare închisă, care nu le permit şoferilor să observe aparatul radar sau poliţistul din maşină. Cum autoturismul nu este marcat nici cu însemnele poliţiei, este aproape imposibil ca şoferii să-şi dea seama că trec pe lângă un radar.
Geamurile fumurii care camuflează poliţistul şi aparatul radar
Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava are în dotare cinci maşini pe care sunt montate radare. Două dintre cele cinci autoturisme nu sunt inscripţionate cu însemnele poliţiei, fapt permis de actuala legislaţie rutieră. Una dintre maşinile fără însemnele poliţiei, un Logan albastru, cu numărul B-04-EGB, acţionează cu precădere în zona municipiului Suceava şi în zona Fălticeni.
Pe geamul din spate şi pe cele patru geamuri laterale maşina are aplicate folii de culoare închisă, cu o transparenţă de doar 5%, care nu permit celui de afară să observe radarul sau poliţistul din maşină. Foliile sunt montate de o firmă autorizată şi sunt autorizate de Registrul Auto Român (RAR). Autorizaţia celor de la RAR vizează însă doar luneta şi geamurile laterale din spate. Foliile aplicate pe geamurile laterale din faţă (cele care practic îl ascund pe poliţist şi pe aparatul radar) nu sunt însă legale.
„Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al şoferului, adică cele laterale şi cel din faţă, trebuie să asigure o transparenţă de 75%, adică să asigure o bună vizibilitate şoferului. O folie cu grad de vizibilitate de doar 5% nu corespunde nicicum reglementărilor în vigoare”, ne-a spus inginerul Tiberiu Lupu, şeful Registrul Auto Român, filiala Suceava. După ce a văzut şi pozele cu maşina în cauză, Tiberiu Lupu a subliniat că foliile nu sunt în nici un caz conform reglementărilor RAR în vigoare. El a recunoscut că o astfel de maşină nu ar trebui să poate trece de Inspecţia Tehnică Periodică, care se face tot la RAR. A subliniat însă că autoturismul în cauză, dat de mai puţin de doi ani în folosinţă, nu a trecut încă de nici un ITP periodic.
Poliţiştii ar trebui să se amendeze singuri
Interesant este că şoferii care îşi pun pe geamurile din faţă astfel de folii ar trebui amendaţi chiar de poliţişti. Deşi măsurătorile privind gradul de transparenţă al foliilor le fac specialiştii de la RAR, amenzile sunt aplicate de poliţişti, inspectorii RAR neavând dreptul să aplice sancţiuni contravenţionale. „Organizăm adesea acţiuni de control în trafic cu poliţia rutieră. Noi verificăm gradul de poluare al maşinii sau legalitatea foliilor aplicate pe maşini şi, în baza constatărilor noastre, poliţiştii aplică sancţiunile”, a arătat Tiberiu Lupu.
Poliţia promite măsuri urgente pentru remedierea neregulilor
Când i-am informat că una dintre maşinile cu radar care acţionează în judeţul Suceava nu circulă legal, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava s-au arătat surprinşi. Au promis că dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, vor fi luate măsuri urgente de remediere a neregulilor.
„S-au dispus verificări atât la RAR Suceava, cât şi la firma care ne-a montat foliile, pentru a ne lămuri cu privire la legalitatea acestora. În funcţie de cursul cercetărilor vom lua măsurile care se impun”, a precizat subcomisarul Cristian Papuc, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
"