Provin dintr-o familie necăjită, în care părinţii i-au ţinut ani întregi înfometaţi, desculţi, plini de râie şi păduchi şi cu frica în sânge că vine Poliţia şi vor fi evacuaţi din casă. Nu au nici acum „hotar” la mâncare, deşi de un an de zile nu le lipseşte aproape nimic.
Este vorba de trei fraţi din Moldoviţa, Iuliana, în vârstă de 8 ani, Petru Alin - de 6 ani şi Nicoleta de 4 anişori, care au fost născuţi pentru a cunoaşte chiar din fragedă pruncie ce-nseamnă necazurile. Traumele din primii ani din viaţă nu se vor şterge niciodată, doar că în familia asistentului maternal la care locuiesc acum viaţa lor a devenit o poveste frumoasă şi adevărată.
Sărăcia a „împărţit” 6 fraţi în familii diferite
Manuela Sibechi din Boroaia a hotărât, acum 6 ani, pe când avea 37 de ani, să devină „mamă de profesie”. Deşi are doi copii, unul student în anul I la universitatea suceveană şi o fată elevă la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, femeia a hotărât să crească şi alţi copii care nu au avut fericirea de a creşte într-o familie unită.
Primul copil pe care l-a luat în plasament a fost o fetiţă de doar 10 zile, care a fost abandonată de propria mamă în maternitate. Asistentul maternal cu carte de muncă a crescut-o pe micuţă până la 5 ani de zile, s-a ataşat de ea, a fost ca şi fiica ei, dar soarta a hotărât ca micuţa să fie adoptată tot de o familie din Boroaia.
Pentru că deja se obişnuise cu rolul de mamă pentru micuţii necăjiţi, s-a gândit imediat că ar fi bine să mai ia un copil în plasament. Aşa a ajuns Ionuţ, în anul 2002, să fie „copilul” Manuelei. Băiatul are acum 10 ani, dar până la 5 ani a avut o viaţă foarte grea. Părinţii săi sunt foarte săraci, motiv pentru care primii trei copii au fost luaţi în regim de urgenţă şi au fost daţi în asistenţă maternală. Deşi nu aveau după ce bea apă, nu aveau venituri proprii, părinţii inconştienţi au mai făcut trei copii, care au ajuns tot în tot în asistenţă maternală.
Aşa se face că Ionuţ are încă 5 fraţi, dar trăieşte într-o familie în care „fraţi adevăraţi” îi sunt cei doi copii ai asistentului maternal şi alţi trei copii – fraţi care au avut o soartă mai grea decât a lui.
Îngroziţi de sirena maşinii de Poliţie
Nicoleta, Iuliana şi Alin au fost luaţi în plasament de Manuela Sibechi anul trecut. Aceştia provin dintr-o familie numeroasă, cu 7 copii, din Moldoviţa. Părinţii nu aveau cu ce să-şi hrănească copiii, nu aveau haine şi nici condiţii pentru educaţie, iar soarta a fost crudă cu ei până la capăt. Casa în care locuiau a fost revendicată şi câştigată în instanţă de o rudă, fapt pentru care copiii au fost evacuaţi.
„Şi acum, când aud sirena Poliţiei tresar, sunt speriaţi, pentru că, probabil, în repetate rânduri au venit echipaje de Poliţie care au vrut să-i evacueze. Copiii erau ascunşi de către părinţi, şi aşa au prelungit într-un fel locuirea lor în acea casă”, ne-a povestit asistentul maternal.
Pentru că nu aveau ce mânca, copiii au rămas cu mari probleme în alimentaţie. „După un an de zile, aceşti micuţi, pe care-i tratez ca şi pe copiii mei, încă nu s-au obişnuit să mănânce încet, fără să se grăbească, ca şi cum cineva le-ar fura mâncarea din faţă. Încerc să le explic că au tot ce le trebuie şi nu trebuie să trăiască cu frica zilei de mâine”, ne-a mai povestit Manuela.
Întârzieri la plata salariilor
Mama celor 4 copii nevoiaşi este ajutată în creşterea şi educarea copiilor şi de soţul ei, Ioan, care se pregăteşte de pensionare. El este cel care se ocupă de gospodărie, de animale, pentru că, spune el, „la atâtea guri este nevoie să creşti şi ceva pe lângă casă”.
Ioan este foarte pus al punct cu legislaţia protecţiei copilului şi ne-a demonstrat punctual că există destule carenţe şi în această lege, „sau greşelile sunt la cei care trebuie să aplice legea”. „De multe ori banii ajung cu întârziere, dar copiii trebuie să fie alimentaţi, spălaţi, trimişi la şcoală. Ne pasă şi de educaţia lor. Din 2005, nu s-a mai modificat suma destinată lunar pe fiecare copil pentru hrană, deşi uitaţi-vă cât este o sticlă de ulei acum... Ajutorul pentru încălzire, nici nu mai vorbesc, aceeaşi sumă de ani de zile”, ne-a spus Ioan.
Cei doi soţi au toată nădejdea că dacă vor fi sănătoşi îi vor călăuzi pe cei 4 copii până la terminarea liceului. „Anul trecut părinţii celor trei fraţi au dorit să-şi ia copii în familie, numai că după ce asistenţii sociali au făcut un control la locuinţa unde stau au ajuns la concluzia că le este mai bine copiilor în asistenţă maternală, părinţii neputând să le ofere cele necesare traiului”, îşi aminteşte Manuela.
14 părinţi de profesie - la BoroaiaÎn comuna Boroaia sunt înregistraţi 14 asistenţi maternali profesionişti care au în plasament 23 de copii. Majoritatea cresc unul sau doi copii. Maria Onisie, asistent social în cadrul Primăriei Boroaia, ne-a spus că s-a confruntat şi ea cu unele cazuri sociale în comună. „Am avut un caz în care mama a trei copii şi-a lăsat micuţii în grija soţului şi a plecat la muncă în Italia. Bărbatul nu s-a descurcat singur şi a solicitat ca Statul să intervină cumva, să-l ajute în creşterea copiilor până ce se întoarce soţia sa. După 3 luni, femeia s-a întors şi şi-a luat copiii în familie”, ne-a povestit asistentul social.
Un alt caz este cel al unei familii în care unul dintre cei doi copii suferea de o malformaţie oculară gravă. „Copilul a primit recent, printr-o Hotărâre de Guvern, suma de 35 de milioane de lei vechi, urmând ca părinţii să-l ducă la operaţie”, a completat Maria Onisie.
Salariu de 8 milioane pe lună, chiar dacă are 4 copii în îngrijire
Manuela Sibechi ne-a spus că salariul ei lunar pentru îngrijirea celor 4 copii este de 8 milioane de lei vechi. La aceşti bani se adaugă circa 4 milioane de lei vechi lunar pentru fiecare copil în parte, bani cu care femeia trebuie să le asigure copiilor toate cele necesare. Sunt perioade în care sumele date de Stat nu sunt suficiente. „Indiferent dacă ai în plasament un copil sau mai mulţi, primeşti de la Stat acelaşi salariu, deşi responsabilitatea este mult mai mare. Oricum, nu mă plâng. Am şi satisfacţii de la aceşti copii, care chiar de la început mi-au spus mamă”, ne-a povestit Manuela.
"