Cum e să fii purice într-o instituţie publică? Întrebarea asta şi-au pus-o şi sutele de paraziţi însetaţi de sânge, care s-au aciuat în Primăria Suceava în ultima perioadă, care au creat numeroase neplăceri angajaţilor instituţiei.
Pe lângă înţepăturile zilnice, aceştia s-au trezit şi în postura de cărăuş pentru micuţele dar aprigele insecte, care au ajuns curând şi în casele lor.
Problema s-a acutizat în ultima vreme, când, odată cu venirea unui număr tot mai mare de asistaţi sociali la primărie, pentru a-şi încasa banii din alocaţiile lunare, cât şi ajutoarele pentru căldură, tot mai mulţi angajaţi ai municipalităţii sucevene au început să se plângă de înţepături şi mâncărimi provocate de purici.
Invazia puricilor s-a făcut simţită în principal la parter şi la etajele 3 şi 4, unde angajaţii Primăriei intră în contact cu tot felul de persoane, mai mult sau mai puţin certate cu curăţenia, aici fiind atât birourile de Stare Civilă, cele de Asistenţă Socială, Serviciul Locativ şi ghişeele de încasare a ajutoarelor băneşti.
Pusă în faţa unei situaţii atât de neplăcute, dar care nu putea fi evitată, administraţia Primăriei a luat decizia de a face o dezinsecţie totală, cât şi o deratizare a încăperilor de la subsol şi parter.
“Este pentru prima dată când facem această operaţiune anul acesta în sediul Primăriei. Avem contract cu o firmă specializată pentru toate spaţiile municipalităţii, dar de obicei aceste acţiuni se fac periodic în spaţiile Administraţiei Pieţelor şi Bazarului şi la Cantina de Ajutor Social, unde sunt o condiţie necesară pentru desfăşurarea activităţii. Acum ne-am confruntat cu o situaţie deosebită, încât s-a mers cu dezinsecţia din birou în birou, de sus şi până la subsol”, a precizat Vasile Moscal, administratorul sediului municipalităţii.
Tot vineri după-amiaza, când a avut loc dezinsecţia Primăriei, au fost efectuate şi lucrări de deratizare, în principal la subsol şi la parter, unde imensele cantităţi de dosare şi acte publice trebuie să fie protejate de atacul rozătoarelor.
Acum, în Primărie domneşte doar mirosul acut al substanţelor cu care s-a făcut dezinsecţia şi care, după cum speră angajaţii, îi vor ţine la distanţă pe puricii care le făceau orele de serviciu un calvar. Teoretic, trei luni de zile ar trebui să stea liniştiţi, dar practic, zilnic se expun riscului de a pleca acasă cu o “mână de purici”, aşa cum îi ameninţă chiar mulţi dintre asistaţii sociali care vin să ceară mai mulţi bani, o nouă locuinţă sau alte favoruri, iar dorinţele nu le sunt îndeplinite imediat.
"