Doar jumătate din uriaşa cantitate de masă lemnoasă dobărîtă de vânt în pădurile Sucevei în acest an a fost scoasă şi dusă spre prelucrare. Cealaltă jumătate reprezintă un pericol pentru pădure, din cauza posibilităţii de infestare cu ipide – gândaci de scoarţă.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, a precizat că, asta este şi cauza pentru care anul acesta s-au depus eforturi pentru contractarea unei cantităţi mari de masă lemnoasă – 805.000 de metri cubi, din totalul de 1.053.000 de metri cubi de lemn doborăţi de vânt, din pădurile statului.
Din întreaga cantitate disponibilă, doar 50.000 de metri cubi de lemn sunt exploataţi la secţiile proprii ale Direcţiei Silvice Suceava, restul fiind încredinţate firmelor particulare care au participat la licitaţii.
“Noi sperăm ca pînă la finele anului să fie scoasă din pădure întreaga cantitate de 805.000 de metri cubi de lemn contractată, pentru ca, anul viitor, până în luna martie, să mai fie scoşi din pădure încă 250.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Nu trebuie să ne prindă primăvara cu lemnul doborât în pădure, pentru că riscăm să se producă o infestare cu gândaci de scoarţă, a arborilor sănătoşi din jur”, a explicat Valerian Solovăstru.
"