Cea de a IX-a ediţia a Tîrgului Lăptarilor, derulată ieri, în zona fostului ştrand din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a reunit 79 de procesatori de lapte şi crescători de animale, precum şi peste 5000 de persoane care au dorit să viziteze expoziţiile şi să se bucure de întregul spectacol, într-o zi superbă de toamnă. Manifestarea a fost organizată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Suceava şi Primăria Câmpulung Moldovenesc, cu ajutorul Direcţiei Silvice din judeţ.
Standurile cele mai vizitate au fost, ca întotdeauna, cele cu expoziţii de animale, iar oaspeţii au avut de unde alege. Nu au lipsit vacile de lapte şi de carne, oile, caprele, dar au fost amenajate şi locuri speciale pentru iepuri, porumbei, câini ciobăneşti, găini de rasă.
Foarte mulţi oficiali s-au aflat la această ediţie a târgului. Printre aceştia, au fost parlamentari de toate culoarile politice, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, vicepreşedinta Stela Acatrinei, prefectul sucevean Orest Onofrei, delegaţi ministeriali şi directori ai unor Direcţii pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din ţară.
Oaspetele cel mai aşteptat a fost însă ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş
Oaspetele cel mai aşteptat a fost însă ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş. Acesta a făcut întâi un scurt popas la Primăria municipiului, unde a petrecut câteva minute relaxate, la o cafea, cu colegi de partid şi cu membri ai administraţiei locale. Potrivit unor surse ce au asistat la această întrevedere neoficială, a fost de faţă şi “doamna Muscă”, dar nu fosta liberală, ci o scrumieră în formă de muscă, primită cândva în dar de primarul Şerban şi aflată pe masă din întâmplare. Ministrul Remeş a gustat rezervat glumele făcute pe seama coincidenţei, dar a ţinut foarte mult să precizeze ulterior că, indiferent de micile ironii răutăcioase făcute neoficial de unii sau alţii dintre participanţi, nu va accepta ca manifestarea la care urmau să asiste împreună, o sărbătoare veritabilă a gospodarilor, să fie politizată în vreun fel.
Ministrul a fost primit în stil tradiţional la locul de desfăşurare al târgului, cu călăreţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi buciumaşi. Cei prezenţi s-au conformat dorinţei ministrului şi nu au apărut “bisericuţele” politice, iar oficialii de “culori” diferite au vizitat împreună standurile. Un mic element politic, independent de dorinţa organizatorilor, a fost, totuşi, sesizat. La un moment dat, pe iarbă, au apărut risipite pliante ale PLD, ceea ce i-a supărat pe primarul Şerban şi pe prefect, dar acest lucru nu a avut ecou la public.
Ministrul a îndemnat bucovinenii să acceseze fonduri europene
De pe scena amenajată în aer liber, loc în care au urcat toţi oficialii prezenţi, ministrul a îndemnat bucovinenii să acceseze fonduri europene. “De câte ori am văzut Bucovina, mi-am dat seama că oamenii de aici n-au stat să aştepte să li se dea bani, ci au trudit să îi obţină. Judeţul Suceava este campion la proiecte Sapard şi cred că va fi şi la fondurile care veni în curând. Luaţi aceşti bani, vi se cuvin, şi să ştiţi că europenii nu îi dau de pomană. Îşi plătesc durerile suportate de România pentru că a fost lăsată în braţele <marelui prieten> de la Răsărit”, a spus Remeş.
Ministrul a ţinut apoi să viziteze toate standurile. A gustat în special din produsele lactate şi a fost foarte încântat de iaurtul oferit de producătorul local SC Rarăul SA. Remeş chiar şi-a exprimat regretul că “nu se oferă în toate localurile aşa ceva la micul dejun, ci produse care parcă au fost diluate cu apă”. Tot la standurile de lactate a primit un mile din caşcaval şi chiar dacă s-a codit să accepte cadoul, până la urmă a acceptat. Expozanţii i-au mai oferit ministrului “Mierea lui Purţuc”, un alt miel, din aluat, dar şi un cartof uriaş, în greutate de 2,5 kilograme, din soiul olandez Kondor, expus de Asociaţia cultivatorilor de cartofi Sucidava din Suceava. Uimit de marea „barabulă”, ministrul nu a rezistat tentaţiei de a lua trofeul cu el şi chiar a fost fericit că “în sfârşit o să fie soţia mulţumită că nu are mult de curăţat la un cartof”. Piesa de rezistenţă din anii trecuţi a târgului, cobzele de păstrăv afumat expuse de Direcţia Silvică Suceava, nu a avut anul acesta succesul scontat. Ministrului nu îi place peştele, dar vizitatorii au fost foarte încântaţi să poată vedea întregul procedeu de preparare.
Ministrul considerat pragmatic a dovedit o nebănuită faţă umană
Pentru cei mulţi, care îl considerau pe ministrul în cauză un economist pur pragmatic şi scorţos, comportamentul său a fost o surpriză plăcută, pentru că pragmaticul a dovedit o nebănuită faţă umană. În pofida “ghizilor” oficiali care îndrumau coloana pe un anume traseu, Remeş a strâns gospodăreşte mâna oricui, a mângâiat toţi copiii care i-au ieşit în cale, s-a bucurat copilăreşte la standul cu căţei ciobăneşti, a povestit despre vremea când el însuşi creştea câini şi i-a lăsat cu gura căscată şi pe pomicultori vorbind aproape ca un poet despre imaginea idilică pe care i-au lăsat-o primăverile cu livezi de meri înfloriţi.
Cu ştergarul oferit de gazde după gât, ministrul a colindat şi prin trei stâne turistice, unde a stat la masă şi s-a delectate cu balmoş şi alte bunătăţi specifice. A trecut, de altfel, fără probleme, chiar şi testul “fumului de stână” şi a continuat să mănânce tacticos, în timp ce alţi oficiali, mai puţin obişnuiţi cu viaţa la ţară, au ieşit cu lacrimi în ochi din locuirile cu pricina.
După turul expoziţiilor, ministrul a susţinut o scurtă conferinţă de presă, în care, între altele, a prezentat şi concluziile desprinse din derularea manifestării. “S-a reconfirmat că Bucovina, prin tradiţiile ei şi buna influenţă occidentală căpătată, este un loc mai curat sufleteşte, în care demnitatea umană este trăită”, a afirmat ministrul, precizând că, în acest loc, spre surprinderea sa, deşi i s-au făcut uşoare reproşuri ori i s-au adresat cereri, totul a fost cu bun simţ şi demnitate şi nu l-a tras nimeni de mânecă, cum a păţit prin alte locuri. Printre altele, ministrul a amintit în conferinţa de presă că există soluţii pentru producătorii care şi-au epuizat cota de lapte, că se va încerca în viitor conversia zootehniei spre bovinele de carne, pentru care nu există cote impuse şi şi-a exprimat dorinţa de a întocmi bugetul agriculturii pentru anul 2008. “Peste ani, bugetul lui Remeş va fi de referinţă pentru agricultură. Eu nu m-am rupt niciodată de sat, nu îmi este ruşine să strâng o mână crăpată de la muncă, sunt dintre aceşti oameni ai satului, şi cred că ţăranului roman statul trebuie să îi plătească chinul de atâţia zeci de ani”, a afirmat ministrul.
Dincolo de vizita ministerială, gospodarii câmpulungeni şi oaspeţii lor au trăit evenimentul ca pe o mare sărbătoare a lor. În afară de aşteptata premiere a animalelor şi standurilor, participanţii au putut asista şi la un spectacol folcloric. Dedicat special pentru ei de DADR Suceava şi directorul său, Dragoş Juravle, spectacolul a fost susţinut de Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, precum şi de formaţii din Câmpulung Moldovenesc, Straja, Fundu Moldovei, Pojorâta şi Vama ."