În data de 5 iunie 2013 a avut loc acordarea premiilor în cadrul Programului International Young Reporters for the Environment (YRE).
România a fost reprezentată de doi elevi: Andrei Hlămagă din Şcheia, Suceava, la categoria „Articole”, vârsta 11 – 14 ani, şi, la categoria de vârstă 15 – 18 ani, Emanuela Popa din Bacău.
În comunicatul de presă al Centrului Carpato – Danubian de Geoecologie din România se precizează că la secţiunea „Water”, a participat „spionul de mediu” Andrei Hlămagă de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia, cu articolul Scheianul – A Polluted Stream (Şcheianul – un pârâu poluat), obţinând locul al II - lea, pe primul loc situându-se o elevă din Cipru.
Articolul realizat a avut ca sursă de inspiraţie Proiectul Pârâul Şcheianul – un pârâu poluat, cu care elevii din şcoală au participat la Concursul judeţean de proiecte şcolare, desfăşurat în luna iunie 2012, iniţiat de Garda Naţională de Mediu – comisariatul Regional Suceava, unde au obţinut premiul I. Prin acest proiect, cei 22 de elevi, împărţiţi în mai multe echipe, au identificat o problemă reală de mediu din comuna lor, problemă pe care au încercat să o soluţioneze.
Prin parteneriatele încheiate în cadrul proiectului am sensibilizat şi alte instituţii ale statului cu privire la includerea în bugetul propriu a sumelor pentru investiţii, pentru lucrări de decolmatare şi regularizare a pârâului, precum şi pentru creşterea semnificativă a gradului de instruire a autorităţilor în legătură cu atragerea de fonduri pentru infrastructura necesară şi pentru întocmirea de proiecte şi managementul acestora.
În cadrul proiectului am evaluat nevoile comunei Şcheia privind calitatea şi sistemele de distribuţie a apei potabile, racordarea tuturor cetăţenilor la reţeaua oraşului Suceava, sistemele de canalizare şi epurare a apei uzate şi raportul preţ / calitate.
Prin acest proiect cei 22 de elevi au dorit să crească gradul de participare, de implicare şi de educare a tuturor cetăţenilor comunei.
Proiectul a fost susţinut şi de Primăria comunei Şcheia, prin domnul primar Vasile Andriciuc, care s-a bucurat de ideea noastră spunând că va încerca să implementeze un proiect de transformare a pârâului Şcheianul şi a Cetăţii Şcheia într-un parc de agrement, prin regularizarea cursului pârâului şi prin amenajarea acestor zone care ar putea deveni o oază de linişte şi aer proaspăt la poalele cetăţii medievale din Şcheia.