Sâmbătă, 20 aprilie, 2013, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava a avut loc Sesiunea de comunicări ştiinţifice „Chimia - prieten sau duşman”, faza judeţeană. Au participat elevi de la Colegiul Militar Liceal „Ştefan Cel Mare”, de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava.
Juriul, avându-i ca membri pe profesorii Brânduşa Mihai, de la Colegiul „Ştefan Cel Mare”, Manuela Grosu, de la Colegiul Samuil Isopescu, Alexandra Chirilă, inspector şcolar, iar ca preşedinte pe prof. Olguţa Popa de la Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni, au apreciat toate lucrările prezentate şi i-au felicitat pe elevi şi profesorii lor coordonatori şi au încurajat şcolarii spre noi cercetări în domeniul chimiei.
La faza națională ce va avea loc pe 11 mai la Universitatea Politehnică din București s-au calificat două echipe formate din elevele Anamaria Bardan și Mădălina Popovici, din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” cu proiectul de cercetare „Influența substanțelor conservante asupra calității pâinii”, proiect coordonat de prof. dr. Maxim Cristina și elevele Andreea Scurtu și Miruna Ungureanu de la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” cu tema „Aparenţă versus Esenţă” , coordonat de prof. Dorina Fântână Galeriu.
La această sesiune au participat şi foști elevi ai Colegiul Național „Mihai Eminescu”, în prezent studenţi, precum şi inspector Carmen Ciobâcă, o surpriză plăcută fiind prezenţa conf.univ.dr.ing. Gabriela Constantinescu, prodecan la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii Suceava, care le-a vorbit elevilor despre rolul chimiei în industria alimentară, şi de posibilitatea pe care o au elevii de a-şi continua pasiunea pentru chimie, pentru cercetare, ca viitori studenţi ai facultăţii de Inginerie Alimentară, din cadrul Universităţii „Ştefan Cel Mare” Suceava.
Sub motto-ul „Pâinea este regele mesei și toate celelalte sunt doar curtea regală care îl înconjoară pe rege” echipa Colegiului Național „Mihai Eminescu” a ținut să ne arate influența conservanților asupra unui important aliment de pe masa noastră, un aliment care stă la baza piramidei alimentare.
Elevele participante au dat dovadă de dăruire și au reușit prin munca în echipă să creeze un studiu interesant care ne îndrumă să ne facem un obicei din a citi informațiile de pe ambalajul pâinii pe care o cumpărăm.
Meritul clasificării în etapa următoare a concursului este datorat și profesorului coordonator pentru că, o persoana care are inițiativă și spirit organizatoric, reprezintă primul pas către reușită.
Paula-Ancuța UNGUREANU, eleva cl. a X-a