Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţelele sociale…şi criza mondială

Fie că vorbim despre Facebook, Twitter, Hi5, Noi 2, Netlog, sau alte site-uri de profil, noua generaţie (şi nu numai) pare de-a dreptul “dependentă” de ‘socializare’, dar nu “Socializarea” care presupune comunicare verbală, întâlniri, povestiri, colaborări, parteneriate în scopuri interactive, ci anume procesul caracterizat de “photo-sharing”, “comunicare virtuală pe chat”, “skype”, “like-uri la fotografii”, şi multe, multe “comment-uri” şi “private messages”. Practic a devenit primordială existenţa online; mai mult decât atât, o viaţă socială activă te face cu mult mai popular. Fotografiile frumoase se transformă în adevărate pictoriale, sau şedinţe foto elaborate din ce în ce mai numeroase şi mai complicate….iar shakespearian-ul “A fi sau a nu fi”, se transforma astăzi în ”A fi sau a nu fi pe Facebook”. Nu eşti, nu ai cont, nu exişti.

Nu poţi respira, citi o carte, viziona un film în confortul căminului propriu sau la cinema, că trebuie să împărtăşeşti asta cu toţi prietenii, membri ai aceleaşi reţele de socializare, chiar dacă în fapt nici nu-i cunoşti. Cuvântul “prieten” capătă conotaţii semnificative, pierzând din sensul de altădată. Astfel, prieten înseamnă membru al unei reţele, cu afinităţi concrete în a da “like”, a posta pe “wall” lucruri cât mai interesante, mai speciale şi inedite. Să nu mai spunem că a merge la teatru, la operă nu mai reprezintă un scop în sine, lanţul causal îmbogăţindu-se. Prin urmare “Merg la Teatru, operă, operetă, să postez noile activităţi pe Facebook în rubrica ’momente speciale’ pentru ca prietenii mei să vadă ce viaţă activă am” - aviz amatorilor de presă “mondenă’, care ştiu la ce mă refer.

E adevărat că astfel contabilizăm mai bine activităţile din viaţa de zi cu zi, dar e greşit s-o facem în comparaţie cu viaţa celorlalţi, sau nu neapărat greşit, cât agasant. „Eu de ce nu am fotografii mai frumoase, activităţi mai interesante, o maşina mai spectaculoasă, un job cu mai multe beneficii”.

Nu e suficient că traversăm perioade în care stresul şi sursele de stres sunt la tot pasul, ne mai antrenăm şi noi în crize existenţiale care nu-şi au rostul, şi asta pentru un Profil Virtual, care nu ne defineşte nici măcar un sfert ca Oameni, ca entităţi care evoluează, învaţă, trăiesc şi se dezvoltă într-o comunitate reală, cu Oameni reali. Ne cramponăm în situaţii şi conflicte virtuale, când în definitiv, stăm în faţa calculatorului ore, zile, luni, pentru a personaliza un profil, nu pentru a ne anima propria viaţă.

Până la urmă orice situaţie e “normală”, atunci când se respectă anumite limite şi atunci când noi deţinem echilibrul asupra ei. Şi nu invers.

Şi ne mai miră faptul că apar filme SF în care tehnologia conduce oamenii. Cum altfel, când noi i-am acordat această “libertate’, “personalizând-o”!

Cât despre situaţia economică a întregului mapamond...? Nu mai este de interes personal, nici măcar naţional. Dacă o parte a mass-media se transformă în presă tabloid, cu bârfe şi scandaluri, unde să mai încapă pe paginile de ziar ştirile despre criza economică? Avem fotografii cu fete frumoase şi goale, la propriu şi la figurat, evenimente cu Miss şi Mister, cântece şi petreceri cu lăutari... Mai are rost să ne încărcăm cu probleme “globale’, care sunt atât de extinse încât nici nu are rost să ne mai batem capul? Şi ne mai şi supăram când vine câte un “intelectual” şi ne spune că “Eşti ceea ce citeşti”.

Anca BOGHIAN

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţelele sociale…şi criza mondială.
 Vizualizări articol: 1110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 7 voturi
Reţelele sociale…şi criza mondială3.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar cu cultura noastra cum ramane ??? trimis de
(18 apr 2012, 20:41:57
De unde ne-o procuram (daca avem senzatia ca este necesara...) ?? si cum o folosim in comunicarea noastra ??? sau ne uitam etern unii la pozele celorlalti , schimbam replici de conversatii tampe cu conotatii dubioase.???
Pacat ca inca tehnica PC nu permite schimbul de mirosuri , ca pe asemenea retele de socializare ne-am mirosi ca semenii nostri din rang animal.
Asta e stimabililor cand hormonii cresc mai repede decat neuronii, iar sistemul de educatie ar trebui sa-si puna asemenea problema , sa nu ne trezim niste autisti la cultura.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei