Se observă cu ochiul liber faptul că oamenii încep să îşi judece ţara cu cruzime. Orbiţi de atâta politică, românii nu mai ştiu să îşi aprecieze patria. De aceea, mulţi dintre ei decid să plece în străinătate. Dar motive pentru care să rămână vor fi scoase la lumină...
De ce să pleci în afară, să vizitezi cetăţi şi castele prin numeroase ţări, când ele stau şi te aşteaptă în toată Transilvania, de exemplu. Castelul Peleş sau Castelul Bran, care au mereu porţile deschise, şi adună mereu turişti. Români? Prea puţini. Oraşe precum Braşov, Sibiu, Sighişoara, împreună cu peisajele din jur creează un tablou unic în lume, ce trebuie văzut neapărat. Cetatea Alba Iulia. O cetate medievală unică, plină de istorie vă aşteaptă să o vizitaţi şi să vă relaxaţi plimbându-vă printre zidurile ei. Oraşe precum Cluj, Timişoara sau Iaşi trebuiesc vizitate. Multitudinea de muzee, case memoriale, monumente. Toate trebuie vizitate pentru a-ţi putea aprecia ţara suficient din punct de vedere turistic.
Studiile în străinătate. Un alt "hobby" al românilor. Mai trebuiesc menţionate toate facultăţile din ţară ? E suficient să ne orientăm spre două oraşe - Iaşi şi Cluj, ce au o importanţă culturală şi istorică semnificativă, prezintă două universităţi extrem de bune. „Alexandru Ioan Cuza” şi „Babeş Bolyai”. Aceste două facultăţi le pot întrece cu mult pe altele din străinătate şi totuşi nu observă nimeni. Preferă să înveţe în străinătate crezând că acolo totul e superior. De asemenea şi liceele numeroase din aceste oraşe nu sunt mai prejos. Două oraşe cu o importanţă culturală evidentă, dar totuşi invizibilă.
Un ultim motiv pentru care ar trebui să rămâi în România este credinţa. Mii de catedrale, biserici, mânăstiri din toată ţara oferă liniştea de care ai nevoie. Un proiect recent "Pelerinaj în Bucovina" a demonstrat acest lucru.
Avem o ţara pe care merită să o cunoaştem cu adevărat, să o apreciem şi să nu o părăsim niciodată. Patria, patrie rămâne.
Adelina SAHLEAN