vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Deşteaptă-te, române...

Odată cu împlinirea a 18 ani, societatea ne oferă dreptul la scrierea istoriei, primim dreptul de vot. Însă, odată cu acest drept, avem şi o responsabilitate: aceea de a ne exercita acest drept.

Cei mai mulţi nu sunt conştienţi de puterea ce o deţin şi de aceea sunt indiferenţi când vine vremea să aleagă. Şi aici, nu este oare vorba de laşitate? E o laşitate pe care mulţi o ascund exprimându-şi nemulţumirea faţă de clasa politică. În '89, românii au vrut democraţie. Însă, ce rol mai are democraţia dacă noi nu ne exercităm drepturile ce ni se oferă? E un dezinteres general faţă de viitorul ţării.

Prin vot ne arătăm recunoştinţa faţă de acei eroi români ce au apărat cu stoicism drepturile poporului lor. Au luptat pentru ca noi să avem parte de drepturi, însă noi închidem ochii şi nu mai vedem istoria. Pe votul nostru se bazează generaţiile viitoare. Viitorul lor se va clădi pe istoria scrisă de noi. Fiecare cetăţean cu drepturi depline are acest drept şi datorie: de a scrie istoria.

Suntem bombardaţi cu talk show-uri politice care ţin partea unui anumit partid. Un canal de televiziune este de stânga iar următorul este de dreapta şi astfel, alegătorii devin confuzi şi în acelaşi timp scârbiţi.

Ceea ce trebuie să facem e să nu ne lăsăm convinşi de campaniile purtate in mass-media ci să ascultăm glasul istoriei care geme să nu mai repetăm aceleaşi greşeli.

Aşadar, ce susţin eu? Responsabilitatea. Susţin cunoaşterea istoriei, susţin cărţile de istorie şi condamn televiziunea. Condamn emisiunile care ţin partea unui anumit partid şi care nu aduc nici un bine cetăţenilor. Or, ceea ce se întâmplă în ziua de azi, nu seamănă cu ceea ce se întâmpla şi pe vremea comunismului? Post de televiziune pus în propaganda regimului. Singura diferenţă este că acum, posturile de televiziune promovează un partid, promovează o persoană şi bunăstarea sa.

Tu! Ai drept de vot? Încă nu ţi-ai dat seama că de fapt ei, cei de la conducere, stau la picioarele noastre? Nu ţi-ai dat seama ca TU faci cărţile? Nu-i lăsa pe ei să profite. Fii deştept, citeşte o carte şi mergi la vot.

Trezirea, români! E vremea să scriem istoria cu ajutorul ştampilei şi a buletinului de vot.

 

Irina FILIPOAIA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deşteaptă-te, române....
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Deşteaptă-te, române...5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mult succes! trimis de
(30 apr 2011, 10:12:33
Categoria de vârstă 18-30 de ani este cea mai dezinteresată de procesul electoral. Statistic vorbind nici 15% din acest segment de vârstă nu iau în considerare implicațiile nefaste ale absenteismului. Această atitudine este „contrabalansată” negativ de grupele de vârstă 50-60, 60-70 și over 70 care ating un procentaj al prezenței la vot de 75-80%. Acum nu vreau să ofilesc o floricică care face apel la alte floricele capabile să aducă primăvara dar tot din „evul mediu” recent al „conștiinței” civice stăruie o alta „maximă” de sorginte cazacă: . Pe lângă implicarea electivă mai trebuie și un picuț de acțiune în structurile instituționale și nonguvernamentale astfel încât această mașinărie de furtișag electoral să se gripeze. DAR TU AI DREPTATE cea mai bună metodă este cea a exercitării dreptului de vot într-un procent atât de ridicat încât funcționarea mașinăriei de furtișag să devină desuetă.
1.1  RE: Mult succes! trimis de
( 1 mai 2011, 23:13:46
Ideea e ca multi nu vor sa inteleaga ca totul sta in atitudine si mentalitate. Sa stii ca si tu/ dumneavoastra (nu stiu cui ma adresez) prin postarea citatului lui Stalin, emiti o nota de pesimism si ideea ca "poti sa votezi, oricum nu conteaza". Nu vreau acum sa aduc primavara insa daca am stabili o prezenta la vot record, s-ar schimba putin imaginea noastra pe plan extern cat si pe plan intern. Multi dintre romani sunt scarbiti de tara lor si cred ca nimic nu mai are rost. Nu vorbesc despre vot ca solutia pentru schimbarea clasei politice ci de vot ca metoda de respect fata de tara si natiune.
1.2  RE: Mult succes! trimis de
( 1 mai 2011, 23:15:46
Oricum, apreciez ca esti partial de acord cu mine.
1.3  RE: Mult succes! trimis de
( 2 mai 2011, 08:13:53
Acesta este dezavantajul comunicării online, lipsește componenta de comunicare nonverbală – mimică, intonație, gestică – ceea ce face ca mesajul să-și denatureze sensul. Sunt de acord cu tine în totalitate și nicidecum parțial; tenta pesimistă este dată de rememorarea unor metode murdare decupate grobian din iarna conștiinței și aruncate, ca un îngheț târziu și inutil, peste primăvara renașterii. Chiar și așa se justifică o definiție arbitrară a pesimistului – este un optimist bine informat. Dar voi nu trebuie câtuși de puțin să vă întinați cu obiceiuri stahanoviste; voi trebuie să fiți curați cum vă sunt anii și tot aidoma anilor dobândiți, teza eseului tău, să fiți RESPONSABILI asupra unui DREPT cu greu câștigat. Eu am auzit deși nu mai am urechi. Dar cei ce au urechi de auzit aud? Aud oare că e bine să-și bifeze căsuța dreptului constituțional astfel încât să nu mai aibă loc de horă nebună nici ielele din subsolul ambasadelor dar nici „etilic-euforicii” pasageri ai autobuzelor neînmatriculate?
2.   Spasiba monitor pentru cenzură trimis de
(30 apr 2011, 10:20:19
maxima era „Nu contează cine și cum votează, important este cine numără voturile”. a spus-o iosif djugașvili, tatăl spiritual al celor over 50 years!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei