Vorbeam cu Sorin Ciocan (profesor de istorie la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, pentru cei care nu-l cunosc) şi îl întrebam care este lucrul care îl scârbeşte cel mai tare în România. Ei bine, nu mă aşteptam să-mi ţină o teorie a chibritului despre cât suntem de proşti (noi românii), hoţi şi săraci, dar nici la răspunsul pe care mi l-a dat, sincer să fiu, nu m-am aşteptat.
Mulţi dintre noi (de fapt majoritatea) ne plângem de ţara în care trăim. Majoritatea ne plângem de sistem, de corupţie. Dar am făcut careva dintre noi ceva pentru a redresa aceasta situaţie? Am pus osu’ la treabă pentru a remedia unele chestii? Nu. Tot ce am făcut noi a fost să transformăm propria ţară în subiect de OTV, să o blamăm şi să aruncăm cu roşii stricate în ea (în propria ţară). Asta facem. La asta suntem buni. Şi uite aşa, dintr-o ţară stricată facem una şi mai şi.
Cum vede un profesor România?
"Eu văd că aproape toţi spun prostii despre noi şi România. Mi s-ar părea normal să văd şi ceva pro. Avem nevoie de optimism să ne mobilizăm, nu avem nevoie să ne scârbim.
Problemele negative de imagine vin de la sărăcie, sărăcia vine de la răutatea şi ignoranţa conducătorilor dar şi a unei mari părţi din populaţie care e îndobitocită zilnic prin tembeliziune, presa murdară, radio etc. Mulţi aşteaptă minuni fără să muncească zdravăn.
Sistemul de educaţie este greşit în nişte puncte cheie, dar părerea mea e că nu trebuie să ne fie scârbă. Trebuie să punem osul la muncă zdravăn, să gândim, să citim mult, să învăţăm pe cont propriu.
E foarte mult de lucru aici. Avem de lucru pentru toţi în ţara asta şi încă suntem prea puţini. Avem duşmani puternici în afară, dar cei mai puternici duşmani sunt în propriul cap. Acolo e cel mai mult de lucru şi curăţenia nu ţi-o face nimeni. Fiecare trebuie să-şi facă curăţenie la mansardă. Sunt multe de ştiut. Totul pleacă de la căpăţână. Dacă acolo e vid nu trebuie să ne mire ce se întâmplă în afară. Fără muncă şi cunoaştere, fără credinţă adevărată nu se mişca nimic.
Un ultim exemplu. Gândiţi-vă măcar 20 secunde la imn şi veţi vedea cât suntem de îndobitociţi."
Aşadar, gândiţi-vă fiecare la ce aţi făcut voi pentru România şi abia apoi întrebaţi-vă ce a făcut România pentru voi. Mulţumesc domnului profesor Sorin Ciocan
Andrei PALAGHIANU
( 4 aug 2010, 11:16:55