Cu toţii ştim că zilele ploioase sunt propice artiştilor, fie ei poeţi, pictori sau muzicieni. Poate din această cauză a plouat sâmbătă, 22 mai a.c., când a avut loc în capitală deschiderea Festivalului LicArt-Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni - secţiunile poezie, fotografie şi teatru. Cu toate acestea, nimic nu i-a împiedicat pe cei peste 90 de nominalizaţi să participe la activităţile propuse de organizatori.
Tinerii poeţi au vizitat Muzeul Literaturii Române, fotografii au mers în studio unde i-a întâmpinat Ciprian Strugariu, după care toţi au mers la Centrul Cultural “Nicolae Bălcescu” pentru a viziona piesele de teatru puse în scenă de cele trei trupe nominalizate.
Marea finală
Duminică, 23 mai, licartiştii au participat la worshop-uri repartizate pe domeniile corespunzătoare secţiunilor din concurs. Nominalizaţii de la poezie au avut şansa de al cunoaşte pe Gelu Vlaşin - membru în juriu la secţiunea poezie, fondator şi coordonator al Reţelei literare, precum şi pe câştigătorii de la ultimele 2 ediţii ai Concursului de Manuscrise sub 35 de ani , şi anume Stoian G. Bogdan şi Sorin Despot.
“Există întâmplări care te aduc în ipostaza de a crede că înlăuntrul fiinţei încă se mai petrec lucruri miraculoase. Eşti deasupra lumii în măsura în care ai fost capabil să iţi iei zborul. Ceea ce s-a întâmplat acum, cu fiecare dintre finaliştii de la poezie, n-a însemnat altceva decât o înălţare. Să-ţi depăşeşti propriile limite înseamnă, până la urmă, să crezi în devenire !” a declarat Gelu Vlaşin.
Fotografii au învăţat de la maestrul Dinu Lazăr, în timp ce tinerii actori au stat în compania Monicăi Ciuta.
Centrul Cultural a fost din nou loc de reuniune însă, de această dată, nominalizaţii de la teatru erau în postura de spectatori. Gălăgia din sală a fost întreruptă de Radu Herjeu, directorul festivalului, care a declarat deschisă Marea Finală a Concursului Licart 2010. Festivitatea a debutat cu “ Flirt”, un spectacol de pantomimă jucat de Mihai Baranga si Andreea Duta, moment ce a stârnit amuzamentul publicului. Actorul Adrian Păcuraru a recitat cele 10 poezii semifinaliste, pauzele dintre poeme fiind acordate vizionării fotografiilor nominalizate. În încheiere, Alina Manole a destins spectatorii printr-un recital folk şi, de asemenea, a surprins prin acordarea onorariului ei unei eleve a cărei poezie a apreciat-o.
Suspansul şi emoţiile celor prezenţi au fost spulberate odată cu anunţarea câştigătorilor. În cadrul secţiunii de poezie, premiul I i-a fost acordat lui Valeriu Andrişcă din Târgovişte. La fotografie au fost trei subsecţiuni: astfel, la Portret, premiul I a fost acordat lui Răzvan Chirilă din Botoşani, la Fotografie alb-negru a câştigat Alexandru Chiţu din Focşani, iar la fotografie diversă, Mihai Trofin. Cei 400 de lei acordaţi trupei de teatru au fost obţinuţi de Trupa Alexandru Giugaru - Col. Nat. Cuza Vodă, Huşi.
“Acest festival este cel mai mare din ţară şi, fiind naţional, devine o experienţă benefică pentru oricine participă .Cred că cel mai important aspect al Festivalului LicArt este că Radu, directorul concursului, a reuşit să îmbine utilul cu plăcutul: workshopurile, Festivitatea de Premiere precum şi prieteniile legate între nominalizaţi” a declarat Codrin Dănilă, actor şi asistent regizor al trupei câştigătoare.
Mihaela MATEI, cl.a XI- a S.A., Colegiul Agricol Fălticeni