Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2014 - Anul XIX, nr. 227 (5736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Victor Ponta: „Marea Unire a românilor poate începe odată cu alegerile prezidențiale”

-Domnule Victor Ponta, vorbiți constant despre o „Mare Unire a românilor”. Ce înseamnă aceasta mai exact?

-Marea Unirea înseamnă să dărâmăm zidurile care au fost construite între noi, zidurile între cei din Ardeal şi cei din Moldova, între cei din Muntenia şi cei din Banat, între cei de dreapta și cei de stânga, între cei bogaţi şi cei săraci, între cei care lucrează la stat şi cei care lucrează în privat, între bătrâni şi tineri, pacienți și medici, profesori și părinți. S-au construit zece ani numai ziduri. Rolul preşedintelui este acela de a-i trata pe toţi în mod egal, de a le garanta tuturor românilor accesul egal la drepturi, respect, siguranţă şi stabilitate. De aceea, îi chem pe oameni alături de mine, să dărâmăm toate aceste ziduri, să fim mândri că suntem români şi să facem din nou acea unire de care România are nevoie!

 

-Credeți că România de astăzi are nevoie de un astfel de proiect?

-Cu siguranță! România are nevoie de un stat modern, implicat activ în viaţa celor care au nevoie de sprijin, dar discret şi corect cu cei care au nevoie doar de reguli clare şi durabile, o Românie solidară în care avuţia este distribuită corect şi în care cetăţenii se ajută între ei, acesta este sensul Marii Uniri pe care o propun la 100 de ani de la momentul sublim din 1918.

 

-Cum considerați că se poate realiza această „Mare Unire”?

-Marea Unire a românilor poate începe odată cu alegerile prezidențiale. Primul pas după 16 noiembrie este să oprim scandalul, să punem capăt stării de conflict din societatea noastră, să pacificăm România şi să orientăm toate resursele pe care le avem spre construcţie, spre dezvoltare, spre bunăstare, spre unitate. Este esențial ca preşedintele României să își asume rolul dat de Constituţie, transformarea sa într-un actor politic util societăţii şi instituţiilor publice şi transmiterea unei noi atitudini, bazate pe dialog, mândrie şi ambiţie pentru România.

 

-Ce veți face în acest sens din postura de președinte?

-În aceşti ani, ca prim-ministru, am demonstrat că pot uni românii, că pot promova politici care să îi ajute atât pe cei mai defavorizaţi (pensionarii, tinerii absolvenţii, locuitorii satelor, cei în vârstă, cei bolnavi), cât şi pe cei mai competitivi şi performanţi români din cele mai dinamice componente ale economiei.

Ca președinte, obiectivul meu central este ca fiecare român să se bucure, treptat, de efectele pozitive ale rezultatelor guvernării în propriul nivel de trai – fiecare să se bucure cu adevărat de viaţa acasă, în România. Certitudinea pe care o ofer eu românilor este stabilitatea, reclădirea țării, munca asiduă şi siguranţa, după un deceniu de ceartă şi scandal. Adică exact acele condiţii necesare pentru a realiza, după 100 de ani, Marea Unire a românilor într-o ţară puternică în care se poate trăi în sfârşit mai bine.

 

-Vorbiți adesea despre o „schimbarea până la capăt”. Ce înseamnă această schimbare?

-România are o şansă extraordinară de schimbare adevărată, profundă și completă a tot ceea ce a fost rău şi ne-a despărțit în aceşti zece ani. Schimbarea înseamnă un alt mod de a face politică, de la nivelul primarului de comună până la cel de oraş, la consilierul județean, la parlamentari și miniștri. Această schimbare se poate face de la cel mai mic nivel până la vârf.

Schimbarea o facem pentru că avem nevoie de ea, nu pentru că aşa vor unii sau alţii, care nu au legătură cu realităţile de zi cu zi.  Schimbarea nu este un scop în sine. Ea trebuie să aducă bună guvernare, eficienţă economică, echitate socială, prosperitate pentru cât mai mulţi şi protecţie celor care au nevoie de sprijinul celorlalţi.

 

-Și credeți că ați putea aduce această schimbare din postura de președinte?

-Nu doar că pot, ci este datoria mea. Avem datoria față de țară ca următorul preşedinte să nu reprezinte, de fapt, o continuare a modului în care s-au făcut lucrurile până acum, practic un al treilea mandat al lui Traian Băsescu. La doi ani după ce 7,4 milioane de români au mers la vot şi au spus că dorinţa lor este de a opri un regimul Băsescu, putem în sfârșit să facem această schimbare până la capăt şi putem să facem dreptate pentru cei care au fost nedreptățiți. Putem pune astfel capăt unei perioade de 25 de ani de tranziţie și ne putem asigura că despre nicio generație viitoare nu se va mai spune că a fost una „de sacrificiu”.

 

Ponta: „Cred că rolul președintelui este de a-i uni pe români, de a-i pune împreună să lucreze pentru ţară”

 

-De ce duceți o luptă împotriva politicienilor apropiați de președintele Traian Băsescu?

-Există candidați la alegerile prezidențiale care spun că nu trebuie schimbat nimic din ce s-a făcut în ultimii zece ani, că trebuie să continue ceea ce a făcut Traian Băsescu, că nu trebuie să fim uniţi, ci să luptăm în continuare, românii împotriva românilor.

Eu, dimpotrivă, cred că rolul preşedintelui nu este de a lupta cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Justiţia sau cu românii, ci rolul său este acela de a-i uni pe aceştia, de a-i pune împreună să lucreze pentru țară.

 

-Și care este diferența dintre oamenii „regimului Băsescu” și dumneavoastră?

-Există o diferenţă esențială: ei dezbină, eu vreau să unesc! Noi ne-am ţinut de cuvânt și am reparat nedreptățile din trecut, am dat înapoi pensiile şi salariile pe care Traian Băsescu le-a tăiat împreună cu oamenii săi din PDL, am redeschis spitalele închise de ei, am reuşit să repornim lucrările de finalizare a sute de şcoli, am investit în sănătate și în educație.

Regimul Băsescu a crescut TVA-ul şi taxele, noi le-am scăzut și am dovedit că putem să guvernăm pentru o economie competitivă şi performantă. În 2013 am avut una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, iar mari companii internaţionale cred că România este ţara de viitor a regiunii, investesc mai mult și creează locuri de muncă. Mai mult, în agricultură, țara noastră a reuşit pentru prima dată să producă mai mult decât are nevoie, a exportat mai multe alimente decât a importat, iar în domeniul energetic, de doi ani și jumătate facem pași importanți către obținerea independenței pentru România şi Republica Moldova.

 

-Există puncte în care poate exista colaborare cu celelalte forțe politice sau candidați la prezidențiale?

-Cu siguranță există multe puncte în care poate exista colaborare instituțională. Sunt multe proiecte bune pentru țară care trebuie susținute pentru binele românilor, dincolo de partizanatul politic. Reducerea cotei CAS este un astfel de proiect, care a fost un proiect al dreptei pe care l-am realizat noi, cei din actualul Guvern. Dar, totodată, cred că România nu poate să continue acest ciclu în care noi facem lucruri bune, vin ei şi le opresc sau le taie.

 

-Ce vă diferențiază pe dumneavoastră față de ceilalți candidați la prezidențiale?

-Eu, spre deosebire de ei, sunt mândru că sunt român și vreau să fac tot ce-mi stă în putere pentru ca România să fie un stat puternic, cu o economie care crește, cu o industrie dezvoltată, un sistem de sănătate modern și o educație europeană pentru copiii noștri. Chiar cred în viitorul acestei țări!

 

-Domnule Ponta, care este relația dumneavoastră cu România?

-Iubesc România! M-am născut în această ţară, aici am crescut, aici este familia mea, aici sunt prietenii mei și toţi cei pe care îi cunosc. În România m-au educat profesori cărora o să le fiu recunoscător toată viaţa şi nu-mi imaginez o viaţă în altă parte decât în această țară.

 

-Ați afirmat de-a lungul timpului că politica externă a României este foarte importantă. Ce rol ați avut în ultimii ani pentru imaginea externă a României?

-Cred că a fost un rol pozitiv, iar faptul că România a primit unul dintre cele mai importante portofolii în Comisia Europeană, cel de Politică Regională, cred că susține această afirmație. Pe parcursul mandatului de premier am întreprins vizite oficiale în zeci de țări – în statele noastre vecine, în cele din vestul Europei, în SUA, în Turcia, în Israel, în statele asiatice, în China. Am reprezentat România în fața unora dintre cei mai importanți lideri politici ai lumii și am încercat tot timpul să arăt că România este o ţară demnă şi o ţară care merită să fie respectată. Țara noastră are nevoie de lideri care să o reprezinte cu mândrie, care să pună pe primul loc interesul național, nu pe cel personal.

În ultimii doi ani și jumătate, m-am dedicat activității guvernamentale și am încercat, alături de o echipă tânără, compusă din oameni competenți, să facem lucruri bune pentru imaginea țării pe plan extern. În cadrul vizitelor în străinătate am vorbit despre rolul României ca un aliat puternic şi serios pentru NATO, pentru SUA, pentru Uniunea Europeană. Și mă bucur că în toate ţările în care am fost suntem respectaţi și admiraţi. Atunci când străinii ne privesc cu ochi buni, cel mai tare mă supăr pe acei români care ne vorbesc de rău şi care se plâng de ţara lor. Pentru că eu cred cu tărie că, în următorii 10 ani, putem ajunge în Top 15 ţări europene cele mai competitive economic şi în Top 40 ţări din lume. Putem deveni „economia de top a Europei de Est” dacă vom continua creşterea economică cu o strategie care exclude austeritatea.

 

-Republica Moldova ce loc ocupă pe această listă?

-Un obiectiv fundamental al mandatului meu de preşedinte va fi cel de a face posibilă o cât mai rapidă integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, pentru că toți românii merită să trăiască împreună în Europa într-un climat de înțelegere, solidaritate și unitate.

Am realizat, alături de premierul moldovean Iurie Leancă, un pro european convins, proiecte concrete: gazoductul Iași-Ungheni, grădinițele, teatrul din Chișinău, sprijinul pentru instituții, pentru cultură, pentru tot ce care înseamnă identitate națională a României și Moldovei. Așadar, Republica Moldova este o prioritate pentru mine, pentru că este vorba despre frații noștri de peste Prut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Victor Ponta: „Marea Unire a românilor poate începe odată cu alegerile prezidențiale”.
 Vizualizări articol: 12113 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Victor Ponta: „Marea Unire a românilor poate începe odată cu alegerile prezidențiale”1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hai, s-om vorbi! trimis de
(30 sep 2014, 12:43:20
Vorbe....calcule, interese personale....
2.   Demagogie Maxima trimis de
(30 sep 2014, 12:49:13
Tot ce face regimul Ponta demonstreaza ca nu e cu nimic mai presus de regimul Basescu.Avem ordonanta traseistilor care este profund anticonstitutionala.Practic domnul Ponta a schimbat regulile in timpul jocului si a deturnat rezultatul alegerilor din 2012.Faptul ca a taiat bani de la autostrazi,fonduri europene,invatamant si cultura,pentru i-ai da cadou primarilor PSD spune totul.Modificarea din Codul Penal care poate trimite presa după gratii dacă scrie despre dosarele de corupţie este ul alt fapt edificator.Toate acestea demonstreaza ca domnul Ponta face totul ca sa fie presedinte.In mod cert,daca PSD va avea parlamentul guvernul si presedentia,dictatura mai acerba ca a lui Basescu se va instala in tara.
3.   Subminarea economiei trimis de
(30 sep 2014, 13:11:17
Rectificarea bugetară este momentul în care se închide cercul unei catastrofe de natură economică. Sumele pentru primari vin de la autostrăzi, mai exact de la cofinanţarea pentru autostrăzi.Primarii au dreptul de a primi 900 de milioane de euro de la Buget înainte de campanie electorală, nu e important , acum, nici dacă banii se vor duce pe şpăguţe locale şi nici dacă aceste plăţi au fost deja promise pentru racolările permise de ordonanţa traseismului. Adevăratul preţ plătit îl reprezintă cele 20 000 de slujbe pierdute prin oprirea lucrărilor de infrastructură finanţate din fonduri europene.
4.   Parlamentul in vacanta trimis de
(30 sep 2014, 13:15:13
DNA le-a băgat mortul în casă pesediştilor. Şi în PSD s-a lăsat o linişte mormântală.
Ecaterina Andronescu este un simbol al PSD.Dan Nica a făcut parte din toate guvernele, pe la mai multe ministere. E unul dintre marii sponsori ai campaniilor electorale. Cu multe complicităţi în presă, unde a pompat sume uriaşe de bani. A condus campania lui Năstase. Aşa că PSD până la noi ordine şi idei, a închis Parlamentul. A mutat subiectul.Parlamentul a intrat, de luni, în vacanţă. Solicitările DNA de acces la parlamentarii PSD din Dosarul Microsoft au fost puse deoparte. Să nu uităm că mai erau 10 cazuri refuzate.
5.   Parlamentul in vacanta trimis de
(30 sep 2014, 13:21:38
Parlamentarii au intrat din nou in vacanta.Un salariat cu program standard de opt ore, care lucreaza, in medie, 22 de zile in fiecare luna, totalizeaza circa 176 de ore la serviciu lunar. Senatorii au cumulat, in cele 36 de sedinte de plen din februarie pana in iunie, inclusiv in sesiunea extraordinara din iulie, aproape 104 ore de lucru, in care au dezbatut si votat proiecte de legi, Ordonante ori au sustinut declaratii politice.Pentru activitatea lor parlamentara, deputatii si senatorii primesc lunar o idemnizatie de cel putin 5.000 de lei in fiecare luna, inclusiv in perioada vacantelor parlamentare, doua luni de zile in timpul verii si o luna in timpul iernii.
Guvernul initiaza peste 65% din actele normative, parlamentarii, doar putin peste 30%
6.   Perfid! Ipocrit! Prefacut! trimis de
(30 sep 2014, 14:57:09
Acesta este tovarasul "Poanta", un individ fals, o creatie bolsevica a lui Ion Iliescu, cel mai mare criminal roman al tuturor timpurilor!
7.   Soc si groaza la PSD trimis de
(30 sep 2014, 18:12:31
Un martor audiat de procurorii DNA în dosarul licenţelor Microsoft a descris în declaraţia dată anchetatorilor presupusa filieră care ar fi comis fapte de trafic de influenţă şi luare de mită în ceea ce priveşte cumpărarea licenţelor şi leagă numele lui Adrian Năstase şi Victor Ponta de acest caz.De asemenea mai apar Dorin Cucos,Dinu Pescariu si primarul Gheorghe Stefan.Astia sunt pe langa cei 9 ministrii deja anchetati.Si cine stie cati mai apar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei