PSDSuceava şi-a propus ţeluri îndrăzneţe pentru anii următori. Despre ţintele social democraţilor suceveni a vorbit preşedintele executiv Ovidiu Donţu. Acesta a amintit şi de „păcatele” partidului din care face parte, despre modernizarea PSD, dar nu i-a uitat nici pe adversarii politici, Ion Lungu şi Gheorghe Flutur fiind principalele persoane vizate. Un alt aspect la care Ovidiu Donţu s-a referit este alianţa nou creată între PSD, PNL şi PC şi ceea ce-şi propune aceasta.
„Jumătate dintre filialele partidului sunt conduse de oameni până în 45 de ani”
- Unde se află PSD Suceava în acest moment?
- Sigur, PSD este în Suceava o forţă importantă, astăzi are 48 de primari din alegeri, a reieşit că PD-L avea 49, sigur, cu marja de eroare care înseamnă tot felul de treceri, cât au fost ele posibile din punct de vedere legal, avem 14 consilieri judeţeni, avem patru parlamentari. După părerea mea, PSD este principala forţă de opoziţie în judeţ şi sigur, ne dorim să creştem, pentru a asigura fundamentele statului social şi rezolvarea problemelor oamenilor din judeţ.
- Văzut din exterior, partidul pare anchilozat şi ancorat în trecut, un uriaş cu picioare de lut.
- Eu nu sunt de acord cu aceste lucruri. În PSD a avut loc schimbarea de generaţii, poate că nu se vede în fiecare zi, dar jumătate dintre filialele partidului sunt conduse de oameni până în 45 de ani şi suntem bucuroşi că avem înţelepciunea bătrânilor partidului, în sensul de a lucra în echipe. Practic, această schimbare de generaţie nu a avut ca efect înlăturarea oamenilor cu experienţă care au avut prestaţii politice şi au făcut ceva pentru judeţele lor. Eu cred că la acest moment PSD Suceava este o echipă, suntem, conform sondajelor, principala forţă politică din judeţ şi din România, avem un program de guvernare adoptat şi vizavi de ultimele lucruri care s-au întâmplat, de modul cum înţelege PD-L să conducă această ţară, avem inclusiv soluţia acestei alianţe PSD –ACD care ar urma să confere credibilitate, întrucât dezbaterea parlamentară, lupta parlamentară, nu a dus la un succes prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, şi atunci, în mod evident, avem datoria de a face mai mult. Credem că în acest moment am găsit soluţia care va readuce o alianţă democratică la conducerea României şi, până la urmă, de a pune capăt acestei crize a capetelor pătrate care bântuie România, deoarece până să fim poligon al unor crize, inclusiv al unei crize financiare care a fost în Occident, în primul rând, România suferă de criza capetelor pătrate şi a oamenilor care nu pot să asigure o coerenţă la guvernare şi să aducă ţara la liman.
„Eu, în 2008, nu am avut obiectiv să câştig Primăria Suceava”
- Că veni vorba de sondaje, s-au făcut la nivelul judeţului, la nivelul municipiului sondaje şi dacă da, unde se află PSD?
- La nivel de judeţ există un sondaj în care PSD are 38%, PD-L 30%, datând de la sfârşitul anului trecut, şi tot de la sfârşitul anului trecut sunt în posesia unui sondaj municipal în care domnul Lungu are 42%, Donţu 23% şi, sigur, au fost testaţi mai mulţi potenţiali candidaţi pentru primărie care vor face obiectul unei decizii în delegaţia permanentă a partidului.
Ca partide, PD-L are 27% în municipiul Suceava, PSD are 25% în municipiul Suceava, iar PNL 20%. Asta, după părerea noastră, este realitatea politică.
- În momentul de faţă, PSD, practic, nu există în Consiliul Local Suceava, şi mă refer aici la numărul de consilieri locali, lipsa unui viceprimar, iar partidul a pierdut enorm...
- Asta este opţiunea electoratului la ultimele alegeri, pe de o parte, şi vreau să vă dau numai un singur exemplu. În primele şedinţe de Consiliu Local, format din 16 PD-L - işti, au fost aprobate toate lucrurile nepotrivite din domeniul urbanismului respinse în patru ani, când domnul Lungu nu avea majoritate. Deci, şi când încredinţăm puterea discreţionar unui anume partid se vede treaba că în România nu funcţionează ca acel partid să se apuce să facă lucruri bune. Prima lor grijă a fost ca toate lucrurile interpretabile în domeniul urbanismului, care au fost respinse de Consiliul Local, să fie adoptate într-o singură şedinţă. Dar aici este şi o anumită zonă de furt electoral din anumite secţii, era un PD-L pe val, era un primar care venea pe acest val al schimbării, în antiteză cu, vezi Doamne, un primar de stânga care astăzi e directorul Poştei de dreapta.
Vă pot spune foarte sincer, în calitatea mea de candidat la primar, ce am constatat pe teren: oamenii nu căutau primari, pentru că au văzut un PD-L pe val în 2008, şi au comparat, pe alocuri, prestaţia unui primar, să zicem de altă culoare politică, şi acuma nu pot să identific culoarea politică a domnului Ionescu şi a actualului primar, plus că, să fim sinceri, noua legislaţie a canalizat lupta pe preşedinţia Consiliului Judeţean, nu pe primării.
Eu, în 2008, nu am avut obiectiv să câştig Primăria Suceava, pentru că nu mai era posibil la acea dată. Obiectivul meu era maximizarea scorului PSD în municipiul Suceava. Dar nu îmi place să vorbim despre trecut, ne asumăm în integralitate trecutul. Momentul 2008 ni-l asumăm, aşa a fost, depinde de noi să purtăm bătălia pe viitor şi de aceea sunt foarte bucuros, eu, în calitate de preşedinte executiv, şi Cătălin Nechifor, în calitate de preşedinte, că am reuşit să coagulăm în jurul nostru o echipă formată din delegaţia permanentă judeţeană PSD, care ia decizii în funcţie de priorităţile oamenilor şi credem că aşa vom ajunge la o altă dinamică.
- Ce greşeli s-au făcut la alegerile din 2008?
- Deşi nu-mi place să vorbesc de trecut, după părerea mea, o mai mare rigurozitate în monitorizarea deciziilor primarului, scoaterea târziu a candidatului ar fi câteva din greşeli, dar, în mod evident, în politică, când nu este valul tău, poţi să te dai peste cap, că nu reuşeşti să muţi munţii din loc. Părerea mea e că puteam face orice, că nu câştigam primăria în acel moment.
„Sunt principalul artizan al reformării activităţii de transport în municipiu”
- S-a făcut o analiză a activităţii Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, pentru că în ultimii ani, a pierdut, rând pe rând, toate alegerile. S-a făcut o evaluare şi a activităţii preşedintelui Virginel Iordache, care are deja vechime în funcţia de preşedinte al acestei organizaţii?
- În mai, anul acesta, sunt alegeri la Organizaţia Municipală PSD Suceava şi acolo veţi afla toate răspunsurile, va exista un raport de activitate care va surprinde toate lucrurile de care aţi vorbit.
- Ce a făcut Ovidiu Donţu pentru a impune ideile sale şi ale PSD în Consiliul Local?
- Acum, ar trebui să împărţim lucrurile. Pe de o parte, este zona în care părerea unui consilier PSD era obligatorie de a fi luată în seamă, pentru că, altfel, nu treceau unele hotărâri de Consiliu Local, şi mă refer la perioada 2004-2008, unde vreau să vă zic un lucru, ca reprezentant al municipiului Suceava în societatea de transport, sunt principalul artizan al reformării activităţii de transport în municipiu, prin tot ce a fost, prin deciziile din acel moment. Sigur, pe zona de Termica, a existat o monitorizare permanentă şi luări de poziţii, unde tot timpul am încercat să demonstrăm că nu s-au epuizat toate soluţiile privind administrarea bugetului societăţii pentru a fi majorată gigacaloria. Am reuşit, în alte rânduri nu am reuşit, dar vreau să vă zic că s-au petrecut şi lucruri nepotrivite, şi pentru că asta trebuie să fie opoziţia, să fie o voce critică care se adresează la obrazul gros al autorităţilor. Să fim sinceri, am vorbit despre risipa banului public, despre modul în care firma fratelui primarului avea în subantrepriză la Termica pentru lucrările la Obcini 3. Am vorbit despre pavele puse la preţ triplu, nu s-a luat nici o măsură în Consiliul Local, asta este forţa unui consilier local, dezbaterea, cuvântul pe care îl are în cadrul şedinţelor de consiliu local.
- Aţi făcut şi plângeri penale?
- Dar nu-i treaba consilierului local să facă plângere penală.
- Aţi făcut cereri către aparatul administrativ al primăriei şi nu aţi primit răspunsuri?
- Da, dacă vreţi poţi să vă arăt, într-o zi, colecţia şi modul cum se primeau informaţiile de la primărie, lapidar şi fără lucruri concrete în spate. Dar, de fapt, primarul a ieşit public şi a spus că nu poate să stea aparatul administrativ la dispoziţia Consiliului Local, să le dea toate actele, pentru că, vezi Doamne, i-ar bloca activitatea. Am vorbit despre patrulaterul portocaliu al afacerilor în şcoli. Am vorbit despre toate lucrurile nepotrivite care au avut loc. Sigur, eu vă zic un singur lucru, Calea Unirii a fost asfaltată în ziua în care era licitaţia în Monitorul Oficial. Deci lucrările de asfaltare, pentru gunoi şi problematica din zona Termica, sunt trei mari lucruri de risipă a banului public.
Candidaţi comuni, PNL-PSD
- Aţi făcut o evaluare a banilor risipiţi aiurea din bugetul local?
- Iarăşi, ar fi bine să separăm atribuţiunile unui consilier local. Eu pot să sesizez, pot să atrag atenţia organelor în drept, nu-i treaba unui consilier local să facă acest lucru, dar pe măsură ce trece timpul, formele de protest se vor radicaliza, fiindcă, hai să luăm ultimul lucru petrecut. Domnul Lungu a înţeles, în plină criză, că principala prioritate a municipiului e să majoreze preţul gunoiului şi a introdus acea taxă de ecologizare, prin care, practic, preţul gunoiului a crescut cu 60% ca să asigure ce? Bugetul firmei ROSAL? Din care numai 30 de miliarde de lei vechi sunt folosite pentru a transporta gunoiul la Botoşani. Pentru prietenii de partid, domnul primar a fost mumă, în sensul că le-a asigurat bugetul, pentru cetăţenii municipiului Suceava a fost ciumă, fiindcă a majorat preţul gunoiului cu 60%. Este o decizie flagrantă în defavoarea cetăţenilor, pe care eu am semnalat-o.
Să nu mai vorbim de tot ceea ce au însemnat asfaltările în anii trecuţi, când metrul pătrat de pavele a ajuns să coste 1,3 milioane de lei vechi, când, de exemplu Primăria Rădăuţi a plătit 550 de mii de lei vechi metrul pătrat. Dar, în 2012, datele politice sunt altele, pentru prima oară, primarul Ion Lungu a scăzut sub 50% în sondaje, oamenii au început să mai afle despre risipa banului public. Spuneţi-mi şi mie de ce erau necesare pavele pe trotuarele dintre Burdujeni şi Iţcani? Haideţi să vedem şi priorităţile oraşului, străzile sunt ca după bombardament. Sunt nişte lucruri nepotrivite, sunt nişte zone de risipă a banului public identificate de cetăţeni şi cred că domnul Lungu a ajuns definitiv în zona primarilor de tip Sechelariu, care a mai făcut câte ceva, dar atât de mult a trebuit să-şi alimenteze clientela portocalie, încât cetăţenii l-au dibuit, ca să mă exprim plastic, şi, după părerea mea, îl vor sancţiona la următoarele alegeri.
- A identificat PSD un candidat pentru Primăria Suceava pentru alegerile din 2012?
- Trebuie să aveţi în vedere că în circumstanţele noii alianţe, este o decizie a alianţei. Nu ştiu dacă ştiţi, dar primele lucruri puse pe hârtie de această alianţă sunt ca la alegeri pentru preşedinţia CJ şi cele pentru primăria municipiului reşedinţă de judeţ să fie candidaţi comuni, PNL-PSD.
Ţinta PSD pentru 2012 - câştigarea preşedinţiei CJ Suceava
- Veţi ajunge la un numitor comun cu PNL şi cu PC?
- Dar nu ne îndoim că există vreo problemă, pentru că avem obiective comune, de a stârpi această degringoladă portocalie şi această risipă a banului public şi până la urmă, în interesul cetăţeanului, aceste partide vor face compromisuri.
- Cum va folosi PSD televiziunea Plus TV, care aparţine şefului PNL în perspectiva alegerilor viitoare?
- Nu ne propunem să o folosim în vreun fel, acestea sunt lucruri pe care prefer să nu le comentez, fiindcă, dacă v-aţi uitat cu atenţie la campania anterioară, au fost suficiente televiziuni marca PD-L, cu câte 12 ore în casă, şi liderii PSD erau luaţi la tocat, că trebuia, că nu trebuia, că au făcut ceva, că nu au făcut, pentru că aşa li se dicta. Nu intru în această zonă, atâta timp cât o televiziune informează telespectatorul cu toate opiniile existente pe piaţă, eu zic că lucrurile sunt în regulă.
- Care sunt ţintele PSD pentru alegerile locale din 2012?
- În mod evident, câştigarea preşedinţiei CJ Suceava, pentru că trebuie să punem capăt acestui circuit de sifonare a banului public pus la cale de Gheorghe Flutur. După cum vedeţi deja sunt în atenţia opiniei publice trei dosare care s-ar putea circumscrie în zona corupţiei, unul găsit chiar de ziarul dumneavoastră în zona Vicov, unul găsit în zona Casei de Sănătate, şi cu noile dezvăluiri din zona Protecţiei Copilului, deja sunt lucruri concrete şi au trecut doar doi ani de mandat Gheorghe Flutur. Aceste lucruri, după părerea mea, odată cu apariţia raportului Curţii de Conturi, vor putea fi monitorizate mai atent de către opoziţie şi aduse la cunoştinţa populaţiei.
„Va trebui să terminăm cu risipa banului public”
- Referitor la Agenda 2019 anunţată la nivel naţional, cum este văzută ea la nivel local?
- Sigur, Victor Ponta a lansat Agenda 2019 ca fiind anul în care România va conduce UE, pentru că există acest sistem prin rotaţie, şi va fi anul în care lucrurile vor trebui să fie aşezate, va trebui să existe un alt model de societate, să terminăm cu minciunile din fiecare zi pe care le aflăm de la guvernanţi de la televizor, va trebui să terminăm cu risipa banului public, cu toate blocajele care au fost introduse în ţară. Această agendă surprinde orientarea României către refacerea sistemului economic, cu prioritate fiind crearea de locuri de muncă, practic stabileşte ca prioritate orientarea României către crearea de locuri de muncă. În paranteză fie spus, SUA întâi au asigurat fluxuri financiare, ca oamenii, firmele, companiile, să nu concedieze oameni, când a fost vorba despre criză, ori la noi, din contra, s-au tăiat salarii, s-au luat facilităţi, s-au îngreunat creditele, s-au introdus impozite mai mari. Refacerea sistemului economic al ţării este o prioritate, o legislaţie fiscală de tip stimulativ ne propunem, sprijinirea capitalului naţional şi o predictibilitate a investiţiilor străine şi asigurarea prin dezvoltare economică a fundamentelor statului social: sănătatea, şi aici aş face o paranteză, numai medicamentele au crescut de şase ori prin noul sistem de compensare, educaţie, protecţia copiilor, pensii, şomaj şi aş spune eu predictibilitatea puterii de cumpărare a românilor este una din principalele priorităţi ale Agendei 2019. Sigur, PSD doreşte un nou model de societate, bazat pe o impozitare diferenţiată, pe crearea de locuri de muncă, pe sprijinirea producţiei şi pe mai multă corectitudine.
Cum îi caracterizează Ovidiu Donţu pe...
- În câteva cuvinte, cum i-aţi caracteriza pe următorii oameni:
- Ovidiu Donţu: Mă consider un tip bătăios, care are principii, care are valori morale şi care vrea să se bată pentru adevăr.
- Cătălin Nechifor: Un politician care a trecut primul test de politică, fiind practic desemnat de către societatea civilă la un loc pentru Parlamentul European. Dacă el a reuşit să convingă societatea civilă, va convinge şi în politică şi va putea să reprezinte cu cinste sucevenii.
- Gheorghe Flutur: Un om care a introdus în politică circuite de sifonare a banilor publici, a ajuns în politică ca să scape de problemele identificate de anumite organe în zona locului lui de muncă, este un politician care nu-şi ţine cuvântul şi foloseşte trompeta şi claxonul pentru a atenţiona nişte lucruri care oricum nu sunt meritul lui, într-un cuvânt, un baron al politicii româneşti şi acest lucru datorită faptului că el a încercat să îi atribuie acest lucru, în mod forţat, predecesorului său, şi astăzi consider că Gheorghe Flutur îndeplineşte toate atribuţiile unui baron, inclusiv acea aroganţă prin care şi-a trimis consilierul personal, vezi Doamne, pe jos, până la Viena. Până şi această bătaie de joc faţă de apropiaţii acestui grup politic ne aduce în situaţia în care acest om are toate atribuţiile unui baron şi este practic un corb a ceea ce înseamnă sifonarea banului public în interese portocalii.
- Ion Lungu: Un primar care până a învăţat cam cum stătea treaba cu grupurile de interese portocalii, timp de şase luni era orientat bine, şi vreau să vă zic că până a învăţat sistemele de funcţionare a unei primării era intenţionat bine. Din momentul în care a ajuns în aceste zone de sifonare a banului public portocalii, sigur că este campionul mondial al risipei banului public din judeţul Suceava.
- Alexandru Băişanu: Un politician tânăr, care a reuşit să aducă energie PNL-ului la Suceava. Îmi aduc aminte că până să vină el, PNL se zbătea în zona lui 8-10%, câtă vreme astăzi PNL este egalul PSD în Burdujeni, eu am respect faţă de astfel de oameni.
(21 ian 2011, 11:06:13
Deformezi realitatea spunând adevărul ?
Poţi fi înţeles greşit , dar cu adevărat trist
E că nu eşti perceput ca ,, cel ce pune umărul ’’
Uneori cineva îşi asumă un sacrificiu
Ştirile negative reflectă realitatea actuală
Cine este ,deci ... nihilistul de serviciu ?
Cine ne arată că punga e goală ?
Putem vorbi în limbaj esopic , cu dublu sens
Să spunem ceva şi altceva să voim a zice , abil
Ajunge nihilistul şi obiectivul vreodată la consens ?
Cum a fost posibil ca’n alte dăţi să fie posibil ?