- Medic primar radiodiagnostic cu competenţă computertomografie, ecografie şi neuroradiologie, angajat la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi
- Studii oncologice din anul 2001
- Bursă pe computer tomograf şi ecograf Bruxelles 2000-2001
- Peste 10.000 de pacienţi investigaţi la computer tomograf începând cu 1998
Ce vă determină să profesaţi şi în Suceava?
Din mai multe motive: Un prim motiv ar fi că Explora Group face parte din grupul de firme Explora ce operează pe piaţa de imagistică medicală de 4 ani în mai multe judeţe din Moldova, timp în care firma a demonstrat că poate să ofere servicii de cea mai înaltă calitate, acest lucru fiind susţinut prin certificarea ISO 2001:9001, obţinut de clinica din Suceava.
Un al doilea motiv este faptul că Explora Suceava este dotată cu un aparat Philips Brilliance 6 Slice pe platformă tehnică de 16 Slice. Deosebit de performant, acest aparat obţine o imagine mult mai bună într-un timp mult mai scurt decât altele. Tomograful poate face o scanare simultană a mai multor “felii” (6) ale corpului omenesc. Timpul de procesare a imaginii este, deci, de şase ori mai scurt decât la tomografele obişnuite.
La Spitalul de Neurochirurgie Iaşi folosim tot un aparat Philips, dar monoslice şi ca orice specialist în domeniul imagisticii îmi doresc să lucrez pe un aparat cât mai performant care îmi permite ca medic să-mi valorific cunoştinţele dobândite în peste 14 ani de experienţă în beneficiul pacienţilor. Ca în orice profesie cu cât aparatura este mai performantă cu atât calitatea serviciilor este mai bună.
Ce înseamnă “slice”?
Traducerea ad literam a cuvântului “slice” din engleză înseamnă “felie”, “secţiune”. În timpul unei rotaţii a tubului de raze X cu care este dotat orice computer tomograf, un aparat convenţional înregistrează o singură secţiune. Cu cât creşte numărul de slice-uri ale aparatului cu atât în timpul unei singure rotaţii numărul de secţiuni (respectiv de imagini) obţinut creşte proporţional.
O altă diferenţă majoră între aparatele convenţionale şi cele multislice este că aparatele tomograf convenţionale efectuează examinarea în “felii” cuprinse între 10mm si 2-3cm. De la secţiuni de 10 mm aparatele 6 Slice ajung să investigheze secţiuni mai mici de 1 mm. Dacă avem o formaţiune tumorală în fază incipientă de sub 10 mm ea poate fi scăpată la examinare cu aparatele convenţionale. Deci cu cât numărul de slice-uri este mai mare cu atât pot fi identificate mai uşor formaţiunile tumorale cu dimensiuni mici. Aparatele cu mai mult de 6 Slice prin achiziţie rapidă a imaginilor pot diagnostica cu mai multă acurateţe boli vasculare de tipul EMBOLIE PULMONARĂ sau ANEVRISME CEREBRALE prin procedura numită angio CT cu reconstrucţie 3D.
Un alt exemplu este capacitatea aparatului de a executa reconstrucţii tridimensionale la nivelul sistemului osos (coloană; membre) şi evidenţierea în acest fel a celor mai fine traiecte de fractură sau modificări incipiente de structură osoasă în cazul formaţiunilor tumorale.
Deloc de neglijat este faptul că investigaţia tomografică este o investigaţie invazivă. Ea foloseşte raze X (radioactive), deci corpul pacientului este iradiat radioactiv cu o cantitate suportabilă de radiaţii nucleare. Faţă de tomografele obişnuite, aparatele 6 Slice au o doză de iradiere care scade cu până la 68% fapt datorat timpului de procesare a imaginii mult mai scurt.
Ca şi exemplu: pentru examinarea unui plămân, având în vedere că examinarea se face în apnee (bolnavul îşi ţine respiraţia), la un aparat convenţional durata examinării este de circa 60 de secunde, pe când la un aparat 6 Slice se ajunge la 20 de secunde. Rapiditatea de examinare este un beneficiu în cazul politraumatismelor (accidente rutiere, accidente de muncă etc.) reuşind să scaneze întreg corpul în aproximativ 5-7 minute.
În concluzie: cu cât numărul de slice-uri este mai mare, cu atât timpul de expunere a pacientului la raze X scade proporţional cu creşterea numărului de slice-uri; creşte confortul pacientului care stă mai puţin în aparat; calitatea imaginii şi examinării creşte permiţând medicului o diagnosticare mult mai precisă.
Alături de ceilalţi şapte colegi medici specialişti, printre care şi cadre universitate, asigurăm pacienţii din Judeţul Suceava că sunt întrunite toate condiţiile pentru realizarea unor servicii medicale de înaltă calitate la Explora Suceava.
( 9 mai 2008, 11:15:26