Primarul municipiului Rădăuţi, Mihai Frunză, candidatul PSD pentru un nou mandat, vorbeşte despre programele de dezvoltare pe care le-a iniţiat în cei aproape 12 ani în care s-a aflat în fruntea administraţiei rădăuţene, dar şi despre proiectele pe care doreşte să le continue în anii următori.
Domnule primar, este posibilă reducerea facturilor la întreţinere pentru pensionari?
Dar s-au redus facturile la încălzire, conform reglementărilor stabilite de Guvern, de această facilitate beneficiind mai multe categorii sociale, nu numai pensionarii.
În funcţie de veniturile pe membru de familie, şi în această iarnă s-au acordat ajutoare pentru încălzire, atât pentru beneficiarii de încălzire în sistem centralizat, cât şi pentru locuinţele încălzite cu gaz sau lemne.
Au fost familii care au beneficiat de reducerea facturii cu 80 – 90% şi persoane singure care nu au plătit un leu pentru încălzire.
Astfel, în municipiul Rădăuţi au beneficiat de ajutoare 2.417 familii care folosesc încălzirea în sistem centralizat (2,64 miliarde lei vechi/lună, 336 familii cu sisteme de încălzire pe gaz (333 milioane lei pe lună) şi 1520 familii au primit ajutoare pentru lemne (2,62 miliarde lei perioadă iarnă). Aceste ajutoare sunt suportate de la bugetul de stat, Primăria fiind cea care primeşte cererile, face anchetele sociale, centralizează lunar solicitările, le trimite la Direcţia Muncii Suceava, de unde primeşte banii şi-i distribuie în cazul beneficiarilor de ajutoare pentru lemne.
De asemenea, 10% din preţul de producţie al gigacaloriei este subvenţionat de la bugetul local, conform prevederilor legale.
De ce nu repară Primăria subsolurile blocurilor de locuit?
Apartamentele din Rădăuţi au fost cumpărate de locatari, acum sunt proprietate privată, iar de la branşamentul de scară, instalaţiile din subsol sunt ale proprietarilor. Legea nu permite ca bugetul local să fie folosit în acest scop. În administraţia publică trebuie să respecţi cu stricteţe cadrul legal.
Reparaţiile în subsol se fac pe bază de comandă semnată de toţi proprietarii din scară şi măcar un reprezentant al acestora trebuie să facă recepţia la finalizarea lucrărilor, deoarece suma de plată va fi împărţită către toţi de pe scară.
Mai vreau să precizez aici că ţevile vechi care au fost înlocuite prin proiectul „Utilităţi şi mediu” aparţineau domeniului public şi au fost valorificate conform legii, banii rezultaţi fiind folosiţi la lucrări de investiţii.
Infrastructură
Se vorbeşte acum în Rădăuţi de „marea asfaltare electorală”. Cum comentaţi?
Lucrări de asfaltare, plombare şi reparaţii trotuare am făcut în fiecare an. Am făcut şi anul trecut şi voi enumera, în continuare, unde s-a lucrat în 2007. Ceea ce am învăţat noi de anul trecut a fost că trebuie să declanşăm procedurile de licitaţie mai repede, deoarece termenele prevăzute de legea achiziţiilor publice sunt destul de lungi. Aşa că, imediat după aprobarea bugetului am dat drumul la licitaţii, ceea ce a permis ca, după adjudecarea acestora, chiar din aprilie, să înceapă lucrările la străzi şi trotuare. Din păcate, nu prea ne ajută vremea, ploile silindu-ne să întrerupem lucrul destul de des.
Cum spuneam, în 2007 s-a aşternut covor asfaltic pe străzile 22 Decembrie, Iacob Zadik, Calea Cernăuţi, Bogdan Vodă, Iraclie Porumbescu, Teiului, Sf. Dumitru, Dimitrie Onciu, Piaţa Unirii, Mărţişorului, Mihai Viteazu, zona ABC, Bogdan Vodă, Tudor Vladimirescu şi s-au refăcut trotuarele pe străzile Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii, Ştefan cel Mare (partea stângă), Bogdan Vodă, Calea Bucovinei, Calea Cernăuţi.
În acest an, au fost deja asfaltate străzile Aron Pumnul, Gheorghe Lazăr, Mihai Eminescu, Daciei, Grănicerului, Pitarilor, Călăraşi, parcarea de la Spital, Horodnicului, Câmpului, Unirea Principatelor. S-a început, iar ploaia ne-a oprit din nou, asfaltarea străzii I.L. Caragiale, vor urma străzile Libertăţii (parţial), Vasile Bumbac, Grădinilor, 13 Septembrie şi Izvoarelor.
Avem în acest an în vedere şi asfaltări de alei şi trotuare. O parte au fost deja executate, altele urmează, şi amintesc aici aleile din zona Călăraşi, zona Hipodrom (de la Creşă la Calea Bucovinei), zona Iacob Zadik, Stadionului, zona Aleea Primăverii.
Se lucrează şi la trotuare cu dale pe str. Ştefan cel Mare, aleile din parcul de la statuie, tronson Bogdan Vodă, în continuare pe Calea Cernăuţi şi în continuare pe Calea Bucovinei.
Finanţări nerambursabile
Cum stă municipiul Rădăuţi la capitolul finanţări nerambursabile atrase?
În 2006, în baza documentaţiilor depuse şi datorită demersurilor conducerii Primăriei şi conducerii SC Servicii Comunale SA, municipiul Rădăuţi a beneficiat de 10 miliarde lei vechi pentru apă-canal şi 36 miliarde pentru termoficare. În 2007, pe acelaşi sistem, au fost aduse 48 miliarde lei vechi pentru termoficare.
Prin sumele nerambursabile atrase de la ARCE, creditul la „Utilităţi şi mediu” s-a diminuat cu circa 40%.
S-au finalizat proiectul de reabilitare a Spitalului, în valoare de peste 300.000 euro, şi proiectul de modernizare a Staţiei de epurare, în valoare de peste 500.000 euro, cu fonduri PHARE. Tot anul trecut, municipiul Rădăuţi a câştigat proiectul de reabilitare a sistemului de colectare şi transport deşeuri şi de realizare a unei staţii de tratare mecanică a deşeurilor, în valoare de 1 milion de euro, fonduri PHARE, cu 11% contribuţie de la bugetul local. S-a finalizat proiectul de reabilitare a Cantinei sociale, în valoare de 3,11 miliarde lei, şi s-a câştigat proiectul de extindere şi modernizare a Adăpostului de noapte, în valoare de 5 miliarde lei vechi, proiect cu derulare pe 2 ani.
În 2008, am depus documentaţia pentru a mai obţine 32 miliarde lei vechi pentru reţele de apă-canal şi pentru circa 2 milioane euro de la ARCE, nerambursabili, care să reducă din creditul de 7 milioane de euro pentru centrala de cogenerare.
Programe în derulare
Are municipiul Rădăuţi un portofoliu de proiect prin care să atragă finanţări? Există oameni în Primărie care să se ocupe în mod special de acest domeniu?
Municipiul Rădăuţi are mai multe proiecte depuse la ADR şi Ministerul Mediului. În Primărie există un compartiment special creat în acest sens, mai greu a fost să atragem oameni competenţi să lucreze aici, dat fiind nivelul de salarizare modest din administraţie.
Aş enumera aici proiectul pentru reabilitarea reţelei stradale cu toate utilităţile (apă, canal, iluminat), în valoare de 25 milioane euro, care a trecut de două faze de evaluare la ADR; reabilitarea Parcului II (de la fostul cinema „Flacăra”), în valoare de 100.000 euro, de la Ministerul Mediului; reabilitare Parc Zoo, în valoare de 175.000 euro, de la Ministerul Mediului; reabilitare reţele apă-canal şi realizare treaptă terţiară la Staţia de epurare, în valoare de 7 milioane euro; reabilitare Cămin persoane vârstnice, în valoare de 220.000 euro, şi un proiect de ajutoare financiare, în valoare 75.000 euro.
Toate aceste finanţări se derulează şi cu o contribuţie a localităţii. Tocmai pentru a putea accesa cât mai multe finanţări, am demarat procedurile pentru o linie de credit de 35 miliarde lei, acum fiind în faza de licitaţie pentru bancă.
Se lucrează, de asemenea, la Strategia de dezvoltare a municipiului Rădăuţi, la elaborarea căreia vom organiza consultări cu cetăţenii, pe zone şi categorii socio-profesionale. De asemenea, se lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General, pentru ca acesta să fie adaptat nevoilor şi perspectivelor de dezvoltare a localităţii.
(23 apr 2008, 14:07:17