Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2008 - Anul XIII, nr. 96 (3777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Municipiul Rădăuţi, de la proiecte la strategia de dezvoltare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul municipiului Rădăuţi, Mihai Frunză, candidatul PSD pentru un nou mandat, vorbeşte despre programele de dezvoltare pe care le-a iniţiat în cei aproape 12 ani în care s-a aflat în fruntea administraţiei rădăuţene, dar şi despre proiectele pe care doreşte să le continue în anii următori.

 

Domnule primar, este posibilă reducerea facturilor la întreţinere pentru pensionari?

Dar s-au redus facturile la încălzire, conform reglementărilor stabilite de Guvern, de această facilitate beneficiind mai multe categorii sociale, nu numai pensionarii.

În funcţie de veniturile pe membru de familie, şi în această iarnă s-au acordat ajutoare pentru încălzire, atât pentru beneficiarii de încălzire în sistem centralizat, cât şi pentru locuinţele încălzite cu gaz sau lemne.

Au fost familii care au beneficiat de reducerea facturii cu 80 – 90% şi persoane singure care nu au plătit un leu pentru încălzire.

Astfel, în municipiul Rădăuţi au beneficiat de ajutoare 2.417 familii care folosesc încălzirea în sistem centralizat (2,64 miliarde lei vechi/lună, 336 familii cu sisteme de încălzire pe gaz (333 milioane lei pe lună) şi 1520 familii au primit ajutoare pentru lemne (2,62 miliarde lei perioadă iarnă). Aceste ajutoare sunt suportate de la bugetul de stat, Primăria fiind cea care primeşte cererile, face anchetele sociale, centralizează lunar solicitările, le trimite la Direcţia Muncii Suceava, de unde primeşte banii şi-i distribuie în cazul beneficiarilor de ajutoare pentru lemne.

De asemenea, 10% din preţul de producţie al gigacaloriei este subvenţionat de la bugetul local, conform prevederilor legale.

 

De ce nu repară Primăria subsolurile blocurilor de locuit?

Apartamentele din Rădăuţi au fost cumpărate de locatari, acum sunt proprietate privată, iar de la branşamentul de scară, instalaţiile din subsol sunt ale proprietarilor. Legea nu permite ca bugetul local să fie folosit în acest scop. În administraţia publică trebuie să respecţi cu stricteţe cadrul legal.

Reparaţiile în subsol se fac pe bază de comandă semnată de toţi proprietarii din scară şi măcar un reprezentant al acestora trebuie să facă recepţia la finalizarea lucrărilor, deoarece suma de plată va fi împărţită către toţi de pe scară.

Mai vreau să precizez aici că ţevile vechi care au fost înlocuite prin proiectul „Utilităţi şi mediu” aparţineau domeniului public şi au fost valorificate conform legii, banii rezultaţi fiind folosiţi la lucrări de investiţii.

 

Infrastructură

 

Se vorbeşte acum în Rădăuţi de „marea asfaltare electorală”. Cum comentaţi?

Lucrări de asfaltare, plombare şi reparaţii trotuare am făcut în fiecare an. Am făcut şi anul trecut şi voi enumera, în continuare, unde s-a lucrat în 2007. Ceea ce am învăţat noi de anul trecut a fost că trebuie să declanşăm procedurile de licitaţie mai repede, deoarece termenele prevăzute de legea achiziţiilor publice sunt destul de lungi. Aşa că, imediat după aprobarea bugetului am dat drumul la licitaţii, ceea ce a permis ca, după adjudecarea acestora, chiar din aprilie, să înceapă lucrările la străzi şi trotuare. Din păcate, nu prea ne ajută vremea, ploile silindu-ne să întrerupem lucrul destul de des.

Cum spuneam, în 2007 s-a aşternut covor asfaltic pe străzile 22 Decembrie, Iacob Zadik, Calea Cernăuţi, Bogdan Vodă, Iraclie Porumbescu, Teiului, Sf. Dumitru, Dimitrie Onciu, Piaţa Unirii, Mărţişorului, Mihai Viteazu, zona ABC, Bogdan Vodă, Tudor Vladimirescu şi s-au refăcut trotuarele pe străzile Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii, Ştefan cel Mare (partea stângă), Bogdan Vodă, Calea Bucovinei, Calea Cernăuţi.

În acest an, au fost deja asfaltate străzile Aron Pumnul, Gheorghe Lazăr, Mihai Eminescu, Daciei, Grănicerului, Pitarilor, Călăraşi, parcarea de la Spital, Horodnicului, Câmpului, Unirea Principatelor. S-a început, iar ploaia ne-a oprit din nou, asfaltarea străzii I.L. Caragiale, vor urma străzile Libertăţii (parţial), Vasile Bumbac, Grădinilor, 13 Septembrie şi Izvoarelor.

Avem în acest an în vedere şi asfaltări de alei şi trotuare. O parte au fost deja executate, altele urmează, şi amintesc aici aleile din zona Călăraşi, zona Hipodrom (de la Creşă la Calea Bucovinei), zona Iacob Zadik, Stadionului, zona Aleea Primăverii.

Se lucrează şi la trotuare cu dale pe str. Ştefan cel Mare, aleile din parcul de la statuie, tronson Bogdan Vodă, în continuare pe Calea Cernăuţi şi în continuare pe Calea Bucovinei.

 

Finanţări nerambursabile

 

Cum stă municipiul Rădăuţi la capitolul finanţări nerambursabile atrase?

În 2006, în baza documentaţiilor depuse şi datorită demersurilor conducerii Primăriei şi conducerii SC Servicii Comunale SA, municipiul Rădăuţi a beneficiat de 10 miliarde lei vechi pentru apă-canal şi 36 miliarde pentru termoficare. În 2007, pe acelaşi sistem, au fost aduse 48 miliarde lei vechi pentru termoficare.

Prin sumele nerambursabile atrase de la ARCE, creditul la „Utilităţi şi mediu” s-a diminuat cu circa 40%.

S-au finalizat proiectul de reabilitare a Spitalului, în valoare de peste 300.000 euro, şi proiectul de modernizare a Staţiei de epurare, în valoare de peste 500.000 euro, cu fonduri PHARE. Tot anul trecut, municipiul Rădăuţi a câştigat proiectul de reabilitare a sistemului de colectare şi transport deşeuri şi de realizare a unei staţii de tratare mecanică a deşeurilor, în valoare de 1 milion de euro, fonduri PHARE, cu 11% contribuţie de la bugetul local. S-a finalizat proiectul de reabilitare a Cantinei sociale, în valoare de 3,11 miliarde lei, şi s-a câştigat proiectul de extindere şi modernizare a Adăpostului de noapte, în valoare de 5 miliarde lei vechi, proiect cu derulare pe 2 ani.

În 2008, am depus documentaţia pentru a mai obţine 32 miliarde lei vechi pentru reţele de apă-canal şi pentru circa 2 milioane euro de la ARCE, nerambursabili, care să reducă din creditul de 7 milioane de euro pentru centrala de cogenerare.

 

Programe în derulare

 

Are municipiul Rădăuţi un portofoliu de proiect prin care să atragă finanţări? Există oameni în Primărie care să se ocupe în mod special de acest domeniu?

Municipiul Rădăuţi are mai multe proiecte depuse la ADR şi Ministerul Mediului. În Primărie există un compartiment special creat în acest sens, mai greu a fost să atragem oameni competenţi să lucreze aici, dat fiind nivelul de salarizare modest din administraţie.

Aş enumera aici proiectul pentru reabilitarea reţelei stradale cu toate utilităţile (apă, canal, iluminat), în valoare de 25 milioane euro, care a trecut de două faze de evaluare la ADR; reabilitarea Parcului II (de la fostul cinema „Flacăra”), în valoare de 100.000 euro, de la Ministerul Mediului; reabilitare Parc Zoo, în valoare de 175.000 euro, de la Ministerul Mediului; reabilitare reţele apă-canal şi realizare treaptă terţiară la Staţia de epurare, în valoare de 7 milioane euro; reabilitare Cămin persoane vârstnice, în valoare de 220.000 euro, şi un proiect de ajutoare financiare, în valoare 75.000 euro.

Toate aceste finanţări se derulează şi cu o contribuţie a localităţii. Tocmai pentru a putea accesa cât mai multe finanţări, am demarat procedurile pentru o linie de credit de 35 miliarde lei, acum fiind în faza de licitaţie pentru bancă.

Se lucrează, de asemenea, la Strategia de dezvoltare a municipiului Rădăuţi, la elaborarea căreia vom organiza consultări cu cetăţenii, pe zone şi categorii socio-profesionale. De asemenea, se lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General, pentru ca acesta să fie adaptat nevoilor şi perspectivelor de dezvoltare a localităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiul Rădăuţi, de la proiecte la strategia de dezvoltare.
 Vizualizări articol: 7955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Municipiul Rădăuţi, de la proiecte la strategia de dezvoltare3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Care strazi?????? trimis de
(23 apr 2008, 14:07:17
sa veniti dle primar pe strada 1 Mai de la Templu pana la iesirea din Radauti scuze ORASUL Radauti ,este o rusine de strada,cu trotuare vai de capul lor,cu iluminat derizoriu si cu gropi multe multe...foarte multe si ca sa nu mai zice ca nici macar canalizare nu au cei care locuiesc la curte,dar taxe si impozite platesc la fel cu toti cei care au aceste necesitati,ca la urma urmei sunt necesitati.

2.   Asta e nebun?? trimis de
(23 apr 2008, 14:42:38
cica anul trecut a asfaltat str. m. viteazul (zona abc), dar eu care stau aici de peste 20 de ani nu am vazut niciodata sa se asfalteze, singurul lucru care s'a facut anul trecut in zona abc este ala k s'au acoperit gropile (poate asta considera el asfaltare) care au ramas dupa schimbarea conductelor, dar in rest 0, nimic.
3.   Intrbari? trimis de
(23 apr 2008, 17:07:08
ce parere aveti despre spatiile verzi din orasul Radauti pe care se construiesc blocuri si alte imobile? credeti ca spatiile verzi nu sunt importante? vreti sa aglomeram orasul ca sa nu mai existe locuri de parcare , locuri de joaca pentru copii si spatii de relaxare pentru locuitorii orasului? trebuie sa fim cat mai inghesuiti , ca sa ne aglomeram? intretinerea si infiintarea spatiilor verzi nu constituie o prioritate? doar asfaltul e singura prioritate? cate spatii comerciale are familia dvs. si anumiti functionari din primarie? POATE LA ACESTE INTRBARI AR TREBUI SA RASPUNDETI.
4.   Ne lasi??? trimis de
(23 apr 2008, 18:24:20
salutari

alooooooooooo! ce dracu de minciuni zici, d-le primar... cu "p" mic.

ce rahat de asfaltare ai facut, ce spatii minunate verzi ai dat orasului, ce planuri de dezvoltare ai. planuri de dezvoltare pentru oras, nu pentru tine si sleahta ta de nesimititi. nu esti in stare de nimic asa ca LASA-NE. te rugam frumos. mincinos incompentent ce esti! sper sa citesti randurile astea.

mi-ar fi rusine sa mai dau ochii cu oamenii care au avut incredere in mine... si tu vii sa ne tampesti iara de cap ca e an electoral.

RUSINE!
5.   Vai de voi trimis de
(24 apr 2008, 10:01:57
DIN NOU VOI IESI PRIMAR ,ASA CA INTERESUL MEU ESTE ALTUL INCA NA-TI PRICEPUT IN CEI 22 DE ANI DE CAND SUNT PRIMAR.VENITI LA VOT si ma votati cu incredere si ne revedem in 2012 ,va pup pe toti paaaaaa,,,,
6.   Cel mai iubit fiu al "muncipiului" trimis de
(24 apr 2008, 10:21:56
Asa articole frumoase n-am mai citit de pe vremea raposatului. Cum are el grija de oras! Cum le rezolva el pe toate! Cum se zbate el fara odihna sa ne fie noua bine! Uita �nsa sa ne spuna cum a v�ndut spatiile comerciale din centru pe nimic, lui, familiei si acolitilor sai, �ncalc�nd legea -aceste spatii nu intrau sub incidenta legii �n baza carora au fost v�ndute. Si daca tot vorbeste de parcuri, n-a observat ce magaoaie se ridica �n parcul de la Gara Mica, ocup�nd o buna parte din acesta? Se vede din propria-i curte, spre dreapta, dar probabil privirea �i fuge la st�nga, spre caricatura de constructie de pe Petru Rares, care sta sa se pravale peste bietul blocusor de alaturi. Competenti oameni �n primarie si cu dragoste de oras daca au autorizat asa constructii... Sau o fi de vina finalul de mandat si, Doamne fereste, daca e ultimul?!
7.   Va trerminat trimis de
(24 apr 2008, 10:26:51
ADEVARUL ESTE CA FRUNZA NU ARE UN CONTRACANDIDAT PE MASURA ,OLAREAN AR FI AVUT SANSE MARI DAR SI EL SA DAT CU MAFIA .SUNTEM OARE BLESTEMATI CEI DIN RADAUTI????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei