Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, candidatul PD-L pentru un nou mandat, dezvăluie greutăţile cu care s-a confruntat în cei aproape patru ani în care s-a aflat în fruntea administraţiei fălticenene, dar şi despre proiectele şi programele de dezvoltare pe care le-a început şi pe care doreşte să le continue în anii următori.
Domnule primar Vasile Tofan, se apropie sfârşitul mandatului dumneavoastră. Aţi condus primăria aproape patru ani deşi, chiar la început, în 2004, aţi fost pe cale de a vă depune demisia. Se poate spune totuşi că aţi răzbit deoarece din discuţiile pe care le-am mai avut reiese că aveţi câteva realizări mari pentru municipiul Fălticeni. În aceste condiţii, cum priviţi acum acea decizie pe care era să o luaţi la început de mandat?
În 2004 am candidat cu gândul de a schimba ceva atât în activitatea de administraţie publică locală, cât şi în dezvoltarea generală a Fălticeniului.
Trecuseră aproape 15 ani de la schimbarea din 1989 şi am considerat că trebuie să-mi pese că primăria nu era deschisă la nou, că se lucra de azi pe mâine şi că noi pur şi simplu nu existam nici măcar în evidenţele instituţiilor care gestionau banii europeni pentru proiecte de dezvoltare locală.
Vedeam aceste lucruri ca întreprinzător privat, faţă de primarii sau candidaţii de primar proveniţi din sistemul bugetar, fie că erau profesori sau nomenclaturişti. Şi le mai vedeam şi ca fălticenean, ca om născut aici şi crescut odată cu oraşul, deoarece eu sunt convins că doar un primar al acestor locuri pune şi suflet pentru aceste locuri.
Cât priveşte gândul de a renunţa la mandat chiar în 2004, a fost vorba de fapt de şocul pe care l-am resimţit la scurtă vreme de la instalarea în funcţie. Cum să te gândeşti la dezvoltare când afli că primăria datorează sume imense, peste 70 de miliarde de lei vechi la acea dată?
Fără datorii
Daţi vina pe „greaua moştenire”? Ce a însemnat datoria?
Niciodată nu m-am referit la datorii ca la „greaua moştenire”, însă mărturisesc că am greşit că nu am făcut-o. Ştiţi vorba aceea, poate că sună dur, „pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti”. Am preferat să rezolv problemele, deşi ar fi trebuit să arăt de la bun început şi cine poartă vina acestor datorii.
A trebuit să plătim, ca să spun aşa, oalele sparte pentru contractele pe apă cu Comerţul Românesc şi Constar şi pentru achiziţionarea de către primărie a centralei termice de la întreprinderea chimică, deşi centrala nu mai funcţiona din 2001. Acestea sunt exemplele celor mai mari datorii ca valoare, fălticenenii le cunosc.
Am depăşit aceste necazuri, mai mult chiar, în 2005 am ajuns pentru prima dată după 1989 să nu mai datorăm nici un leu nimănui, deşi e păcat că nu am putut folosi banii datoraţi pentru programe reale de dezvoltare.
Şi mai era ceva, anume că am mai avut un şoc când am văzut că toate raportările din contabilitatea primăriei nu se lucrau pe computer. Cum să nu te gândeşti dacă poţi continua aşa?
În fine, nu mi-am dat demisia deşi puteam să o fac pentru că nu eram dator nimănui, nu aveam, cum aveau şi cum au alţii, obligaţii din campania electorală, nu trebuia să întorc nimănui, ca primar, vreun serviciu.
Echipă performantă
Cu ce realizări vă lăudaţi? Deputatul Ioan Stan, de exemplu, a afirmat recent că nu aţi făcut nimic în ultimii patru ani. Numai minciuni, răspândite prin fluturaşi de poliţiştii comunitari din Fălticeni.
Să vă răspund pe rând. Nu m-am lăudat şi nu mă laud cu realizările pe care o să vi le prezint, cele mai importante de fapt.
În primul rând, nu m-am lăudat pentru că nu-mi stă în caracter să o fac. Poate că am greşit că nu am popularizat la timp fiecare acţiune sau program de succes. Eu prefer să nu anunţ o intenţie, un proiect, chiar dacă nimic nu împiedică împlinirea lor. Inginer fiind, m-am obişnuit să lucrez la concret, să produc ceva, cum s-ar spune, şi apoi să anunţ că am produs.
În al doilea rând, nu aş putea să mă laud cu realizări care au însemnat munca în comun a celei mai mari părţi a colegilor din primărie, o echipă regândită în 2004 şi înnoită în anii care au urmat. Şi aş face aici o paranteză.
În primărie nimic nu va mai fi ca înainte de 2004. Am format o echipă care nu mai stă smirnă în faţa primarului şi nu mai spune „da” la orice i se pune în faţă.
Acum, în 2008, cine vrea să fie primar la Fălticeni trebuie să se gândească de două ori înainte de a-şi depune candidatura.
Dacă am compara funcţionarii primăriei cu o echipă de fotbal, iar antrenorul, primarul, le-ar cere să joace la blat, declar deschis că nu va mai fi posibil să se facă blaturi.
Încheind paranteza, domnul deputat Ioan Stan este liber să spună ce vrea, mai ales că, la funcţia dumnealui, este acoperit de o oarecare imunitate atunci când face declaraţii politice. Se pare că-şi foloseşte imunitatea şi când e să ne povestească ce-a făcut el pentru Fălticeni în cei opt ani ca parlamentar.
Cât priveşte modul în care am distribuit informarea publică cu raportul meu de activitate, am mai spus, o repet, este un instrument de informare publică prevăzut de Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică.
Am prezentat aceste rapoarte în fiecare an, în şedinţele de consiliu local, păcat că la acestea, deşi sunt publice, nu prea participă cetăţenii.
Multă informaţie publică poate fi accesată pe pagina de internet a primăriei. Ca dovadă privind transparenţa noastră, în raportul pe 2007, APADOR-CH ne-a poziţionat pe locul al doilea, după municipiul Arad.
Programe de dezvoltare
Şi, totuşi, cine minte, dumneavoastră sau deputatul Ioan Stan şi cei care ar putea să-i împărtăşească poziţia?
Paradoxal, domnul viceprimar Sabin Ghilea poate să spună cine minte şi nu poate să spună decât că în scrisoarea transmisă cetăţenilor totul este adevărat.
Spun “paradoxal” deoarece domnul Ghilea este coleg de partid cu domnul deputat Stan şi, mai mult, se pare că va candida la postul de primar. Chiar aş dori ca ei să participe la o dezbatere publică unde să bifeze împreună punctele prezentate în raportul meu din scrisoare. Domnul Ghilea ar fi pus însă într-o situaţie delicată pentru că ar trebui să-l contrazică pe domnul Stan.
Referitor strict la realizări, acestea sunt multe, le voi enumera pe cele mai importante şi în special programele de dezvoltare pe care le-am început şi pe care doresc să le continui în anii următori. Am deschis finanţarea continuării construirii noului spital. În bugetul de stat pe 2008 este prevăzută suma de 50 de miliarde de lei vechi pentru acest an şi sunt eşalonate sumele pentru următorii doi ani. Suntem prima localitate din judeţul Suceava care a obţinut fonduri structurale de aproape 6 milioane de euro pentru modernizarea şi asfaltarea cu covor complet a 17 kilometri de străzi.
Am mai obţinut o finanţare din fonduri PHARE pentru întocmirea documentaţiei de modernizare şi extindere a canalizării pentru aproape 50 de kilometri.
Vom începe anul acesta construirea a 150 de locuinţe ANL, a unei grădiniţe, a unei săli de sport polivalente la “Nada Florilor”, toate documentaţiile fiind aprobate şi finanţarea asigurată.
Am obţinut în instanţă proprietatea asupra Casei Tineretului, în dauna Fundaţiei pentru Tineret Suceava. De altele, multe, nu vreau să mai amintesc, numai cine nu vrea să le ştie şi să le recunoască nu le ştie şi nu le recunoaşte.
„Fălticeni a fost 'oaia neagră' a judeţului”
Am înţeles, candidaţi la un nou mandat de primar pentru a continua ce aveţi astăzi în derulare. Dar de ce candidaţi din partea PD-L? De ce aţi trădat, aşa cum aţi fost acuzat, cauza PNL, partidul cu care aţi câştigat în 2004?
În aceeaşi logică, aş putea fi acuzat de traseism politic. Nu e vorba de aşa ceva, nici de trădare. Pe traseiştii locali de la Fălticeni îi cunoaşte toată lumea. Au încercat tot, de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, de te miri cum, ameţiţi de aceste căutări, ar putea să mai găsească drumul spre primărie.
Eu am fost membru PNL din 1990 şi valorile liberale tradiţionale le găsesc şi în PD-L, aşa că eu, politic, nu am făcut o rotire de 180 de grade.
Pentru mine, însă, mai presus de partidul în sine este echipa. În 2004 am câştigat cu domnul Gheorghe Flutur, merg mai departe cu dumnealui şi cu echipa dumnealui.
Eu nu am făcut această alegere, de a candida din partea PD-L, din interese personale. Am gândit-o pentru viitorul apropiat al comunităţii fălticenene deoarece calculele politice indică faptul că următorul guvern va fi al PD-L sau majoritar PD-L. Ca primar nu poţi să nu ţii seama de faptul că de la bugetul de stat vine şi un avans de plată pentru investiţiile realizate cu fonduri comunitare. Mai mult, sunt convins că municipiul Fălticeni va avea numai de câştigat când domnul Gheorghe Flutur va fi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Fălticeni a fost „oaia neagră” a judeţului Suceava şi înainte de 1989, şi după 1989. Am fost şi suntem o pată albă pe harta Consiliului Judeţean, aşa cum a fost desenată de preşedintele în funcţie. Este suficient să-i solicitaţi calendarul cultural judeţean pe 2008 şi veţi vedea că acolo nu apare nimic despre Fălticeni, nici măcar Sărbătoarea de Sfântul Ilie, ca să nu mai vorbim de „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, program de pe urma căruia Fălticeniul nu beneficiază de absolut nimic.
Nu vreau să intru acum în probleme de istorie regională, anume că, spre deosebire de bucovineni, noi „păcătuim” că suntem regăţeni. Cert este că Revoluţia din 1989 nu a atins şi Consiliul Judeţean şi că ar cam fi timpul să se simtă şi acolo un aer nou.
Se poate spune că vreţi totul sau nimic. Credeţi că veţi avea sprijinul fălticenenilor pentru această miză?
Campania electorală nu a început, iar unui primar în funcţie îi este foarte greu să-şi continue munca de administraţie publică fără a fi acuzat că îşi face campanie electorală. Pentru moment, transmit fălticenenilor să voteze în 2008, simplu, pentru Fălticeni.
( 5 apr 2008, 11:49:47
Candidatul la functia de primar al PSD ar fi pus fie sa minta, fie sa faca campanie pro domnului primar.
Daca domnul Stan crede ceea ce spune, sa organizeze aceasta discutie si sa ne anunte si pe noi.