Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a lansat un atac virulent la adresa organizaţiei judeţene a PD-L, principalul vizat fiind senatorul Gheorghe Flutur.
Şeful social-democraţilor a vorbit despre ameninţările şi presiunile la care sunt supuşi membrii acestui partid şi crede că politica s-a întors la nivelul anilor 1950, doar cu metode actuale.
Mîrza a ţinut să le atragă atenţia celor din PD-L că încă nu au câştigat alegerile, iar faptul că vorbesc deja ca şi cum ar fi în această postură nu este decât o „obrăznicie”.
Cum comentaţi ultimele mişcări de pe scena politică suceveană?
Eu bănuiesc că sunt nişte hotărâri ale persoanelor în cauză. Cred că vă referiţi la primarul Lungu şi primarul Tofan. Nu ştiu cât de spectaculoase sunt, dar ştiu sigur că hotărârile le aparţin, nu mă puneţi pe mine să judec aceste lucruri, pentru că nu este calitatea mea de a judeca. Judecata aparţine alegătorului, populaţia care va alege. Nu ştiu cât de bine sau cât de rău dau aceste plimbări de la un partid la altul şi cum sunt ele catalogate. N-aş vrea să cred că aceste mişcări sunt urmare a presiunilor făcute din partea conducerii PD-L
Spun presiuni, pentru că am foarte multe informaţii din teritoriu, de la primarii PSD, primari care trei ani şi jumătate au fost batjocoriţi şi catalogaţi în toate felurile, care au fost anchetaţi şi hărţuiţi şi care, urmare a unor sondaje făcute cu ceva timp în urmă, s-au situat pe posturi fruntaşe ca buni administratori. De aceea sunt hărţuiţi din nou de conducerea PD-L-ului, pentru a trece şi a candida, pentru a face aceleaşi lucruri pe care le-au făcut domnul Lungu şi Tofan.
Dacă nu recunosc cei din conducerea PD-L, şi am văzut că în anumite situaţii nu recunosc, pot să le dau exemple concrete: în comuna Ulma, sâmbătă, când oamenii de la judeţ se întâlneau cu reprezentanţii PSD, a apărut domnul Carcalete, care a făcut presiuni către toţi primarii PSD din Vicov, Straja, Bilca, Voitinel, Horodnic de Sus, Gălăneşti. Nu este om care să nu fi fost curtat şi apoi ameninţat că dacă nu va trece la PD-L, pentru că, zic ei, conducerea ţării va fi a lor, vor fi puşi la punct. Nu vor primi fonduri şi vor fi persecutaţi ca şi până acum.
Cu persecuţii aceşti oameni sunt obişnuiţi, fără fonduri s-au descurcat cum au putut şi până acum. Nu ştiu ce motivaţie au aceşti oameni, pentru că cei care conduc sunt cei trimişi prin votul popular al alegătorilor.
A te erija în conducător cu o jumătate de an înainte de alegeri mi se pare o oarecare obrăznicie.
Să revenim la presiuni. Mi-aţi spus de zona Rădăuţi.
Nu, ce-am spus pentru zona Rădăuţi este valabil pentru tot judeţul. Şi-au stabilit responsabilităţi de a ataca în acel fel. Pe zona Fălticeni e domnul Andreica, pe zona Câmpulung Moldovenesc e domnul Pardău, la Gura Humorului e domnul Flutur care se ocupă de ei.
Sunt mai mari presiuni la Humor decât la Rădăuţi?
Ca zone vorbind? Nu ştiu pe oraş în Gura Humorului ce presiuni se fac până acum. Acel om (n.r.- primarul Marius Ursaciuc) rezistă şi e din PNL. În rest, presiunile sunt la fel de mari pe toate zonele. Şi la primarul de Păltinoasa s-a insistat, şi la primăriţa din Berchişeşti, şi la cel din Capu Câmpului şi Valea Moldovei. Ieri au fost la Bălăceana, deci nu scapă nici unul.
Carcalete, acuzat că a politizat învăţământul
Au fost ameninţaţi şi cu fabricarea unor dosare?
Au fost ameninţaţi cu de toate. Presiuni s-au făcut asupra primarului din Milişăuţi şi Iaslovăţ.
Domnul Carcalete face acest lucru după ce a politizat tot învăţământul din judeţul Suceava. De la liceele de vârf până la ultimele clase de învăţământ primar şi grădiniţe. A făcut lucrul acesta. Nu este un lucru nou. A făcut aceste lucruri de trei ani şi jumătate.
De capul lui?
Probabil este sarcină politică.
Vede o bulibăşeală în judeţ cu Flutur la conducerea Consiliului Judeţean
Făcând un exerciţiu de imaginaţie, dacă Flutur ar deveni preşedintele Consiliului Judeţean, ce s-ar întâmpla în judeţ?
Nu vreau să-mi imaginez aşa ceva. Vreau să vă spun că domnului Flutur nu-i stă gândul la Consiliul Judeţean. Conducerea Consiliului Judeţean este prea puţin pentru aspiraţiile lui. Domnul Flutur este de un alt nivel, ministru, prim –ministru. Sigur va candida pentru Parlament şi apoi va dori în mod sigur altceva. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, o perioadă de câteva luni s-ar crea o bulibăşeală în judeţul Suceava.
De ce credeţi asta?
Pentru că ar întrerupe şirul unor lucruri în derulare, a unor proiecte, şi cred că Flutur, când a fost trimis ca şef al organizaţiei judeţene, cei de la centru au vrut să-l izoleze, să-l marginalizeze.
Flutur vrea să joace singur în arenă
Şi-a făcut un scop în a-l elimina pe Mîrza?
Este o veche practică, de când a intrat în politică, de a avea probleme cu PSD-ul şi cu Mîrza. A mai prevestit şi altă dată, prin 2001.
De la ce pleacă tot acest război?
Este un război pe care îl poartă numai o parte, partea care se constituie în Mîrza nu are război. Eu îmi văd de treabă şi cred că tot acest război e dus „din dragoste” pentru PSD. Vorbind altfel, domnul Flutur doreşte cu orice preţ să-şi elimine adversarii politici de pe arenă şi să poată rămână singur, dacă este posibil.
„Am avut parte de înscenări şi umilinţe”
Aţi avut parte de lovituri sub centură?
La o parte din dosare am avut parte de înscenări, fel de fel de situaţii de umilinţă care nu-şi au rostul şi nu au nici un efect.
Îmi vine în minte acuma acea paradă de la Humor, din 2005, când unul călărea pe calul Mârzac şi altul se plimba cu câinele Brutus prin centrul oraşului.
De altfel, am aflat că la nivelul PD-L-ului s-a stabilit drept criteriu de performanţă atacarea PSD şi a lui Mîrza. Asta în loc de ceva constructiv, pentru că în mod normal, într-o societate civilizată şi o ţară democratică, fiecare vine cu platforme, idei, programe, care se discută şi se dezbat şi populaţia este cea care alege între un program şi altul, între o platformă şi alta. Cred că aici va trebui să ajungem, şi pe această cale îi invit la o dezbatere pe adversarii politici.
Se aşteaptă să i se întocmească şi alte dosare
Vă aşteptaţi la alte dosare?
Eu nu văd, în mod normal, ce să mi se mai însceneze, dar sunt pregătit de orice.
S-a spus că Mîrza e baron local. Dacă Mîrza e baron local, Flutur cum e?
Această etichetă, pusă cu ani în urmă, s-a dovedit a fi ireală. A fi baron înseamnă a avea ceva în spate, a avea o anumită poziţie în societate, pe bază de acumulări, însă e o etichetă expirată şi eu nu aş mai dori să folosim o etichetă expirată.
Domnul Flutur?
Poate fi considerat oricum şi deci nu este nici o diferenţă între mine şi Flutur sau alţi lideri PD-L. Mai folosea această etichetă un domn deputat de prin Rădăuţi, căruia nu-i mai reţin numele, care într-adevăr, după avere, este baron, însă la fel, mă feresc de a folosi acest termen expirat.
PSD va câştiga alegerile locale
Venirea PD-L la putere ar însemna un pas înapoi?
Pentru cine?
Pentru judeţ?
Eu nu ştiu ce considerente aveţi când puneţi această întrebare, pentru că la putere va veni partidul care va fi votat majoritar de către populaţia judeţului şi a ţării. Partidul care va fi la putere după alegerile locale şi naţionale va fi PSD-ul, sunt convins.
( 6 feb 2008, 11:18:18