Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 22 oct 2008 - Anul XIII, nr. 249 (3930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Oana Petruta CHIDOVET

Oana Petruţa CHIDOVEŢ


Cine mai are nevoie de referinţe?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ce sunt referinţele? Informaţiile pe care le dă cineva cu privire la situaţia unei  persone, pentru a o caracteriza, sunt cunoscute  sub denumirea de referinţe.practică folosită în domeniul resurselor umane, cu ocazia selecţiei profesionale, în scopul de a culege informaţii despre candidaţi de la persoanele care îi cunosc : colegi de muncă, patroni, şefi ierarhici, profesori, prieteni,  abordează nu numai realizările în muncă ci şi aptitudinile, personalitatea şi caracterul potenţialului candidat. Evident că, din multitudinea de CV-uri care sunt de analizat într-o campanie de recrutare, accentul se pune pe cele ce îndeplinesc cel puţin, deocamdată pe hîrtie, cerinţele postului. Dupa selectarea CV-urilor urmează etapa în care se face  verificarea informaţiilor care sunt menţionate şi care, de foarte multe ori, pot fi ”umflate”, fie pentru a impresiona, fie pentru a distrage atenţia de la unele nereguli  din cariera anterioară a candidatului.

Este un proces dificil şi anevoios de recunoaştere şi confruntare a realităţii, atâta timp cât pe piaţa muncii ofertele de job-uri  bune sunt din ce în ce mai puţine, iar cererea este din ce în ce mai mare. Cei mai mulţi dintre angajatori au ajuns să pună un mare preţ pe referinţe, recomandări sperând astfel că acestea vin ca o confirmare a calităţilor viitorului angajat. Pentru a le lua în considerare însă, acestea trebuie verificate, să corespundă adevărului, proces care presupune în primul rând timp. Nu puţine sunt situaţiile când referinţele pe care le dă candidatul sunt dubioase şi depăşite, sau vin de la persone care pot fi subiective.  Există şi situaţii când în procesul de selecţie, recrutorii  obţin unele informaţii de la vechile locuri de muncă nu tocmai favorabile pentru candidat. Cum pot fi interpretate aceste referinţe proaste?

 

Plecarea oamenilor, interpretată ca o ofensa adusă companiei

Se întamplă de multe ori ca un bun angajat, nemulţumit  sau slab motivat, să plece dintr-o firma în căutarea unui alt job,  iar angajatorul nemulţumit de această alegere să fie tentat să-l denigreze şi să dea referinţe proaste despre această persoană, doar pentru că a ales să plece. Pentru cei mai mulţi dintre angajatori, plecarea oamenilor este interpretată ca o ofensa adusă companiei, şi  nu se finalizează cu o strangere de mâna aşa cum a început, ba chiar poate continua cu referinţe proaste la adresa acestuia. In astfel de situaţii, iată că referinţele nu fac decat să impiedice angajarea unui candidat bun, motiv pentru care se impune ca acestea să fie foarte bine verificate sau chiar să nu fie luate în considerare. Pe de alta parte, acestea odata verificate ca reale, vin în sprijinul companiei care recrutează,  si asigură o garanţie a faptului că potenţialul angajat este sau nu de calitate. Trebuie evitate însă situaţiile când aceste referinţe provin de la rude sau cînd maschează unele ”pile şi relaţii”, dat fiind faptul că nu puţine sunt cazurile în care candidaţii fac trimitere la cunoştinţe foarte apropiate. Deşi în domeniul resurselor umane, la nivel international, referinţele sunt foarte importante la angajarea pe un post, în ţara noastră  sistemul  încă nu funcţionează la parametri normali, această practică fiind  denaturată şi acţionând mai mult în defavoarea angajatului cât şi a angajatorului. Cu toate că piaţa muncii în Romania încă mai are lacune,  companiile sunt şi vor fi în cautare de angajaţi de valoare, iar dacă refuză să apeleze la profesionişti pentru a face recrutarea acestora, orice referinţa şi recomandare este binevenită, însă acestea trebuie să reflecte realitatea.

 

Cum se iau referinţele?

Este bine să se ia referinţe, cu acordul prealabil al candidatului; Codul  muncii stipulează expres, în art. 29, că angajatorul poate cere informaţii despre un candidat, de la foştii săi angajatori, numai cu privire la funcţiile îndeplinite şi la durata angajării şi numai cu încunoştiinţarea prealabilă a celui în cauză, însa  pot fi depăşite aceste limite impuse de lege, dar sub forme rafinate. Referinţele  trebuie tratate cu multă atenţie. Experienţa şi flerul celui ce recrutează sunt atribute esenţiale în procesul de filtrare a informaţiilor primite, iar de preferat ar fi referinţele prin telefon în detrimetrul celor pe hârtie, tonalitatea fiind un supliment de informaţii legat de seriozitatea şi credibilitatea interlocutorului. În job-urile de top şi middle management, au impactul cel mai mare referinţele, iar din aceste motive candidaţii pe aceste poziţii sunt şi trebuie atent verificaţi. În concluzie, criza de pe piaţa forţei de muncă, care a luat amploare în ultimul timp şi care se traduce printr-o lipsă acută de forţă de muncă, face inutilă filtrarea candidaţilor pe baza referinţelor, tocmai de aceea  interviul este şi rămâne deocamdată singura metodă  de selectare a acestora. Pentru informaţii şi sugestii, telefon 0230520317 sau pe mail la adresa office@agentierecrutare.ro .

Consultant – avocat Oana Petruţa Chidoveţ
Human Resources Consultin
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine mai are nevoie de referinţe?.
 Vizualizări articol: 2029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Cine mai are nevoie de referinţe?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei