Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 oct 2008 - Anul XIII, nr. 232 (3913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Monica TATARU

Monica TĂTARU


Persoanele cu dizabilităţi, cui le lăsăm?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Îi vedem rar pe stradă sau în magazine, chiar şi mai rar în mijloacele de transport în comun şi sunt aproape inexistenţi în firme, angajaţi. Cel mai des îi vedem abătuţi, ascunzându-se în spatele unei perdele trase de la o fereastră a unui bloc..Iar atunci când ne întâlnim cu ei pe stradă, întoarcem capul şi trecem pe lângă ei, indiferenţi, de parcă nu ar exista.. Persoanele cu dizabilităţi formează, până la urmă, cea mai mare comunitate de minorităţi neglijate din Romania..Cum trăiesc aceşti oameni, din ce îşi asigură viaţa de zi cu zi? Statul le oferă o pensie de handicap, dar aceasta este insuficientă chiar şi numai pentru medicamentele de care au nevoie zi de zi. Restul de cheltuieli, pentru întreţinere, mâncare, chirie, haine, ca să nu mai vorbim de un concediu, cum şi le asigură?

În România, o persoană cu dizabilităţi îşi petrece cea mai mare parte a vieţii izolată, uitându-se la televizor(dacă îl are, dacă şi-l permite), citind sau ascultând emisiunile de la radio, iar din când în când, mai are „bucuria” de a ieşi afară, la o plimbare, dacă are pe cineva foarte apropiat care să o ajute. Cât de normală şi de sănătoasă este o societate care, pe motiv că nu corespund majorităţii, îi transformă pe aceşti oameni în indivizi invizibili?

 

De marginalizarea acestor oameni suntem vinovaţi atât noi, cât şi ei

Izolarea socială implică o funcţionare deficitară a societăţii, a reţelelor sale sociale. Izolarea socială se produce atât prin izolarea determinată de procesul social în sine, cât şi prin auto-izolare. Cu alte cuvinte, de marginalizarea acestor oameni suntem vinovaţi atât noi, întreaga societate, cât şi ei, pentru că se lasă înfrânţi şi uită să lupte pentru drepturile lor. În marea majoritate a cazurilor, izolarea socială şi discriminarea au ca efect imediat împingerea în sărăcie a celor aflaţi în această situaţie. Iar acest lucru este foarte grav pentru o societate în care, din totalul indivizilor marginalizaţi(delincvenţi, săraci, şomeri, bolnavi psihici, minorităţi etnice puternic discriminate), numai persoanele cu dizabilităţi reprezintă aproximativ 500.000 de oameni, iar toţi aceştia beneficiază într-un fel sau altul de o facilitate de la stat, facilitate suportată de noi toţi care ne aflăm în câmpul muncii.

Întrebarea e de ce foarte puţini angajatori acceptă persoane cu dizabilităţi în cadrul firmei lor şi de ce foarte puţini angajaţi acceptă colegi din această categorie. Sunt oameni foarte capabili să presteze diverse munci, oameni care merită să li se acorde şansa de a trăi la fel cu majoritatea. Iar o persoană cu dizabilităţi poate contribui semnificativ si pentru o lunga durată de timp la creşterea  productivităţii şi profitului unei companii.

 

Legea 448/2006 aduce şi beneficii fiscale

Prea puţini dintre angajatori cunosc cadrul legislativ cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit Legii 448/2006, persoanele cu dizabilităţi se pot încadra în muncă ţinând cont de pregătirea profesională şi de capacitatea lor de a munci. Pe lângă asta, conform aceleiaşi legi, orice angajator cu peste 50 de angajaţi este obligat să angajeze persoane cu dizabilităţi într-un procent de cel puţin 4 % din numărul total de angajaţi.

Din păcate, marea majoritate a firmelor cu peste 50 % de angajaţi preferă să plăteasca lunar la stat o sumă reprezentând 50 % din salariul de bază minim brut, pentru fiecare loc de muncă în care nu au încadrat persoane cu dizabilităţi, decât să ofere o sansă unor oameni, şansa de a demonstra că sunt capabili şi că nu sunt diferiţi de majoritate.

Foarte puţini angajatori ştiu ca Legea 448/2006 aduce şi beneficii fiscale companiei, cum ar fi faptul că o parte dintre cheltuielile suplimentare generate de angajarea unei persoane cu handicap sunt deductibile de la calculul profitului impozabil, la fel cum sunt deductibile din bugetul asigurărilor de şomaj platite către bugetul de stat şi cheltuielile de pregătire, formare şi orientare profesională ori de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap. Mai mult, persoanele cu handicap sunt scutite de impozitul pe salarii.

Lăsând deoparte aspectul legislativ, cu obligaţii şi avantaje, nu trebuie să uităm că ne mândrim cu faptul că trăim într-o societate creştină, religioasă şi nici faptul că suntem o ţară europeană. În nici o ţară din Uniunea Europeană, aceste persoane nu sunt ostracizate, marginalizate. Dimpotrivă, ele trăiesc în comunitate, duc o viaţă independentă.

Poate că ar trebui ca prejudecăţile noastre să se indrepte mai degrabă impotriva handicapurilor morale, impotriva lipsei de integritate, de onestitate, de bun simt şi oamenii suferinzi de aceste handicapuri să fie excluşi din societatea românească…

Aşteptăm întrebări şi sugestii la telefon 0230 520317 sau pe email office@agentierecrutare.ro.

Consultant- psiholog, Monica Tataru
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele cu dizabilităţi, cui le lăsăm?.
 Vizualizări articol: 1848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 11 voturi
Persoanele cu dizabilităţi, cui le lăsăm?4.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Persoanele cu dizabilitati.... trimis de
( 3 oct 2008, 17:37:20
In primul rand cred ca ar trebui sa invatam sa respectam aceste persoane...daca putem sa-i ajutam cu ceva s-o facem, iar daca nu sa-i lasam in pace....sa nu-i mai privim ca pe ceva ciudat..sa nu mai intoarcem capu' dupa ei pe strada..si mai mult...sa nu comentam. Avem foarte multe de invatat de la aceste persoane..ei stiu sa aprecieze viata...sa se bucure de fiecare moment...am auzit multi oameni folosind cuvantul handicapat ca si cuvantul prost...nu va imaginati cat DOARE cuvantul asta ...

De ce nu lupta persoanele cu dizabilitati? Pentru ca in Romania din pacate inca traiesc intr-o societate needucata in privinta asta...nimeni , in nici intr-o familie nu am auzit un parinte care sa zica unui copil sa se joace cu un alt copil cu dizabilitati, sau sa-i explice ca acel copil este ca si el..doar ca viata a fost mai nedreapta cu el...din contra..

TOT RESPECTUL MEU PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITATI, SUNT UN MARE EXEPLU PENTRU NOI (handicapat nu te nasti neaparat, poti deveni
2.   Din pacate trimis de
( 3 oct 2008, 19:21:36
din pacate asta e mostenirea mentala pe care o avem din vremurile de dinainte de 89 si dak va aduceti aminte de acele camine de copii adevarate lagare de exterminare in care persoanele cu handicap erau duse si in special copii doar pt ca e sa moara si sa nu se afle ca exista asa ceva in Romania asta cred ca spune multe despre ceea ce gindeau majoritatea iar multi dintre ei gindesc la fel si azi.e vb de o lipsa de educatie infioratoare din pacate.bun articol si pacat ca nu sint mai multe de acest fel eventual cu unele cazuri concrete.zilnic imi intra in cabinet numai astfel de persoane si cel mai frustrant e ca sint oameni ca si noi dar care din pacate in cazul celor cu handicap locomotor de ex in anul 2008 in Romania europeana nu pot urca nici macar in autobuz...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei