Legalitate 100%
Companiile offshore reprezintă cea mai modernă modalitate de planificare fiscală (tax planning), beneficiind de impozite reduse, anonimat dus la extrem, lipsa birocraţiei şi a rapoartelor contabile, protejarea averii sau chiar posibilitatea desfăşurării unor afaceri la graniţa legalităţii. Cea mai mare parte a celor care optează pentru înfiinţarea unei firme offshore desfăşoară afaceri legale, fără nici o intenţie de eludare a legilor, urmărind doar avantajele oferite de regimurile fiscale din respectivele state.
Prin interpunerea unei companii offshore în tranzacţiile comerciale, profiturile rezultate se pot distribui către această companie şi astfel se pot acumula într-o jurisdicţie cu impozite scăzute sau chiar nule. Impozit pe profit zero sau foarte mic, declaraţii fiscale anuale relativ simple sau chiar deloc, costuri mici de înfiinţare şi întreţinere şi impozit pe dividende scăzut sau chiar nul - sunt doar câteva dintre avantajele pe care le oferă o companie offshore. Finalitatea este evident realizarea unor profituri frumoase. Spre exemplu, compania offshore poate cumpăra de la compania-mamă bunuri la un preţ scăzut, iar compania offshore finalizează contracte pentru vânzarea acestor bunuri la un preţ mai ridicat. Astfel, compania-mama va avea un profit mai mic şi, ca urmare, şi impozitul pe profit va scădea, în timp ce profitul companiei offshore va sălta. Cum sunt "controlate" offshore-urile? Statul poate cere informaţii despre offshore-uri doar dacă sunt dovezi de activităţi ilegale. În cazul în care autorităţile române furnizează dovezi clare despre o anumită companie offshore care desfăşoară activităţi criminale - precum trafic de persoane, droguri, terorism, spălare de bani - atunci autorităţile jurisdicţiei respective, îşi dau concursul pentru tragerea la răspundere a celor implicaţi.
Care este procedura de înfiinţare?
Majoritatea providerilor de companii offshore solicită o declaraţie prin care clientul se obligă să nu efectueze activităţi ilicite, cum ar fi spălarea de bani. Pe lângă această declaraţie, solicitantul mai trebuie să completeze o aplicaţie, în care să declare scopul, obiectul de activitate, jurisdicţia în care doreşte să-şi înfiinţeze compania şi cifra de afaceri estimată.După ce documentele au fost completat, se adaugă copii după buletinul de identitate şi după paşaportul tuturor acţionarilor. Înfiinţarea unui offshore durează de la o săptămână până la câteva luni, în funcţie de jurisdicţia selectată şi de elementele specifice ale noii companii. Costurile de înfiinţare a unui offshore variază între 3.000 şi 9.000 de euro, de regulă incluzând şi costurile de funcţionare a societăţii în primul an. După primul an, proprietarul companiei are de plătit taxe de mentenanţă care ajung de la circa 2.000 de euro care includ şi taxa fiscală, şi care nu depăşesc de regulă 4.500 euro.
Avantaje multiple
Avantajele oferite de companiile offshore sunt avantaje fiscale directe şi beneficii suplimentare, independente de statutul fiscal favorabil. Avantajele fiscale vizează faptul că venitul obţinut se impozitează în ţara în care compania este înregistrată. Profitând astfel de avantajele fiscale, se pot asigura economii considerabile de la plata impozitului. Un beneficiu suplimentar este anonimatul complet, oferit de anumite paradisuri fiscale, în care legislaţia asigură acest lucru, deoarece datele de identificare al directorilor şi acţionarilor nu fac parte din categoria informaţiilor publice.Un alt avantaj colateral este faptul că în marea majoritate a cazurilor nu este obligatorie întocmirea de registre contabile, dispar astfel cheltuielile aferente acestei activităţi.
În România, companiile offshore sunt privite cu oarecare reticenţă, datorată în primul rând lipsei de informare sau a informării greşite, sub aspectul legalităţii, însă în realitate acestea reprezintă o modalitate viabilă şi perfect legală de creştere a profitului. Pentru informaţii şi sugestii, telefon 0230520317 sau pe mail la adresa office@agentierecrutare.ro.
Consultant – avocat Oana Petruţa Chidoveţ
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane
(25 sep 2008, 14:32:18