Overqualified sau supracalificat înseamnă că aptitudinile şi educaţia candidatului depăşesc cerinţele pentru poziţia la care aplică. Mulţi angajatori dau acest verdict candidaţilor care, fie au prea mulţi ani de experienţă, prea multă educaţie sau sunt plătiţi foarte bine la locul de muncă actual. În alte cuvinte supracalificat înseamnă că nu eşti persoana potrivită pentru acea poziţie. Sunt nenumărate cazurile în care : un individ cu multe diplome, care a petrecut ani buni pe băncile şcolii şi care nu-şi găseşte de lucru în domeniul său, se mulţumeşte cu orice poate găsi.
Contrastele din ziua de azi, pe piaţa muncii sunt spectaculoase şi oferă o imagine destul de tristă.
Fiecare dintre noi a întâlnit cu siguranţă, o femeie de serviciu cu studii superioare, o fostă colegă doctorand , care a lucrat ca vânzătoare. Cred că mulţi dintre noi au auzit cel puţin o dată de un asemenea caz printre cunoscuţi, dacă nu cumva chiar au trăit-o pe pielea lor.
Lipsa supracalificării, motiv real de respingere a unui candidat
Problema supracalificării, constituie un motiv real de respingere a unui candidat în urma interviului. În România, poate părea un chilipir: un om care ştie să facă ceva foarte bine şi care se mulţumeşte cu un salariu foarte modest. Însă lucrurile nu stau chiar aşa.
În primul rând, privind prin prisma unui angajator, nu poţi cere nimănui să facă ceva în afara atribuţiilor postului său. Dacă ai angajat un absolvent de Drept pe un job de vânzător, asta nu înseamnă că-ţi va reprezenta firma în instanţă.
Mai mult de atât, la prima ocazie pe care o va avea să-şi găsească un post conform pregătirii sale, nu va ezita să renunţe la jobul pe care i-l oferi. Încearcă să nu angajezi un astfel de candidat pe un post care presupune o evoluţie în timp şi o investiţie mare din partea ta.
Să nu mai amintim faptul că acest candidat, nu va fi motivat. Şi e normal, după ce a învăţat atâţia ani, nu poate fi prea entuziasmat că primeşte salariul minim, sau că are atribuţii pentru care studiile nu-i folosesc la nimic. De aceea, sunt şanse mari să se plafoneze şi să nu presteze o muncă de calitate.
E greu să refuzi unui om o şansă, mai ales atunci când e evident că vrea acel job cu disperare. Aceste cazuri te impresionează, te gândeşti la cât a studiat persoana respectivă şi unde a ajuns, însă acceptând un astfel de aranjament, îţi faci un deserviciu şi ţie, şi candidatului.
Dacă totuşi nu poti refuza, ar fi indicat să foloseşti cât mai mult specializarea sa şi să oferi ceva în plus la salariu sau beneficii, pentru a compensa situaţia. E posibil ca în viitor să se ivească un post pe măsura pregătirii sale şi să rămână în firmă, devenind unul dintre oamenii de bază . E un semn că, dacă ştii cum să pui problema, poţi scoate ceva bun din orice situaţie.
Este frustrant să primeşti, în urma unui interviu, un răspuns negativ
Privind prin prisma candidatului, este frustrant să primeşti, în urma unui interviu, un răspuns negativ. Primul lucru care iţi vine în minte este că nu e corect, că ţi se face o nedreptate. Însă privind realist, motivele pentru care angajatorii se feresc de candidaţii care depăşesc cerinţele necesare, sunt pe bună dreptate justificabile şi cât se poate de reale. Aceştia se tem că nu vor exista provocări la locul de muncă, ca nu vei fi motivat şi va interveni plictiseala. Un alt motiv este salariul, care nu se va ridica la nivelul aşteptărilor tale; responsabilităţile fiind mai reduse este normal ca şi salariul să fie pe măsură. Şi nu în ultimul rând aceştia se tem că îndată ce vei obţine un job mai bine plătit şi pe măsura aşteptărilor tale vei pleca în cel mai scurt timp. Toate aceste temeri se traduc în cheltuieli ridicate de timp şi bani cu procesul de recrutare. Există însă situaţii în care candidatul chiar îşi doreşte acea poziţie şi nu o consideră ca pe o experienţă de scurtă durată până când va găsi un job mai adecvat.
Cum convingeţi angajatorul că este ceea ce iti doresti, că vei fi loial şi dedicat acelei poziţii? Când aplici pentru poziţii sub nivelul tău de calificare, elimină din CV anumite experienţe, aptitudini sau educaţie pentru a-ţi reduce într-o oarecare măsură calificarea, dar ţine minte că nu este cea mai eficientă metodă. .Strategia recomandată pentru această situaţie este de a aborda subiectul din prima şi a discuta deschis de ce credeţi că nu vor exista probleme din acest motiv. Cheia este să te pregăteşti înainte pentru a anticipa discuţia cu angajatorul şi cum vei reuşi să convingi că eşti persoana potrivită pentru acea poziţie. Important este să explici angajatorului de ce aplici pentru o poziţie sub nivelul tău de calificare. Şi aici trebuie să ai mare grijă ce spui pentru a nu se interpreta greşit.
Pentru informaţii şi sugestii www.agentierecrutare.ro, telefon 0230/520317, sau email office@agentierecrutare.ro.
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane