Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2008 - Anul XIII, nr. 166 (3847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Monica TATARU

Monica TĂTARU


Atitudinea pozitivă dă roade la locul de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am tot făcut referire până acum, în articolele noastre, la atitudine, despre cât de importantă este ea, atât la serviciu, cât şi în viaţa de zi cu zi.  În articolul de azi voi dezbate mai pe larg această temă.

Întâlnindu-mă în fiecare zi cu diverşi candidaţi la angajare, remarc cu stupoare ca prima întrebare a celor mai mulţi dintre ei este “ ce salariu îmi dă?”, iar următoarea întrebare preferată a lor este “cât muncesc pentru banii ăştia, ce program am?”. Foarte puţini dintre ei încearcă să demonstreze întâi de ce sunt în stare, ce pot face şi apoi să pretindă. Un angajat trebuie să aducă firmei pentru care lucrează de 8 ori salariul pe care îl pretinde. Aceasta este formula ideala după care specialiştii în resurse umane calculează remuneraţiile. Această sumă se regăseşte în toate costurile pe care le are societatea respectivă, începând cu impozitul aferent salariului, cu costurile de producţie , cu alte taxe şi impozite si terminând, bineînţeles, cu profitul pe care se presupune că îl are compania respectivă. Dvs., angajat fiind, asiguraţi lunar prin munca dvs., firmei pentru care lucraţi, un profit de 8 ori cât salariul dvs.?

 

Înainte de a cere trebuie să oferim 

Este adevărat că viaţa este din ce în ce mai scumpă, iar salariile în România nu sunt întotdeauna pe măsura muncii noastre, dar înainte de a cere trebuie să oferim. Ştiu, veţi spune că vreţi să cunoaşteţi dinainte care e remuneraţia, că sunt angajatori care nu plătesc, care promit şi nu se ţin de cuvânt. Aşa cum sunt angajaţi neserioşi, sunt şi angajatori neserioşi, dar nu trebuie să generalizăm pentru că, la fel de bine există angajaţi care işi fac treaba cu responsabilitate şi angajatori care îşi ţin promisiunile şi care ştiu să aprecieze resursa umană.

Orice nemulţumire am avea, trebuie să discutăm despre ea cu cel care ne-a provocat-o, nu putem să acuzăm pe toată lumea pentru asta şi, în mod cert, nu avem voie să provocăm neplăceri colegilor noştri prin atitudinea noastră. Dacă un angajator nu ne-a  oferit salariul promis, nu putem să-l considerăm deja vinovat pe următorul angajator pentru care lucrăm.

La serviciu ne petrecem cea mai mare parte din timp şi nu suntem singuri, avem colegi, subalterni, şefi. E bine să lăsăm problemele acasă şi să încercăm o atitudine pozitivă, pentru că, dacă suntem apatici şi lipsiţi de chef, vom fi izolaţi. Nimănui nu-i place un coleg morocănos, căruia nu-i convine niciodată nimic şi nici  cineva care te bate la cap tot timpul şi cu atât mai puţin sunt plăcuţi cei care bârfesc, care împrăştie zvonuri de colo colo.  Fă orice efort pentru a te face cel mai plăcut om din birou. Zâmbeşte celorlalţi, ajută-i atunci când te solicită, nu protesta de fiecare dată când este o şedinţă. Atunci când ştii să te faci plăcut, faci ca şi munca să devină mai plăcută pentru ceilalţi. O asemenea atitudine este binevenită oriunde şi te transformă în stâlpul de bază al echipei. Acest stâlp de bază reprezintă şi progresul carierei tale.

 

Entuziasm la locul de muncă

O altă atitudine demnă de a fi luată în calcul este aceea de a fi entuziast la locul de muncă. Mă vei întreba cum ai putea să te simţi vreodată entuziasmat de muncă, mai ales când te-ai plictisit de aceeaşi slujbă, când simţi că meriţi mai mulţi bani, când crezi că a venit timpul să fii promovat şi asta nu se întâmplă. Începe prin abandonarea stării de lehamite şi începe-ţi activitatea în mod energic. Nu o fă doar ca să fie făcută, fă-o cu responsabilitate. Nu aştepta să ţi se spună ce ai de făcut, vino cu iniţiative şi vei vedea că şi aprecierea va fi pe măsură.  

Munceşte, fii energic, cu iniţiative, dar fă-o într-un mod eficient, cu cea mai mică risipă de timp şi efort. Asta înseamnă să fii capabil şi competent, să devii indispensabil pentru o firmă. Abia atunci poţi începe să pretinzi.

 

Aşteptăm întrebări şi sugestii la telefon 0230 520317 sau pe email office@agentierecrutare.ro.

Consultant- psiholog, Monica Tataru
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atitudinea pozitivă dă roade la locul de muncă.
 Vizualizări articol: 1599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Atitudinea pozitivă dă roade la locul de muncă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ? trimis de
(18 iul 2008, 10:50:43
Din articolul doamnei frumoase, dar stupefiate din imagine nu am inteles mare lucru. De aceea se pun 3 intrebari.

1. Un salariat trebuie sa aduca firmei de 8 ori salariul castigat. Sa zicem ca ma angajez cu norma de 2 ore si salar lunar de 240RON. Se inmulteste cu 8 timpul de lucru (16 ore pe zi) sau se imparte la 8 salariul (30 RON)?

2. Sunt la un interviu si managerul firmei ma intreaba: cunosti limbajul de programare Visual Fox? Eu raspund: DA, NU sau: stiu, dar nu la perfectie. Sa presupunem ca omul ma angajeaza. Este normal sa ma interesez de salar, nu de ceea ce pot oferi, caci asta am discutat deja!

3. Atitudinea pozitiva. Nu stiu cate colective de salariati a analizat doamna, dar eu am schimbat vreo 5 servicii si stiu despre ce este vorba. Asemenea "atitudine" poate sa te faca sa pari "lingaul" si informatorul sefilor si tocmai atunci risti izolarea.

Cred ca doamna ne invata a fi cat mai obedienti pentru a avea vreo sansa la serviciu. Stiam asta si f
2.   ?? trimis de
(18 iul 2008, 11:47:21
Imi cer scuze ca revin, dar cele "1000 caractere" nu m-au lasat sa ma exprim clar. Doamna afirma ca interesul pentru salar si nu pentru ceea ce poti oferi o stupefiaza. Chiar nu inteleg de ce nu trebuie sa ma intreb cat e salariul. Oare nu imi este clar ceea ce pot oferi, tocmai prin faptul ca imi caut un anumit loc de munca? Pot fi programator VFox, dar nu si fierar-betonist. Care este rostul consilierii atunci? Cum pot sa ii arat angajatorului ca ma intereseaza ceea ce pot oferi?

Un paradox: daca sunt pacalit de un angajator, trebuie sa am incredere orbeasca in urmatorul?

Sper ca doamna Tataru va reveni cu un articol in care sa ne dea niste explicatii mai detaliate. Astfel, ne vom da seama de ce este necesara consilierea pentru gasirea unei slujbe.
3.   ??? trimis de
(18 iul 2008, 12:10:39
Revin a treia oara cu scuze intreite si atitudine, sper, pozitiva.

Propun urmatorul exemplu: Vreau sa ma angajez programator. Mi se cer VFox si Vbasic. Cunosc bine VFox, dar cu Vbasic n-am lucrat chiar asa mult, desi ma descurc. Nu pot sa pretind un anume salar, cata vreme nu stiu daca voi fi admis. Dar, oare nu este normal sa ma intreb ce politica salariala are compania? Daca, de exemplu pentru cunoasterea ambelor limbaje salariul este de 1.500 RON, mie tot mi-ar da 1.200 RON. Dar, daca pentru aceleasi cerinte mi se da doar 500 RON, revenindu-mi, de fapt, doar 400 RON pentru ca mai schiopatez cu Vbasic?

Mai are rost sa pierd timpul cu acest interviu? Deci, draga doamna, nu este normal sa stiu macar cam ce grila de salarizare este acolo? Nu este firesc sa stiu ca ma pot baza pe un minim? Nu este normal ca din start sa aflu cam ce conditii sunt acolo, pentru a economisi timp si bani? Dvs. nu ati face tot asa?
4.   Adevaratele reguli de baza valabile in Ro trimis de
(19 iul 2008, 17:14:08
Regulile de baza la orice angajare in Romania sunt urmatoarele:

1. fii coleg de partid cu patronul sau acolitii.

2. da mita cat se poate de multa pentru obtinerea postului.

3. adopta atitudinea umila, supusa, in fata patronatului, chiar daca tu esti academician, iar patronul are sapte clase.

4. nu aminti de legile europene, de constitutia si de drepturile omului.

5. fata de consilierii de orice fel, fa figura cretinului simpatic jovial si care chipurile invata usor. Iti ba ajuta, chiar daca ai PHD in Psihologie dar esti temporar pe drumuri.

6. fii chiar nepot sau var dupa mama cu patronul sau unul din bosi, caci ADN-ul de nepot ajuta la CV.

Abia dupa ce indeplinesti aceste sase puncte se poate spune ca esti eligibil, pentru ca pari dotat, fidel, cu dare de mana, maleabil (citeste coruptibil), simpatic, bun coleg, empatic, placut mirositor, simtitor, competent, necesar.

Inafara acestor conditii, nu candida. E inutil.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei