Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 9 iul 2008 - Anul XIII, nr. 159 (3840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Oana Petruta CHIDOVET

Oana Petruţa CHIDOVEŢ


Actualitatea convenţiilor civile de prestări servicii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O persoană fizică poate exercita o anumită activitate  prin încheierea unui contract civil de locaţiune a serviciilor, sau a unei convenţii civile de prestări servicii, în temeiul art. 1470 alin. (1), şi art. 1413 din Codul civil. Astfel, în accepţiunea art. 1470 cît şi a reglementărilor complementare, distingem, ca regulă, între: comercianţii - persoanele fizice şi asociaţiile familiale, autorizate pentru a desfăşura activităţile economice în mod independent, aceste activităţi fiind  reprezentate de faptele de comerţ, asimilate faptelor de natură civilă, definite enumerativ dar şi generic în prevederea art. 3, respectiv art. 4 din Codul comercial, cu modificările şi completările ulterioare şi „necomercianţii”, persoanele fizice, autorizate pentru a desfăşura activităţi reglementate de legi speciale, activităţi ce intră în categoria faptelor de natură civilă, şi care sunt cunoscute sub denumirea de meserii sau profesii cu drept de liberă practică – cele desfăşurate de medici, stomatologi, avocaţi, consilieri juridici, notari, arhitecţi etc.

Problema posibilităţii încheierii de convenţii civile priveşte însă “persoanele care se obligă a pune lucrările lor în serviciul altora”, altele decât cele care intră în categoriile de mai sus. Există încă unele situaţii în care aceste contracte (convenţii) reprezintă singurul act juridic ce permite exercitarea unor activităţi profesionale. Astfel de contracte (convenţii) civile, în contextul reglementărilor actuale, pot fi încheiate conform normelor dreptului comun numai pentru activităţi ce au un caracter ocazional (de circumstanţă), şi care exclud subordonarea prestatorului muncii faţă de beneficiarul acesteia.

 

„Contractele de colaborare”

Există, de altfel, mai multe acte normative speciale care prevăd prestarea muncii în baza convenţiilor civile, denumite uneori „contracte de colaborare”. Pentru situaţiile nereglementate expres care, presupun prestaţii ale persoanelor fizice  şi activităţi cu un caracter ocazional (de circumstanţă), ce exclud subordonarea prestatorului muncii faţă de beneficiarul acesteia, fiind realizate dintr-o dată şi nu în timp (cu executare succesivă), se pot încheia convenţii civile.

De asemenea, şi pentru elaborarea unor studii, lucrări din diverse domenii sau pentru desfăşurarea unor simpozioane, cursuri etc. se poate apela la colaboratori (cadre didactice din învăţământul superior, cercetători ştiinţifici, magistraţi sau alţi specialişti), pe baza unor convenţii civile.

Convenţia civilă,  se încheie în scris şi va cuprinde datele de identificare ale părţilor, denumirea sau obiectul lucrării, condiţiile de calitate pe care trebuie să le îndeplinească lucrarea, termenul de predare a acesteia, suma cuvenită colaboratorului pentru lucrarea efectuată, precum şi modul de plată. Aceasta este o formă de contract de prestări servicii în care nu au loc raporturi ierarhice de muncă. Singura obligativitate reală a părţilor este să plătească impozitul datorat statului pe banii plătiţi angajatului (celui care prestează serviciul) de către angajator care trebuie să reţină contravaloarea acestui impozit şi să o predea la Administraţia Finanţelor Publice, împreună cu un exemplar al convenţiei civile.

Raportul juridic care va lua naştere în acest caz nu va fi supus legislaţiei muncii. Cu alte cuvinte, nu codul muncii vă reglementează această situaţie juridică şi nu este necesară angajarea respectivelor persoane cu contract individual de muncă, aşa cum prevede legislaţia muncii.

Pentru informaţii şi sugestii www.agentierecrutare.ro,  telefon 0230/520317, sau email office@agentierecrutare.ro.

Consultant – avocat Oana Petruţa Chidoveţ
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Actualitatea convenţiilor civile de prestări servicii.
 Vizualizări articol: 2334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Actualitatea convenţiilor civile de prestări servicii4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei