Ţi-ai terminat studiile, fie ele medii sau superioare, eşti fericit, entuziasmat, dar realizezi că nu ştii încotro s-o apuci, care e direcţia pe care ar trebui să te canalizezi. Intri în panică încet, începi să devii conştient că viaţa ta nu va mai fi fără griji ca până acum.
Întrebarea “ce fac de acum înainte?” îţi apare în minte din ce în ce mai presant. E posibil să alegi să-ţi continui studiile, în domeniul universitar(prima sau poate chiar o a doua facultate) sau postuniversitar (master, doctorat) şi să intri pe piaţa muncii după finalizarea lor.
E la fel de posibil să accesezi piaţa muncii acum. Cum o faci? După ce criteriu te ghidezi atunci când alegi primul tău job? Oferta financiară e mai importantă decât studiile în care ai investit ani de zile? Pentru că de puţine ori ţi se oferă şansa să lucrezi în domeniul în care te-ai specializat prin studiu, va trebui să faci o alegere - banii sau profesia. Dacă le poţi avea pe amândouă de la început, te poţi considera norocos.
E greu să alegi drumul în carieră de la început, în timp, poate după ani de experienţă, îţi poţi schimba opţiunile şi îţi poţi da seama de ce vrei cu adevărat. E important să te cunoşti, să te autoevaluezi, să-ţi analizezi motivaţiile şi potenţialul cât mai obiectiv cu putinţă.
Profesia ar trebui să fie ţelul
În cazul în care alegi profesia, eşti dispus să lucrezi pentru o remuneraţie mai mică la început? Profesia ar trebui să fie ţelul tău, pentru că pentru asta ai studiat ani de zile, în asta ai investit resurse materiale. În străinătate, tinerii lucrează şi voluntar la o firmă, ca să înveţe cât mai multe lucruri în domeniul în care au studiat, voluntariatul prelungindu-se uneori chiar şi ani de zile. Pe de altă parte, făcând voluntariat sau lucrând in timpul facultăţii, proaspeţii absolvenţi pot beneficia de referinţe foarte bune, acest lucru contând uneori în faţa angajatorului la fel de mult ca şi experienţa. Student fiind, interesează-te despre firmele din domeniul specializării tale, aplică la ele pentru un job part-time, acceptă şi voluntariatul, acest lucru este echivalentul experienţei. Cu mici sacrificii pentru o perioadă scurtă, poţi deveni un bun specialist în domeniul care te-a pasionat la început, iar recunoaşterea profesională atrage după sine şi recunoaştere financiară.
Din anumite considerente, suntem nevoiţi să ne abatem uneori de la profesia noastră. Mergem pe altă cale, începem să câştigăm foarte bine, dar ceva ne nemulţumeşte, parcă nu mai avem aceeaşi motivaţie, acelaşi spor, parcă am vrea să mai încercăm şi altceva. Ne amintim că avem nişte studii, am vrea să ne întoarcem la profesia noastră de bază, dar ne dăm seama că e destul de dificil, că am cam pierdut contactul cu ea, că între timp au apărut noutăţi cu care nu mai suntem la curent, că angajatorii cer experienţă, etc.
Oricare ar fi decizia ta, încearcă să ţii cont, atunci când o iei, de lucrurile care îţi plac, de motivaţia ta, de aptitudinile tale. Numai aşa poţi avea succes pe plan profesional!
Aşteptăm întrebări şi sugestii la telefon 0230 520317 sau pe email office@agentierecrutare.ro.
Consultant- psiholog, Monica Tataru
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane