De cine aveţi nevoie, domnilor angajatori? Ce fel de angajat vă trebuie? Vă trebuie o persoană activă, plină de elan? Aveţi nevoie de o persoană vorbăreaţă, convingătoare? Aveţi nevoie de o persoană calmă, liniştită, meticuloasă? Fiecare activitate impune anumite trăsături de personalitate din partea celui care o desfăşoară, astfel încât randamentul să fie maxim. De exemplu, nu puteţi avea pretenţia ca o persoană introvertită, căreia nu-i place deloc lucrul cu oamenii, să aibă performanţe ca jurnalist, asa cum o persoană extravertă n-ar putea fi foarte bună ca statistician. În articolul trecut am vorbit despre trăsăturile de personalitate care influenţează succesul personal şi anume temperamentul, aptitudinile, caracterul, atitudinile, creativitatea si motivaţia în muncă. Acum voi încerca să vă descriu câteva tipuri de personalitate şi cum influenţează acestea performanţa in muncă.
Tipuri de personalităţi şi influenţele acestora asupra procesului muncii
După tipul de temperament, care vă reamintesc ca este ereditar, deosebim: tipul de personalitate colerică, tipul de personalitate sangvinică, tipul de personalitate flegmatică şi tipul de personalitate melancolică.
Indivizii cu personalitate colerică se caracterizează prin manifestări inegale, atitudini extremiste, trecând cu uşurinţă de la entuziasm la pesimism, de la activism debordant la abandon. Pentru că acţionează cu toată energia de care dispune la un moment dat, fără a-şi doza eforturile în funcţie de mărimea dificultăţilor sau a obstacolelor, curba randamentului la coleric are numeroase neregularităţi prin intersecţie cu curba oboselii. Neliniştiţi, agitaţi, plini de elan, colericii acţionează sub impulsul momentului, fiind oamenii marilor iniţiative şi având o mare capacitate de mobilizare proprie si a altor persoane. Din cauza oboselii şi a plictiselii survenite prin scăderea caracterului de noutate al acţiunilor întreprinse, colericul abandonează activitatea înainte de o finaliza. Din acest motiv, este necesar să fie însoţit de persoane echilibrate, care să preia şi să ducă la bun sfârşit lucrul început. Surprinzător prin ceea ce face, colericul dovedeşte în ciuda caracteristicilor sale temperamentale, multa răbdare chiar şi atunci când activitatea îi captează interesul mai mult timp(ca in cercetarea ştiinţifică, de exemplu). Inconstant şi impulsiv, împărţind oamenii în buni şi răi, prieteni şi duşmani, colericul este un factor de stres pentru cei din jur, creând stări tensionale în colectivul de muncă.
Tipul de personalitate sangvinică
Cei cu personalitate sangvinică rezistă foarte bine la oboseală, spre deosebire de colerici. Reacţiile lor sunt rapide şi adecvate stimulilor, semnalelor venite din mediu sau de la echipamentul tehnic, sangvinicii având o bună adaptabilitate şi stăpânire de sine. Acţionează prompt pentru găsirea de soluţii, pentru depăşirea dificultăţilor, dar măsurile luate de ei în acest sens au adesea un caracter de moment, nu sunt de durată şi de profunzime. Se integrează uşor în grupurile sociale, sunt persoane agreabile şi au tăria de a privi adevărul în faţă. Mobil, agreabil, prompt, cu resurse energetice deosebite, sangvinicul reuşeşte cu eforturi mici şi, de aceea, nu este deosebit de perseverent, uneori manifestând chiar o anumită superficialitate în muncă şi în raporturile interumane.
Tipul de personalitate flegmatică
Tipul de personalitate flegmatică are o mare rezistenţă în activităţi, însă întregul său comportament este dominat de inerţie. Reacţiile lui sunt lente, dar adecvate. Înclinat spre meditaţie, spirit analitic şi înzestrat cu multă răbdare, flegmaticului i se pot încredinţa lucrări de anvergură, care se pot realiza în tempoul propriu şi nu presat de termene scurte. Este perseverent până la încăpăţânare în îndeplinirea sarcinilor. Se adaptează mai greu la situaţii noi, preferă lucrurile cunoscute. Sunt lenţi, calmi, meticuloşi, nu ocolesc detaliile şi nu abandonează activitatea până nu ajung la rezultat.
Tipul de personalitate melancolică
Tipul de personalitate melancolică este puţin rezistent din punct de vedere nervos, oboseşte uşor şi este susceptibil la stări depresive în condiţii de suprasolicitare sau de stări conflictuale. Este un excelent muncitor pentru activităţile de rutină, desfăşurate în condiţii cunoscute şi obişnuite, care nu necesită decizii prompte şi reacţii rapide, ei putând desfăşura activităţi de mare fineţe, dar fără presiune exterioară. Are înclinaţie spre analiză, precizie şi minuţiozitate, dar se panichează în faţa unor situaţii noi, faţă de care reacţiile lui sunt lente, nu întotdeauna adecvate şi uneori paradoxale. Trebuie încurajat, chiar prin supraestimarea calităţilor sale, pentru a putea face faţă muncii şi problemelor care apar.
Dupa relaţionarea la mediu, am mai putea vorbi despre tipul de personalitate extravertită, care este expansiv, sociabil, cu tendinţe spre relaţionare si contact, lucrează bine în grup şi preferă mişcarea şi tipul de personalitate introvertită, care este rezervat, liniştit, evită riscurile şi responsabilităţile sociale.
Toate trăsăturile de personalitate menţionate mai sus determină anumite comportamente profesionale despre care voi vorbi în articolul următor.
Aşteptăm întrebările şi nelămuririle dvs la nr de telefon 0230/520317 şi prin email la adresa office@agentierecrutare.ro.
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane
( 9 apr 2008, 23:48:55