miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Oana Petruta CHIDOVET

Oana Petruţa CHIDOVEŢ


Informează-te când semnezi contractul individual de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe piaţa muncii, suntem cu toţii de acord că una dintre problemele notorii, este munca la negru, şi apare atunci cînd nu există un  contract individual de muncă încheiat între angajat şi angajator, deşi legea prevede obligativitatea acestuia, care trebuie să aibă la bază consimţământul părţilor şi să fie încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte. Aşadar, la încheierea contractului, ai în vedere aceste lucruri, şi asigură-te că ai semnat două exemplare, şi ţi s-a remis un exemplar al contractului de muncă, înregistrat la I.T.M. , deoarece doar activitatea prestată în temeiul unui astfel de contract îţi conferă vechime în muncă.

Dacă se întâmplă să lucrezi fără forme legale, dovedind existenţa raportului de muncă pe care l-ai avut, cu orice mijloc de probă, poţi cere sprijinul I.T.M., pentru a fi recunsoscut acel raport de muncă consensual, în baza art. 16 alin. (2) din Codul muncii. 
Potrivit Legii nr. 130/1999, nerespectarea de către angajator a obligaţiei înregistrării contractului individual de muncă, încheiat în scris, cu respectarea prevederilor legale, la I.T.M., în termen de 20 zile de la încheierea lui - constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda.

 

Inspectorii de muncă sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea

De asemenea, trebuie să ştiţi că, în baza art. 18 lit. c) din Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, inspectorii de muncă sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea oricărei reclamaţii care semnalează nerespectarea prevederilor legale şi să nu dezvăluie angajatorului faptul că inspecţia a fost efectuată ca urmare a unei reclamaţii. În cazul în care te afli la polul opus şi ai posibilitatea să închei mai multe contracte de muncă, cu angajatori diferiţi, totul depinde de capacitatea ta intelectuală şi fizică de a presta activitate, legea îţi permite să cumulezi mai multe funcţii şi implicit să semnezi mai multe contracte de muncă, interdicţia referitoare la limita de ore suplimentare referindu-se la cazul aceluiaşi angajator.

Conţinutul contractului individual de muncă, ce urmeză a fi semnat, trebuie să cuprindă clauzele generale legate de salariu, părţile semnatare, perioada determinată sau nedeterminată, programul de lucru, drepturile şi obligaţiile părţilor, concediul, perioada de probă, preavizul, etc, iar pe lângă acestea, se pot insera clauze speciale care pot lua şi forma unor anexe la contract, cum ar fi clauza de confidenţialitate,  clauza de neconcurenţă sau formarea profesională.

 

Salariul minim, la 500 lei lunar

Potrivit art. 1 din H.G. nr. 1507/2007 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu 1 ianuarie 2008, acesta se stabileşte la 500 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 ore, în medie pe lună, în anul 2008, reprezentând 2,941 lei/ora. Astfel, pentru salariaţii încadraţi pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare, salariul minim brut este de 1000 lei, iar pentru cei la care nu este cerută nici o condiţie de pregătire (muncitori necalificaţi), situaţi la polul opus, salariul minim brut este de 500 lei.

Între aceştia, prin aplicarea coeficienţilor minimi de ierarhizare corespunzători, stabiliţi prin H.G. nr. 1507/2007, se vor situa salariile celorlalţi salariaţi, în funcţie de condiţia de pregătire cerută pentru ocuparea funcţiilor.

 

Perioada de probă nu poate depăşi 30 de zile

Dacă facem referire la perioada de probă, e bine de ştiut că aceasta face parte integrantă a contractului individual de muncă, şi că nu există o perioadă de probă, în afara unui contract de muncă, iar în ceea ce priveşte durata, aceasta nu poate depăşi 30 de zile calendaristice, pentru funcţiile de execuţie şi 90 de zile calendaristice, pentru cele de conducere, ea făcând parte din perioada de executare a contractului individual de muncă.

În cazul muncitorilor necalificati, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare, aşa cum şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.

 

Durata preavizului se stabileşte prin acordul părţilor

Tot prin acordul părţilor se stabileşte şi durata preavizului, dar în conformitate cu normele legale, aceasta nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice, pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere. Un aspect interesant aici, este faptul că, în cazul demisiei, angajatorul poate renunţa la dreptul de preaviz, la fel cum şi salariatul are posiblitatea de a demisiona fără preaviz, în situaţia în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Clauzele speciale, de care am făcut vorbire şi care pot fi inserate în contractul individual de muncă, trebuie să îndeplinească anumite condiţii speciale, şi urmează a fi prezentate pe larg în articolele viitoare.

În speranţa că aceste informaţii au venit în întâmpinarea nevoilor tale, am încrederea că pe viitor vei fi mai atent la semnarea unui contract de muncă, astfel încât acesta să fie în favoarea ta. Aşteptăm informaţii şi sugestii la telefon 0230520317, sau pe email office@agenţierecrutare.ro.

Consultant – avocat,
Chidoveţ Oana Petruţa
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Informează-te când semnezi contractul individual de muncă.
 Vizualizări articol: 1360 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 7 voturi
Informează-te când semnezi contractul individual de muncă4.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dezamagire trimis de
(19 mar 2008, 21:52:55
SC AMBIANTA COM SRL,agreaza munca la negru.
2.   Si altii ca ambianta trimis de
(20 mar 2008, 07:49:47
toti patronii din tara asta practica munca la negru.cu ce ar reusi sa-si faca atatea averi?toti sunt corupti alaturi de cei coruptibili:garda,finante si alte institutii ale statului!de ce nu ii ia nimeni la intrebari?uitati-va in jur la cei care au niste constructii de-ti iau mintile in suceava:vreti si exemple?sunt o gramada!
3.   Bravo trimis de
(20 mar 2008, 22:18:32
schimba poza , ca nu e foarte reusita, in rest spor la treaba si sanatate!!!
4.   Pt.LIA trimis de
(21 mar 2008, 19:01:02
Tovarase LIA ce ar fi sa te faci patron,doar traim intr-o tara democratica.Succes!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte