Mare parte din timp eşti în căutarea unui loc de muncă, şi cu siguranţă că mereu eşti deschis spre un job nou, spre noi orizonturi. Primul pas pe care trebuie să îl faci şi unul important este elaborarea CV-ului. E uşor, trebuie doar să spui cine eşti, ce ai învăţat, ce ştii să faci şi ce vrei să faci, însă greutatea stă în modalitatea de a o spune. Acest document, CV-ul, vorbeşte despre istoria ta profesională în câteva rânduri, este cartea ta de vizita “cu desfăşurător” rătăcită pe biroul unui angajator sau pierdută într-un mail pe care l-ai trimis în demersul tău de a-ţi găsi un loc de muncă. Ştiind că timpul costă bani, eşti conştient că puţini angajatori şi-l petrec citind acele rânduri înşirate în CV-ul tău, mai ales dacă ceea ce ai scris acolo este îmbâcsit, cu o dezordine în idei şi informaţii, pe care deşi tu le crezi importante, nu interesează pe nimeni. De aceea, înainte de toate, în redactarea acestuia, foloseşte-ţi simţul estetic şi fă o aranjare în pagină sistematică şi lizibilă, ataşează o poză decentă, evident, şi vei fi surprins câtă personalitate va căpăta CV-ul tău. Poate că nu te-ai gândit niciodată că poza pe CV este un atu pentru tine, însă imaginează-ţi că astfel, într-o oarecare măsură angajatorul, “a făcut deja cunoştinţă cu tine” în momentul în care ţi-a răsfoit CV-ul; pentru el nu mai eşti un necunoscut, te va şti de undeva chiar de la prima întâlnire / interviu, şi evident vei fi mai greu de uitat decât alţii. E o modalitate simplă de a fi cu un pas înaintea altora, şi din experienţa mea în Resurse Umane te asigur că funcţionează.
Acum, că deja “ai făcut cunoştinţă “ cu cel care-ţi oferă un loc de muncă, începi să te prezinţi, prin datele personale (nume, adresă, stare civilă, sex, vârstă şi cel mai important, telefonul sau mail-ul la care poti fi contactat). Odata ce ai spus cine eşti, arată ce ai învăţat şi enumeră în ordine cronologică descendentă studii, cursuri şi calificări, cu precizarea anului absolvirii, a instituţiei de învăţământ şi a profilului.
Ai grijă să nu plictiseşti cu materiile studiate în fiecare an de facultate, nu poţi să fii chiar atât de disperat în a-ţi umple CV-ul.Chiar dacă nu ai experienţă în domeniu, fii sigur că sunt o mulţime de angajatori care preferă asta, în locul unei experienţe neadecvate.
Dacă ai experienţă, încearcă să scrii cât mai concret şi cât mai compact acest lucru. Când postezi pentru un job anume, nu povesti despre toată activitatea ta în câmpul muncii, în diferite posturi care nu au nici o relevanţă pentru angajator, arată că ai fost statornic şi nu brava cu nenumărate job-uri în care ai activat o luna. Insistă asupra experienţei tale în domeniul vizat, şi fă o descriere a responsabilităţilor tale la fiecare loc de muncă , menţionează câteva date despre firmele la care ai activat (domeniul de activitate, număr de angajaţi, etc), sunt aspecte care interesează mai mult decât denumirea societăţii.
În finalul CV-ul esti liber sa faci un rezumat al aptitudinilor tale, aminteşte aici ce limbi străine cunoşti, indiferent de nivel, şi ce alte aptitudini tehnice sau artistice ai.
De o mare importanţă într-un CV sunt obiectivele tale, angajatorul trebuie să ştie ce te interesează, eviţi astfel să fii chemat la interviuri pentru job-uri neinteresante pentru tine, şi eviţi de asemenea să laşi impresia că nu ai şti ce vrei. Subiect foarte sensibil şi care de regulă trebuie evitat iniţial, salariul, nu trebuie să apară în CV, e de la sine înţeles că dacă te interesează un post de manager, spre exemplu, pretinzi şi un salariu pe măsură. Un angajator care îţi oferă un loc de muncă în condiţii avantajoase, îţi va face el însuşi vorbire despre beneficii, tocmai pentru că e conştient de ele, şi mai mult de atât înainte de a cere beneficii, tu trebuie să convingi că le meriţi. Şi nu uita că nimeni nu este de neînlocuit, tocmai de aceea trebuie să înveţi să te vinzi cât mai bine, şi să o faci cât mai expresiv în CV-ul tău.
consultant avocat Oana Petruţa Chidoveţ
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane
(20 feb 2008, 21:29:22