luni, 17 feb 2025 - Anul XXX, nr. 39 (8874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9772 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7764 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dumitru Mugurel VINTILA

Dumitru Mugurel VINTILĂ


Ne închinăm ție, limbă română (V)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sec XXI, facem parte din Uniunea Europeană, o uniune supranațională care a modificat conceptul de suveranitate a statului. Apartenența la NATO, de asemenea, ne limitează deciziile. Revoluția tehnologică și inteligența artificială domină lingvistic o mare parte a activității publice și suntem abia la începutul erei digitalizării. Tehnologiile digitale au creat noi medii de comunicare virtuală - rețelele de socializare - cu dovedit impact negativ asupra individului. S-a constatat că noile generații manifestă stagnare a dezvoltării lingvistice și dificultăți în comunicarea directă.

 Acești constituenți ai realității contemporane au produs efecte perverse în psihologia maselor, nepregătite pentru viața în post-comunism. Mare parte a societății, orbită de noutate, prinsă în vârtejul unui progres care i-a modificat parțial codul valoric, încărcată de complexe, și demoralizată și-a pierdut treptat interesul față de nație și implicit față de limba română. Acestor argumente le adăugăm și inapetența pentru lectură.

Să raționăm corect. Această apatie este îngrijorătoare. Vom fi asimilați dacă nu acționăm pentru reafirmare națională.

Să începem cu duhul nației, cu limba română vorbită!De ce ar fi limba duhul națiunii? Repetăm: prin vorbe,ne împărtășim sensibilitățile și ne raționăm acțiunile. Spre deosebire de greceasca și franțuzeasca din veacurile trecute, în sec XXI, englezeasca s-a impus la nivel mondial și trebuie să-i recunoaștem, de facto, dinamica. Noi ne-am entuziasmat și am adoptat în mod inutil cuvinte și expresii din englezească, ignorând bogăția semantică a vocabularului românesc. Atenție! Dacă vom continua în același ritm, abia acum, în epoca modernă, riscăm să ne lepădăm de limba noastră, considerând-o depășită; să ne sacrificăm sufletul. Pentru a evita această evoluție, am putea acționa în două direcții distincte. Prima direcție, ar fi să curățim limba, să eliminăm englezismele inutile, folosind corespondentul lor în limba română. De exemplu: Cash - numerar, weekend - sfârșit de săptămână, job - loc de muncă, business - afacere, show-room - expoziție low cost - preț redus, brand - marcă, sale -reduceri, voucher - tichet valoric look - înfățișare, Email -poștă electronică ș.a.m.d. În paralel cu procesul de curățire a limbii, putem asimila unii termeni, consacrați în limbajul IT (Tehnologia Informațiilor) și în comunicarea pe rețele sociale, precum internet, Email, hardware, firewall, online, backup, maus, tablet, hacker sauupdate, instagram, tik tok...Nu suntem absurzi și nici regresivi. Am putea păstra, de exemplu, și Facebook, deși are corespondent în limba română „carnețel cu mutrițe”. Terminologia IT are un limbaj specific care s-a conturat și afirmat în circuit mondial. Pentru „a vorbi aceeași limbă” la Tokio și la Cluj, este normal să o stăpânim. Abia am intrat în epoca digitalizării și, dincolo de maimuțăreala cu englezisme împrăștiate fornăit prin propoziții, nu știu cât suntem de pregătiți pentru acest progres. Poate ar fi bine să ne preocupe cum va reacționa săteanul nostru, oricum refractar la noutate, când i se va vorbi despre biți și aplicații software, pentru a-l convinge că digitalizarea îi poate ușura viața; nu-i lucrătura lui Belzebut.       

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ne închinăm ție, limbă română (V).
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Ne închinăm ție, limbă română (V)2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei