luni, 20 ian 2025 - Anul XXX, nr. 15 (8850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dumitru Mugurel VINTILA

Dumitru Mugurel VINTILĂ


Ne închinăm ție, limbă română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la descălecarea fanarioților pe meleagurile românești (1711) și până-n veacul nostru, nici limba română, cea grăită, n-a scăpat de cazne. Am ales acest reper istoric deoarece marchează începutul perioadei cenușii a domniilor venetice și a transformărilor negative asupra conduitelor sociale.

În zilele noastre, limba română suferă cel mai mult din cauza complexelor, imbecilității și indolenței. Nu mai valorificăm nici bogăția semantică și nici frumusețea graiului românesc, deși avem un vocabular cu peste 120.000 de cuvinte. Din cele câteva mii, folosite în mod curent, un procent însemnat sunt infiltrații străine care înlocuiesc în mod inutil semnificația cuvintelor românești. Biata limbă suferă. Simte că nația, orbecăind prin tenebrele rațiunii, s-ar putea lepăda de ea.

Româna s-a născut din împreunarea latinei cu limba  dacilor și i-au trebuit vreo șapte secole să se maturizeze. Unii științifici susțin că dacii s-au lepădat de limba lor și s-au dedat latinei vorbite de cuceritorii romani. Au numit procesul romanizare.

Nu agreăm acest termen de facto. Este nociv pentru sănătatea intelectuală a societății noastre. Dacă acceptăm teza romanizării, nenuanțată,vom fi tentați să credem că strămoșii noștri au provocat, în mod conștient, începând cu 106dH, moartea limbii dace.

Acceptăm că hibrido-româna este rezultatul asimilării latinei de către limba dacă. Acceptăm că româna veche a evoluat în româna modernă continuând să asimileze vocabular din alte limbi cu care a intrat în contact. În același timp, constatăm lipsa preocupării serioase pentru a dezgropa și promova vestigiile lingvistice dace existente în româna modernă.

Pe aceste meleaguri - după mărturia lui Herodot - trăim de peste 2500 de ani. Nu am apărut, în perioada 106 - 271dH, odată cu hibrido-româna. Așadar, vorbim o limbă care a evoluat neîntrerupt, dinainte de Hristos și până astăzi. În contextul mondializării și al ideilor multiculturaliste este de datoria noastră să o reînviem pentru a ne consolida ascendentul cultural.

Refuzăm să credem că maimuțărelile lingvistice și comportamentele politice din ultimele trei secole sunt moștenire genetică; c-avem în sânge josnicia.

Avem convingerea că grecizarea din sec XVIII și americanizarea din zilele noastre, sunt dovezi de slugărnicie și incultură a unor elite care mereu s-au gudurat în fața Puterilor streine și a unei droaie de searbăzi la minte puși să ne dezghine.  La aceste iele să adăugăm și țigănismele din exprimarea și comportamentul cotidian.

Am umblat prin Banat și alte tărâmuri pe unde au călcat daci și am întâlnit destule vestigii lingvistice, precum cele de mai sus, care ne-au alimentat optimismul. Sunetele ă și ș, de exemplu, au rămas din limba traco-dacă. Cuvinte precum căpută, droaie, gorun, iele, noian, zărși încă o sumedenie, provin tot din vocabularul strămoșesc.

În lumina celor prezentate, propunem teza prin care dacii și urmașii lor au asimilat inteligent latina, provocând, astfel, o evoluție lingvistică, deloc condamnabilă.(continuă)     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ne închinăm ție, limbă română.
 Vizualizări articol: 137 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ne închinăm ție, limbă română5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei