În ultimii ani s-au afirmat tot felul de lideri, sănătoși fizic, dar instabili psihic și bolnavi sufletește, care conduc o lume obosită, speriată și dezamăgită după șocurile repetate, provocate de criza economică și pandemia Covid-19. În anii în care criza economică și fenomenul migrației au afectat modul de viață al societăților considerate civilizate, s-au afirmat mișcările de extremă dreapta și cele neonaziste. Până la declanșarea pandemiei, unii doar cochetau cu soluțiile radicale. Abia criza sanitară a motivat multe guverne moderate să aplice populației măsuri de protecție și restricții, imposibil de imaginat în condiții normale. Și, să nu ne facem iluzii. Am devenit cobai. Reacțiile noastre sunt studiate cu atenție în diferite laboratoare de gândire și acțiune strategică, iar concluziile sunt folosite pentru manipularea opțiunilor noastre.
Efectele perverse ale acestei etape istorice asupra codului valoric după care s-a organizat lumea occidentală, în urma celor două războaie mondiale, nu vor întârzia să se facă simțite. Perioada pe care o parcurgem, cu toate conflictele zonale la care asistăm, încă mai poate fi considerată liniște înainte de furtună.
În această fază, se afirmă revendicările, se stabilesc alianțele și se delimitează fronturile. Dușmăniile camuflate în tratate de pace și colaborări suprastatale sunt întreținute printr-o propagandă abilă. „Războiul” economic și cel tehnologic se completează cu presiuni asupra psihologiei maselor.
Să ne amintim teza „spațiului vital” sau Lebensraum, lansată în sec. XIX de către Friedrich Ratzel și Rudolf Kjellen. De acord cu această teză - care nu trebuie confundată cu interpretarea ei de către fasciști - întreaga istorie a omenirii este o luptă a statelor și a națiunilor pentru a menține, a cuceri și a controla spațiul de care au nevoie.
România este contaminată. Este bolnavă. Însă, România suntem noi! Vindecarea presupune replierea pe valori autentice, iar terapia ar putea fi un comportament acordat la sentimentul patriotic.
Poate vom înțelege că este bine să reevaluăm modul în care gândim și trăim, dacă dorim o viață decentă și în siguranță. Atunci ne vom putea opune și manipulărilor. Avem șansa de a reactiva legea fundamentală, conform căreia, într-o societate, fiecare este responsabil pentru sine și pentru comunitatea în care trăiește. În raport cu ceea ce se întâmplă în lume, conștiința patriotică a cetățeanului activ obligă la vigilență.
România nu poate fi condamnată la neputință!
Textele pe care le propun acestei rubrici însumează mărturii despre fapte și evenimente, așa cum le-am receptat, și respectă cele două cuvinte celebre ale lui Kleovoulo din Lindo, unul dintre cei șapte înțelepți ai antichității: μετρον αριστον. El sfătuiește, astfel, pe oameni, să evite extremele și să respecte măsura în toată activitatea socială și politică, dacă vor ca aceasta să fie excelentă. Abordarea mea nu este lipsită de suflet. Dimpotrivă! Exprimă nevoia permanentă de a comunica și altora percepția și neliniștile pe care mi le provoacă o lume angajată într-un proces de dramatică schimbare.
Dumitru Mugurel Vintilă