Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2014 - Anul XIX, nr. 134 (5643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7129 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Locuri care merită vizitate

Codrul secular Giumalău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acces

Rezervația poate fi atinsă prin DN 17 (E 576) din localitatea Valea Putnei pe drumul de creastă prin vârful Alunul și vârful Stegile marcat cu punct albastru și coboară spre vest în bazinul de izvoare ale râului Putna. Se poate ajunge în rezervație din Valea Bistriței, din comuna Rusca pe Valea Rusca, urmărind marcajul punct roșu, sau de la cabana Zugreni pe Piciorul Țepușelor, pe marcajul punct albastru. De la Cabana Rarău pe creastă până în Vârful Giumalău, pe marcaj bandă roșie. Accesul cel mai facil este din satul Valea Putnei pe pârâul Putna Mare și Sterparul, circa 14 kilometri.

Caracteristici

Rezervația este situată la altitudinea de 1.230 – 1.680 metri pe pante de 15-25 grade, fiind marcată la linia superioară în goluri de munte prin vârfurile Sapele (1.427 metri), Ciungi (1.521 metri), Stegele (1.630 metri) și Giumalău (1.857 metri), cel mai înalt vârf din județul Suceava. Este o pădure pură cu exemplare seculare de molid (Picea abies) și o bogată floră ierbacee. Rezervația este importantă pentru că permite, prin monitorizare, urmărirea în timp a dinamicii speciilor forestiere fără influențe antropice.

Vegeteția forestieră este dominată de molid (Pecea abies), sporadic mai apare socrușorul (Sorbus aucuparia), paltinul de munte (Acer pseudoplatanus), plopul tremurător (Populus tremula), diferite sălcii (Salix cinereaSalix pentandra. Dintre mamiferele semnalăm prezența cerbului carpatin, a mistrețului, ursului, lupului, vulpii, râsului, pisicii sălbatice, jderul și veveriței.

Avifauna cuprinde numeroase specii, dintre care amintim pe cele comune: cocoșul de munte (Tetrao urogallus), sitarul (Scolopax rusticola), șorecarul (Buteo buteo), păsărarul (Accipiter nisus), gaița (Garulus glandarius), coțofana (Pica pica), ciocănitoare mare (Dendrocopos major) și corbul (Corvus corax).

Codrul secular Giumalău Codrul secular Giumalău Codrul secular Giumalău

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Codrul secular Giumalău.
 Vizualizări articol: 52994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Codrul secular Giumalău5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din HaiHui prin judetul Suceava

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei