Un sondaj de opinie realizat de un producător de farmaceutice a relevat faptul că o treime dintre femei se machiază de fiecare dată când ies din casă, chiar dacă se duc doar până la magazinul din colţul străzii pentru a cumpăra pâine.
Uneori, viaţa socială este ca o luptă, deci nu ar trebui să ne mire prea mult faptul că, potrivit unui studiu recent, una din trei femei refuză să iasă din casă fără să se machieze pentru a face faţă „războiului”. Sara Wolverson, reprezentantul companiei farmaceutice, a explicat că pentru multe femei aplicarea machiajului este o parte importantă a zilei, chiar un adevărat ritual, iar pentru aceste doamne şi domnişoare simplul gând că ar putea fi văzute în public nemachiate este tulburător. „Studiile arată că, atunci când într-o familie se stabileşte că se vor face economii, produsele cosmetice sunt considerate lucruri esenţiale, la care nu se „umblă”. În definitiv, a cumpăra şi a folosi produse cosmetice nu denotă vanitate, ci înseamnă a da unei femei încrederea de care are nevoie pentru a reuşi în toate aspectele vieţii sale”, a mai spus Sara Wolverson.
Dependente de produsele cosmetice
Sondajul arată că şase din zece femei nici nu s-ar gândi să meargă la serviciu fără să se machieze şi aproape jumătate dintre femeile intervievate au declarat că preferă să se arate în lume machiate, pentru că nu au suficient de multă încredere în aspectul lor fizic. Pentru multe femei, situaţia nu se schimbă nici când sunt acasă: una din zece femei intervievate a recunoscut că nu ar fi de acord nici în ruptul capului ca partenerul lor să o vadă nemachiată.
Femeile au mare încredere în produsele cosmetice pe care le folosesc, acordându-le chiar mai multe prerogative decât ar merita. Astfel, peste o treime dintre cele 3.000 de femei intervievate au declarat că sunt convinse că partenerul lor nu ar fi simţit nici un fel de atracţie dacă ele nu ar fi fost machiate atunci când s-au întâlnit prima dată. Potrivit sondajului, femeile aşteaptă în medie două luni şi jumătate înainte de a se prezenta pentru prima dată nemachiate în faţa iubitului lor. Mai grav este că majoritatea femeilor nu îşi recapătă încrederea nici măcar pe măsură ce relaţia progresează şi devine stabilă şi chiar şi după căsătorie, de exemplu, nu sunt convinse că frumuseţea lor naturală este suficientă pentru a fi iubite.
Machiaj la serviciu
Ipoteza este valabilă în special în cazul femeilor care lucrează, care sunt convinse că îşi riscă şansele de a promova în carieră dacă se prezintă la serviciu nemachiate. Potrivit sondajului, una din patru angajate este convinsă că ar fi trecută cu vederea de la promovare dacă nu s-ar machia, în timp ce 37 la sută dintre respondente au declarat că, dacă ar apărea la muncă nemachiate, conducerea ar presupune că nu obişnuiesc să se îngrijească, deci ar primi „bile negre” la evaluare.
Ce mai ascunde machiajul?
Psihoterapeutul Jackie Fletcher a explicat că, dacă o femeie se bazează foarte mult, chiar exagerat, pe ajutorul produselor cosmetice, atunci respectiva doamnă sau domnişoară ar avea de mascat ceva mai mult decât un ten palid sau cearcăne.
Fletcher este de acord că machiajul poate ajuta o femeie să îşi clădească respectul de sine, că oamenii sunt judecaţi în funcţie de aspect şi că acest lucru este important în special pentru femeile de carieră, care trebuie să aibă întotdeauna o ţinută specială şi un aspect profesional. Numai că experta susţine că există şi un revers al medaliei. „Dacă motivul pentru care o femeie se machiază este doar acela că este îngrijorată că va fi judecată în funcţie de aspectul său, şi nu pentru personalitatea sa, atunci este o problemă”, a spus Jackie Fletcher.