Rutina în îngrijirea părului face uneori mai mult rău decât bine, deci renunţaţi la obiceiurile nepotrivite dacă vreţi să aveţi o podoabă capilară de invidiat.
Rutina în îngrijirea părului, cu toate acţiunile pe care aceasta le presupune, poate duce la deteriorarea podoabei capilare, oricât de delicate ar fi produsele cosmetice pe care le folosiţi. Firele de păr sunt deteriorate în mod obişnuit prin operaţiunile de spălare, pieptănare şi coafare. Mai mult decât atât, podoaba capilară este afectată de unele obiceiuri pe care femeile le adoptă fără mustrări de conştiinţă, dar pe care stiliştii le dezaprobă.
Prima greşeală pe care o fac doamnele şi domnişoarele este faptul că lasă să treacă prea mult timp între două vizite făcute la coafor pentru a se tunde. Problema care apare în momentul în care vă tundeţi la interval de câteva luni este aceea că stilistul nu va mai reuşi să îşi dea seama de forma pe care părul a avut-o la ultima aranjare. Astfel, dacă aţi găsit o tunsoare care vi se potriveşte şi pe care o adoraţi, ar fi indicat să mergeţi la coafor la fiecare şase săptămâni, pentru a reîmprospăta aspectul şi forma părului.
Bilă neagră primesc şi doamnele şi domnişoarele care se spală pe cap zilnic. Fără îndoială, senzaţia pe care v-o conferă un păr curat în fiecare zi este plăcută, însă acest obicei dăunează sănătăţii scalpului. Din cauza curăţării atât de dese, părul şi pielea capului sunt sărăcite de uleiurile lor naturale şi devin excesiv de uscate. Pentru a păstra un echilibru cât de cât stabil la nivelul scalpului, stiliştii vă recomandă ca o dată la două-trei zile să renunţaţi la şampon şi să folosiţi în schimb un balsam cu efect de volum.
Greşeli pe care le comiteţi acasă
Femeile greşesc faţă de propria lor podoabă capilară în momentul în care se piaptănă imediat după ce au ieşit din baie, când părul este încă ud. Stiliştii vă recomandă să începeţi aranjarea coafurii abia după ce părul este uscat în proporţie de 80 la sută. În afară de acest aspect ce ţine de simţul practic, este bine să ştiţi că firele se rup mai uşor atunci când pieptănaţi părul ud şi încurcat.
În încercarea de a vă aranja repede şi eficient, obişnuiţi să vă uscaţi podoaba capilară cu foehnul setat la cea mai mare temperatură. Este una dintre cele mai grave greşeli, întrucât astfel nu faceţi decât să ardeţi firele de păr, deteriorându-le. Stiliştii explică faptul că nu căldura pe care o emite uscătorul este importantă, ci aerul propriu-zis pe care dispozitivul îl emană. Prin urmare, este recomandat să setaţi foehnul în aşa fel încât aerul să fie călduţ sau rece, chiar dacă acest lucru înseamnă să dedicaţi câteva minute în plus operaţiunii de uscare a părului.
Alt „păcat” în care cad doamnele şi domnişoarele atunci când îşi aranjează podoaba capilară este faptul că folosesc placa de îndreptat sau ondulatorul după ce au pulverizat fixativ pe păr. Probabil că aţi sesizat sunetul care se produce când părul dat cu fixativ intră în contact cu placa fierbinte - ei bine, se aude aşa pentru că firele de păr se ard la propriu. Pentru a evita să vă distrugeţi părul de fiecare dată când îl aranjaţi, folosiţi un spray sau un ulei cu protecţie termală înainte de a utiliza placa sau ondulatorul şi pulverizaţi fixativ abia la sfârşit, pentru ca forma pe care aţi dat-o părului să se menţină.
Nu exageraţi cu produsele de hidratare!
Tentaţia de a folosi un produs cosmetic ce pretinde că are proprietăţi ultrahidratante este foarte mare, pentru că oricine îşi doreşte să aibă părul moale şi strălucitor. Numai că aplicarea în exces a unui astfel de produs cosmetic nu face altceva decât să încarce firul de păr, astfel că podoaba capilară va părea ternă. Este recomandat să folosiţi sprayul hidratant doar dimineaţa şi să îl aplicaţi în special pe vârfuri, acestea fiind cel mai mult expuse factorilor externi.
Mască pentru părul deteriorat
Ingredientele de care aveţi nevoie sunt cinci linguri de ulei de măsline şi două ouă. Încălziţi puţin uleiul de măsline, apoi amestecaţi-l cu ouăle bătute bine. Aplicaţi acest amestec pe suprafaţa părului şi pe scalp cu o perie de vopsit. Înfăşuraţi-vă capul cu o cască de duş sau cu o pungă de plastic şi lăsaţi această mască pentru păr deteriorat să acţioneze timp de aproximativ 20 de minute. Clătiţi-vă cu apă călduţă şi şamponaţi delicat.