Ritualurile personale pentru crearea unei stări de bună dispoziţie şi de bunăstare sunt cea mai bună modalitate de a vă face viaţa mai frumoasă, mai uşoară şi mai relaxantă.
Viaţa oricărei persoane este presărată cu tot felul de ceremonii şi ritualuri moştenite de generaţii întregi, unele mai plictisitoare, altele mai puţin. De mici copii, trecem cu toţii prin ritualul primei zile de şcoală, apoi vine vremea să trecem pragul primilor 14 ani de viaţă, un moment important pentru orice adolescent. Urmează apoi prima zi de liceu, după aceea petrecerea de majorat, apoi ultima zi de şcoală. După aceste ritualuri, odată deveniţi adulţi, ne trezim aruncaţi într-o lume în care simţim că zilele se scurg pe lângă noi fără să ne mai dăm seama. Rutina zilnică - serviciu, casă, facturi de plătit - este întreruptă doar din când în când de evenimente care ţin de viaţa personală - căsătorie, naşterea unui copil.
Văzută în ansamblu, viaţa pare plictisitoare. Dar nu trebuie să fie totul chiar aşa. Fiecare persoană poate să îşi schimbe singură viaţa, adoptând anumite ritualuri personale, pentru plăcere şi relaxare, pentru bunăstarea trupului şi sufletului. Acestea nu costă nimic, poate doar puţin interes şi atenţie din partea dumneavoastră. Dacă veţi reuşi să vă gândiţi puţin la propria persoană şi să vă satisfaceţi micile plăceri, de orice fel ar fi ele, adoptându-vă propriile ritualuri, viaţa dumneavoastră se va îmbunătăţi, zilele nu vor mai părea toate la fel de gri şi veţi reuşi să întrevedeţi şi nuanţele de roz ale existenţei.
Întâmpinaţi dimineţile cu zâmbetul pe buze
Fie că alegeţi să mai leneviţi în pat câteva minute în plus după ce a sunat ceasul deşteptător, fie vă obişnuiţi să beţi cafeaua de dimineaţă o dată pe săptămână la cafeneaua preferată sau pur şi simplu contemplaţi zorii zilei pentru câteva momente, meritaţi să vă creaţi un ritual de dimineaţă. Nu este greu să îl găsiţi, pentru că ştiţi mai bine decât oricine altcineva ce vă poate însenina dimineaţa unei zile care se anunţă agitată.
Luaţi masa în familie
Indiferent dacă „familia” dumneavoastră înseamnă iubitul, soţul, copiii, părinţii, prietenii foarte buni sau colegii de serviciu, masa în familie este oricând un bun pretext pentru a vă relaxa şi pentru a vă simţi bine. Încercaţi să luaţi masa cu persoanele care vă sunt dragi, pentru a avea ocazia de a vă pune la curent cu ultimele noutăţi. Iar dacă acest obicei se transformă treptat din unul întâmplător în unul zilnic, starea dumneavoastră de spirit se va îmbunătăţi considerabil.
Organizaţi seri tematice
Poate să fie vorba de marţea cu pizza, vinerea de ieşit în oraş cu prietenii sau duminica dedicată filmelor siropoase - important este să stabiliţi o zi a săptămânii pe care să o dedicaţi unei activităţi care să vă facă plăcere. Astfel, ştiind că una dintre zile va fi specială, veţi aştepta cu nerăbdare „evenimentul” din săptămâna următoare.
Programaţi ceva la o anumită oră
Britanicii au ceaiul de la ora cinci - dumneavoastră vă puteţi organiza cafeaua de la ora cinci. Italienii obişnuiesc să facă o plimbare după cina de la ora opt, pentru a-şi face siesta. De ce nu le-aţi urma exemplul? Dacă nu aveţi timp pentru aşa ceva, vă puteţi obişnui, de exemplu, ca în fiecare zi, la o anumită oră, să daţi un telefon celei mai bune prietene, ca să staţi puţin la taclale înainte de a reveni la ritmul alert de muncă. Totul depinde de dorinţa dumneavoastră şi, bineînţeles, de programul pe care îl aveţi.
Transformaţi rutina
Multe persoane merg zilnic la sala de fitness sau fac piaţa o dată pe săptămână. În general, aceste activităţi se fac „de unul singur”, lucru care le poate face plictisitoare. Aţi putea transforma însă aceste obiceiuri în ocazii de a socializa, de a cunoaşte oameni şi de a vă împrieteni cu ei. Activităţile făcute de nevoie nu vor mai părea la fel de plictisitoare sau enervante.
Profitaţi la maximum de ocazii
Viaţa este mai imprevizibilă decât v-ar plăcea să credeţi şi nu se ştie niciodată când şi ce ocazii vă oferă. Tocmai de aceea, atunci când aveţi o ocazie, profitaţi la maximum de ea. De exemplu, atunci când aveţi şansa de a fi alături de cei dragi, susţineţi-i din toată inima, arătaţi-le că sunt aproape de sufletul dumneavoastră, indiferent dacă trebuie să vă bucuraţi pentru ei sau să îi alinaţi când trec prin momente grele.
Faceţi planuri pe termen lung
În afară de îndatoririle zilnice pe care le aveţi de făcut sau diversele activităţi pe care le programaţi şi întreprindeţi săptămânal, este întotdeauna plăcut să existe la orizont un eveniment important pe care să îl aşteptaţi cu drag. Poate fi vorba de concediu, de o excursie într-un loc special, un concert sau întâlnirea cu foştii colegi de liceu sau de facultate. Indiferent de eveniment, important este să vă planificaţi ieşirea din timp şi să vă asiguraţi că va fi una personală şi specială, care să vă ungă pe suflet.
Fiţi recunoscătoare pentru ce aveţi
Una dintre cele mai simple modalităţi de a aprecia viaţa este aceea de a conştientiza ceea ce aveţi, fiind, totodată, recunoscătoare pentru asta. Nu trebuie neapărat să vă mulţumiţi cu atât pentru că omul, prin natura lui, are dorinţa de a avea mai mult. Puteţi pune pe hârtie toate persoanele, lucrurile, acţiunile şi preocupările pentru care sunteţi recunoscătoare şi luaţi această listă drept punct de pornire pentru o viaţă plină de mulţumire şi împlinire sufletească.
Stabiliţi-vă un ritual de seară
Trebuie neapărat să fie vorba de o activitate care să vă calmeze, să vă elibereze de grijile zilei şi să vă deconecteze, pentru a avea un somn liniştit şi odihnitor. Puteţi medita la ziua care tocmai a trecut, încercând să vă eliberaţi de sentimentele negative, puteţi asculta o melodie (sau mai multe) care vă relaxează sau pur şi simplu puteţi citi câteva pagini dintr-un roman scris de autorul dumneavoastră preferat înainte de a stinge lumina şi a pune capul pe pernă.