Orice femeie îşi doreşte să aibă o piele netedă şi catifelată - un deziderat care nu este greu de obţinut, dar care necesită puţin efort şi dedicare. Vă prezentăm cele zece reguli de aur pe care trebuie să le respectaţi pentru a avea o piele frumoasă la orice vârstă.
Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Göttingen din Germania, aspectul epidermei unei femei influenţează felul în care vârsta acesteia este percepută de cei din jur. Participanţii la studiu au fost rugaţi să estimeze vârsta unui eşantion de femei născute în ani diferiţi. Doamnele şi domnişoarele a căror piele avea un aspect mat au fost considerate mai bătrâne decât erau în realitate, în timp ce femeile cu epiderma netedă şi luminoasă au fost „întinerite” cu până la zece ani.
Pielea de pe mâini, de pe braţe şi de pe piept este cel mai mult afectată de semnele vizibile ale îmbătrânirii. Prin urmare, pe cât este de importantă îngrijirea corespunzătoare a tenului, pe atât de necesară este extinderea rutinei de înfrumuseţare şi la restul corpului. Cele mai bune „arme” sunt protecţia solară, hidratarea intensă şi apărarea pielii împotriva aspectului tern, uscării excesive şi pierderii elasticităţii. Iată obiceiurile pe care trebuie să le adoptaţi pentru a reda sănătatea şi strălucirea pielii.
1. Hidrataţi
O epidermă hidratată nu doar arată foarte bine, ci este şi foarte puternică şi mai rezistentă la acţiunea factorilor externi. Cremele hidratante conţin două componente esenţiale pentru îngrijirea pielii. Pe de-o parte, există agenţii de umectare - ca de exemplu acidul hialuronic şi glicerina -, care absorb apa din aer în epidermă. De cealaltă parte există substanţele emoliente - aşa cum sunt uleiurile minerale -, care menţin hidratarea. Pentru a vă menţine supleţea pielii şi după ce aţi făcut duş, folosiţi un gel cu ingrediente hidratante sau înlocuiţi gelul cu o loţiune hidratantă pentru duş.
2. Calmaţi
Dacă bariera de protecţie a pielii este compromisă şi epiderma este afectată de factori iritanţi, reacţia va genera roşeaţă, mâncărimi şi o stare de disconfort general. Pentru a preveni aceste neplăceri, folosiţi loţiuni şi creme fără parfum, dar care conţin niacinamidă - un derivat al vitaminei B3 care protejează şi consolidează structura pielii.
3. Mâncaţi sănătos
Alimentaţia nu vă ajută doar să vă menţineţi silueta, ci vă poate „salva” şi epiderma. Polifenolii din ceaiul verde promovează producţia de colagen şi previn cancerul de piele; somonul este bogat în acizi graşi omega-3, care ajută funcţia de reparare a pielii; cartofii dulci sunt bogaţi în betacaroten, iar antioxidanţii din afine protejează celulele epidermei.
4. Dormiţi
Profitaţi de procesul de reînnoire celulară care are loc în timpul nopţii aplicând creme care conţin agenţi antiîmbătrânire, ca de exemplu retinoizi şi beta-hidroxiacizi, care au capacitatea de a estompa ridurile fine. În plus, pentru a vă proteja pielea în timpul nopţii, este indicat să dormiţi în aşternuturi de satin, pentru a evita frecarea dură şi distrugerea colagenului.
5. Exfoliaţi
Păstraţi-vă pielea netedă şi conferiţi luminozitate tenului practicând exfolierea, pentru a îndepărta celulele moarte. Un exfoliant delicat şi un gel de duş cu particule abrazive îndepărtează impurităţile, iar acizii alfa şi beta hidroxi dizolvă legăturile dintre celule, permiţând îndepărtarea celulelor vechi şi lăsând epiderma moale şi strălucitoare.
6. Conferiţi fermitate
Înaintarea în vârstă şi efectele razelor solare fac pielea să îşi piardă din elasticitate, însă acest proces poate fi combătut. Studii recente au arătat că o epidermă sănătoasă şi hidratată luptă împotriva pierderii de colagen şi elastină. Prin urmare, achiziţionaţi-vă creme care conţin niacinamidă sau cafeină, agenţi care vor conferi fermitate pielii.
7. Combateţi ridurile
Cea mai bună soluţie pentru a preveni apariţia ridurilor este adoptarea unor obiceiuri benefice, ca de exemplu evitarea expunerii excesive la soare sau renunţarea la fumat. Aplicarea regulată a unor creme cu retinol sau niamicidă va întări structura pielii şi va promova sinteza colagenului, iar folosirea unor loţiuni hidratante cu acid hialuronic va preveni apariţia ridurilor fine.
8. „Ştergeţi” petele
Nu neglijaţi pielea de pe gât! Petele maronii care apar pe piept, pe dosul palmelor şi pe faţă sunt primele semne ale îmbătrânirii. Combateţi-le cu produse care conţin agenţi de reducere a cantităţii de melanină - cele mai bune sunt cele care conţin niacinamidă, glucozamină şi vitamina C.
9. Conferiţi strălucire
Loţiunile autobronzante conferă o strălucire aparte tenului şi reduc aspectul întunecat al epidermei cu pigment închis. Pentru ca trecerea de la o loţiune hidratantă la una cu efect autobronzant să nu fie foarte bruscă, folosiţi iniţial o cremă cu o doză mică de DHA (agentul activ), apoi schimbaţi-o cu loţiuni cu doze mai mari de DHA.
10. Preveniţi
Protejaţi-vă pielea pentru a vă asigura că va fi la fel de frumoasă şi sănătoasă. Pentru a vă apăra întregul corp împotriva razelor nocive ale soarelui, utilizaţi creme solare cu spectru larg de protecţie, care vă vor apăra epiderma împotriva razelor ultraviolete UVA şi UVB.