Industria modei se situează fără îndoială în topul celor mai bogate şi profitabile domenii, însă moda nu ar fi ajuns niciodată acolo unde este azi fără contribuţia primelor femei care au practicat modellingul.
Aproape orice fată visează să devină manechin, pentru că o astfel de ocupaţie aduce garantat haine frumoase, admiraţia şi invidia tuturor, dar şi un profit deloc de neglijat. Cele mai norocoase şi ambiţioase îşi îndeplinesc visul, însă în istoria modei sunt foarte puţine nume care au rezistat testului timpului. Ele sunt supranumite „simboluri ale stilului” şi rămân vii în amintirea tuturor, chiar şi la zeci de ani după ce steaua succesului lor a apus pe cerul modei.
Publicaţia Harper’s Bazaar a alcătuit un clasament al celor mai cunoscute manechine şi fotomodele ale secolului XX, iar noi vă prezentăm cinci pioniere ale modellingului care au contribuit la ascensiunea fulminantă a acestei meserii atât de frumoase.
Dorian Leigh, fotomodel şi om de afaceri
Dorian Leigh a atins culmile succesului în anii 1940-1960, pe vremea când fotomodelele câştigau mult mai mulţi bani decât manechinele care defilau pe podiumurile de prezentare. La vremea ei, Dorian Leigh apărea în mod constant în revistele pentru femei, iar chipul său a fost de şapte ori pe coperta prestigioasei publicaţii Vogue. Dorian a devenit cel mai fotografiat model din istorie, cunoscând faima internaţională după ce a semnat un contract bănos cu Revlon, ea fiind aleasă să reprezinte gama de cosmetice „Fire and Ice” („Foc şi gheaţă”), în anii 1950. Când cariera ei de fotomodel s-a încheiat, Dorian Leigh şi-a înfiinţat propria agenţie de fotomodele şi manechine, în acelaşi timp devenind şi proprietara unui lanţ de restaurante în Franţa şi Statele Unite.
Sunny Harnett, model cu aptitudini de actriţă
Sunny Harnett este un fotomodel legendar, a cărei graţie a fermecat Statele Unite. Sunny nu s-a rezumat doar la viaţa în lumina bliţurilor aparatului de fotografiat, ci s-a orientat şi spre actorie, jucând alături de Audrey Hepburn în filmul „Funny Face”, în anul 1957.
Lisa Fonssagrives, primul supermodel
Lisa Fonssagrives este alt nume mare în modă. Nu o dată s-a spus despre ea că ar fi „primul supermodel” din istorie. Chipul ei a apărut pe copertele revistelor pentru femei timp de aproximativ 20 de ani, între 1930 şi 1950. Lisa a colaborat cu faimoşi fotografi ai epocii, dintre care îi amintim pe George Hoyningen-Huene, Man Ray, Horst, Erwin Blumenfeld, George Platt Lynes, Richard Avedon şi Edgar de Evia.
Frumuseţea lui Suzy Parker a venit din familie
Suzy Parker este nimeni alta decât sora mai mică a lui Dorian Leigh, deci frumuseţea sa era oarecum moştenită. Când Suzy avea doar 15 ani, sora ei era deja un fotomodel celebru, care i-a insuflat pasiunea pentru frumuseţe şi modă. Mai mult decât atât, Dorian a fost cea care i-a făcut surorii sale cunoştinţă cu reprezentanţii Agenţiei de Fotomodele Ford. Suzy Parker era un fotomodel atipic, fiind scundă şi pistruiată, caracteristici ce nu fuseseră acceptate până atunci în această meserie. Curând însă, ea a ajuns celebră, iar după ce compania Chanel i-a propus să devină imaginea firmei, Suzy Parker a devenit şi foarte căutată. Vogue, Revlon, Hertz, Max Factor, Bliss, Simplicity, Ronson şi mulţi alţi producători de cosmetice i-au solicitat serviciile. În timpul carierei de fotomodel, Suzy Parker a apărut pe copertele a peste 70 de ediţii ale revistelor pentru femei.
Dovima, fotomodel din întâmplare
Cea care a fost cunoscută în întreaga lume sub numele de Dovima a ajuns în industria modellingului din întâmplare, după ce un editor de la revista Vogue a văzut-o mergând pe stradă şi i-a intuit potenţialul. Fotografia realizată de Richard Avedon, în care Dovima a fost imortalizată împreună cu mai mulţi elefanţi, a făcut-o pe aceasta faimoasă la nivel internaţional. În fotografia care a lansat-o pe culmile succesului, Dovima poartă o rochie creată de asistentul de atunci al lui Christian Dior, nimeni altul decât Yves Saint Laurent. Curând după aceea, Dovima a devenit un simbol al stilului şi feminităţii.