În plină iarnă nu trebuie să neglijăm tendinţele în materie de încălţăminte, mai ales dacă vrem să fim la modă, dar şi să ne protejăm de frig.
Designerii au dat verdictul de la începutul sezonului rece: încălţămintea va fi elegantă, şic, dar, în acelaşi timp, confortabilă şi călduroasă.
Atunci când alegeţi ce încălţăminte purtaţi iarna, este foarte important să găsiţi o pereche de cizme sau de ghete în care să vă simţiţi bine şi care să vă ţină de cald.
Dacă urmăriţi defilările marilor case de modă din lume, vedeţi colecţii care vi se par câteodată exagerate, vulgare sau prea sofisticate şi probabil, nu o dată, v-aţi gândit că designerii nici măcar nu au luat în calcul nevoile femeii obişnuite, care merge la serviciu şi are o viaţă agitată. Pe aceleaşi podiumuri de prezentare vedeţi şi combinaţii pe care le regăsiţi şi în garderoba dumneavoastră. De exemplu, vă daţi seama că aveţi şi dumneavoastră o fustă trapez asemănătoare, care se potriveşte de minune cu pantofi cu toc cui, sau că paltonul arată foarte bine dacă îl purtaţi cu o pereche de ghetuţe elegante. Aşa că, încet-încet, propunerile designerilor nu vi se mai par exagerate.
Tocurile, întotdeauna pe primul loc
Primul lucru pe care trebuie să îl hotărâm este dacă ne dorim încălţăminte cu toc sau cu talpă ortopedică. Problema ar fi că designerii nu se mulţumesc cu puţin, aşa că au hotărât să înalţe cât mai mult posibil tocul şi să îngroaşe talpa cu o „platformă” şi în cazul încălţămintei cu talpă ortopedică.
Să începem cu tocurile. Tendinţa este ca acestea să fie foarte înalte, de cel puţin zece centimetri, şi cât mai subţiri. Tocurile cui de metal, atât de populare în sezonul trecut, au fost scoase de pe lista elementelor obligatorii în modă, pentru că sunt considerate prea „brutale” pentru o femeie elegantă. Cu toate acestea, ţinând cont de parametrii impuşi pentru tocuri, probabil metalul rămâne cel mai indicat material.
În afară de tocurile cui, revin în modă şi tocurile foarte mici, de cel mult patru centimetri, care erau în vogă în anii ’40, dar care acum sunt modernizate şi înălţate puţin. Încălţămintea cu astfel de toc, foarte elegantă, este o alegere bună pentru doamnele mai înalte.
Dacă vă temeţi să purtaţi cizme sau ghete cu toc cui de zece centimetri, dar nici nu vă plac toculeţele, designerii vă propun o alternativă: încălţămintea cu toc înalt, tot de zece centimetri, dar mai gros şi mai solid.
Altă tendinţă în materie de încălţăminte este ca tocurile să fie îmbrăcate în acelaşi material ca şi cizma sau gheata, devenind şi ele colorate, acoperite cu lac sau cu piele întoarsă.
Talpa ortopedică
În mare parte, criteriile referitoare la materiale şi forme se aplică şi în cazul încălţămintei cu talpă ortopedică, nu doar în cazul celei cu toc clasic. În plus, ghetele şi cizmele cu talpă ortopedică sunt din ce în ce mai colorate, chiar dacă sunt confecţionate din materiale foarte scumpe. Influenţa anilor ’70 se face simţită mai ales în ceea ce priveşte „platforma” aplicată acestui tip de încălţăminte.
Cea mai interesantă tendinţă pentru iarna aceasta este însă talpa ortopedică clasică, fără platformă, o combinaţie interesantă între încălţămintea cu toc şi cea cu platformă. Cizmele sau ghetele cu astfel de talpă sunt mai înalte, dar şi comode. Mai mult decât atât, sunt foarte sofisticate şi elegante şi se potrivesc perfect cu aproape orice lungime de fustă.