Folosirea incorectă a unora dintre produsele de machiaj poate avea efecte neplăcute, accentuându-vă defectele sau, mai rău, făcându-vă să păreţi ridicolă.
Este bine să fiţi prudente atunci când vine vorba despre farduri sidefate. Pielea pleoapelor fiind extrem de fină, culorile strălucitoare le fac să pară mai mici şi vor accentua ridurile. Este mai bine deci să alegeţi farduri mate. De asemenea, trebuie să ştiţi că fardul nu trebuie să fie de aceeaşi nuanţă cu hainele. În cazul în care veţi face acest lucru, nu vă veţi scoate deloc în evidenţă faţa. Trebuie să folosiţi culori complementare, nu identice.
De exemplu, dacă îmbrăcaţi o rochie roşie, fardaţi-vă ochii cu argintiu sau chiar auriu. Îi va scoate în evidenţă, fără ca fardurile să concureze cu cromatica rochiei. În cazul în care fardul are o culoare care nu se potriveşte cu cea a ochilor dumneavoastră, riscaţi să aveţi un aer obosit, mai ales dacă alegeţi nuanţe de gri sau albastru închis.
Bine de ştiut
Şi renunţarea la baza de machiaj este una dintre greşelile cel mai des întâlnite, multe doamne trecând direct la aplicarea produselor cosmetice. Curăţarea şi hidratarea tenului cu o cremă adaptată nevoilor dumneavoastră şi mai apoi aplicarea unei baze de machiaj sunt esenţiale pentru a obţine un rezultat final spectaculos. Baza de machiaj ajută ca fondul de ten să nu pătrundă în riduri şi pori, pielea dumneavoastră căpătând un aspect neted, petele fiind acoperite perfect. Este de preferat să folosiţi o pudră minerală şi un anticearcăn.
De asemenea, nu exageraţi cu aplicarea fondului de ten sau a pudrei. Deşi aplicat cu intenţia de a masca imperfecţiunile, va avea ca rezultat contrariul dacă îl folosiţi în cantităţi mari. Faţa dumneavoastră va semăna cu o mască, iar tenul va părea îmbătrânit şi ridurile vor fi accentuate.
Şi fardul de obraz trebuie să fie cât mai natural, cât mai apropiat ca şi culoare de tenul dumneavoastră. Dacă veţi alege o nuanţă prea închisă, aceasta se va observa imediat, iar o culoare prea deschisă vă va face să păreţi palidă sau îmbătrânită.
Rimelul trebuie folosit şi el cu moderaţie, căci genele încărcate nu au nimic seducător. Indicat ar fi să cumpăraţi un rimel de calitate care nu vă încarcă genele prea rău şi care nu face ca acestea să se lipească între ele. Rimelaţi-vă genele în zig-zag, de la bază spre vârf. Aşteptaţi să se usuce primul strat înainte de a-l aplica pe al doilea.
Aceeaşi regulă a moderaţiei este recomandată de specialiştii în domeniu şi în ceea ce priveşte creionul dermatograf sau tuşul. Nu exageraţi, mai ales în cazul machiajului de zi, cu aceste instrumente cosmetice mai ales dacă nu aveţi produse de calitate. În câteva ore, acestea se vor întinde, iar ochii dumneavoastră vor fi asemenea unui personaj dintr-un film de groază.
Conturul peste linia naturală a buzelor este una dintre cele mai mari greşeli de machiaj. Există o serie de trucuri pentru a face ca buzele să pară mai mari, dar acesta cu siguranţă nu este unul dintre ele. Culoarea rujului şi strălucirea sunt secretul unor buze seducătoare. Rujul sau glossul deschis la culoare creează iluzia de mărire a buzelor. Aplicaţi însă aceste produse până la nivelul conturului, fără a-l depăşi nici măcar cu un milimetru.
Şi încă o regulă de bază pentru un machiaj perfect: culoarea creionului de buze trebuie armonizată cu cea a rujului, într-o nuanţă cât mai apropiată de a acestuia, cu maximum unu-două tonuri mai închisă. În nici un caz nu se va folosi un contur maro la un ruj roşu sau bej, care ar crea un contrast inestetic.